x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu nu cunoaşte Constituţia

Traian Băsescu nu cunoaşte Constituţia

de Gabriela Antoniu    |    Adriana Duţulescu    |    27 Noi 2009   •   00:00
Traian Băsescu nu cunoaşte Constituţia
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Prezent ieri la şedinţa Colegiului Director al PD-L, preşedintele Traian Băsescu a adus personal reproşuri unor reprezentanţi ai partidului pentru procentele slabe obţinute la primul tur de scrutin şi a dovedit că nu cunoaşte Constituţia spunând că regretă că la referendum nu a cerut şi eliminarea imunităţii parlamentarilor, prevedere care nu mai există în Legea fundamentală din 2003.

La şedinţa Colegiului Director, Traian Băsescu a spus că regretă că nu a introdus o a treia întrebare la referendum, care să vizeze eliminarea imunităţii pentru parlamentari, miniştri şi preşedinte. El şi-a exprimat speranţa că eliminarea imunităţii acestor categorii de demnitari va fi obţinută la negocierile pentru revizuirea Constituţiei.

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, consideră regretabil că Traian Băsescu nu ştie cine are imunitate. "Parlamentarii nu mai au imunitate. Imunitate juridică nu are decât preşedintele, parlamentarii nu au imunitate decât pentru declaraţiile politice. Miniştrii au Legea răspunderii ministeriale, e altceva. E regretabil că domnul preşedinte nu ştie acest lucru şi confundă Legea răspunderii ministeriale cu imunitatea, cu Constituţia. De ce nu propune domnul Băsescu eliminarea traseismului politic sau traseismului parlamentar?", a declarat Haşotti pentru Mediafax.

Liderul senatorilor PNL a spus însă că este "perfect de acord" cu eliminarea imunităţii preşedintelui. Şi purtătorul de cuvânt al campaniei prezidenţiale a PSD, Victor Ponta, a declarat că imunitatea parlamentarilor a fost eliminată o dată cu modificarea Constituţiei din 2003, iar referirile lui Traian Băsescu la acest subiect sunt fie mincinoase, fie din ignoranţă. "Putea să pună şi întrebarea la referendum dacă sunt de acord cetăţenii să îl susţin eu pe el în turul doi sau Geoană", a spus la rândul său liderul PNL, Crin Antonescu.
El a subliniat că Traian Băsescu nu va mai ieşi preşedinte al României şi că nu mai doreşte să comenteze declaraţiile acestuia.

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că "Traian Băsescu este scos din minţi şi are un comportament anormal. Singura persoană care beneficiază de imunitate la ora actuală este preşedintele". El a amintit că el a cerut "modificarea Constituţiei pentru eliminarea imunităţii preşedintelui, cu mult înaintea lui Băsescu". "Am cerut modificarea Constituţiei cu doi ani în urmă, pe speţa numită Mihăileanu, în care sluga lui Băsescu, Kovesi, a refuzat să deschidă dosar pe speţa casei din Mihăileanu", a adăugat Orban.

"RALUCA, CE-AI FĂCUT LA SIBIU, DOAR 44%?"
Colegiul Director al PD-L a analizat ieri rezultatele slabe obţinute de filiale în primul tur al prezidenţialelor în mai multe judeţe, inclusiv fief-uri ale democrat-liberalilor, şi a conturat strategia pentru turul doi. Chiar înainte de începerea şedinţei, Traian Băsescu i s-a adresat Ralucăi Turcan, întrebând-o: "Raluca, ce-ai făcut la Sibiu, doar 44%?". Reproşurile lui Băsescu vin după ce în şedinţa de luni a Biroului Politic al PD-L, secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, i-a făcut praf, în stilul carateristic, pe baronii portocalii din aripa Stolojan-Udrea, care au pierdut alegerile la scor mare faţă de PSD.

Gheorghe Ştefan de la Neamţ, Cristian Boureanu de la Argeş, Florin Popescu de la Dâmboviţa, un prieten apropiat al Elenei Udrea, au fost acuzaţi că l-au sabotat pe Traian Băsescu, pentru că nu s-au mobilizat îndeajuns pentru a scoate oamenii să voteze în favoarea lui. Alte judeţe unde PD-L s-a situat sub aşteptări sunt Olt, unde liderul filialei este primarul reşedinţei de judeţ (Darius Vâlcov la Slatina), şi Mehedinţi, unde există o puternică organizaţie.

Acuzaţiile au fost aduse şi familiei Ridzi, care a condus campania de la Hunedoara, unde de asemenea Mircea Geoană a câştigat la scor. Tiberiu Iacob Ridzi, preşedinte interimar al organizaţiei Hunedoara, îşi va pierde din această cauză funcţia şi el. Împreună cu soţia sa au pierdut deja dreptul de a conduce campania pentru turul al doilea, fiind înlocuiţi de ministrul Gheorghe Pogea. Totodată, Blaga a trecut la represalii împotriva lui Cătălin Flutur, preşedintele PD-L Botoşani, care a înregistrat o înfrângere zdrobitoare în judeţ în faţa PSD, la aproape 20 de procente distanţă.

Extrem de rapid au fost excluşi din partid mai mulţi consilieri locali şi un consilier judeţean, precum şi şefi de instituţii deconcentrate numiţi de partid, din cauza "lipsei de implicare în campanie". Cătălin Flutur însuşi a fost pus să-şi anunţe demisia din funcţie dacă Băsescu nu va câştiga în turul doi. Blaga şi Boc au negat însă ieri că vor discuta despre sancţiuni.

 

A băgat restaurantele în istorie
Autodeclarat cel mai informat om din ţară, preşedintele Traian Băsescu nu ştie că imunitatea parlamentarilor a fost eliminată din Constituţie încă din 2003, dar ştie ce vorbesc la telefon sau pe unde se întâlnesc "mogulii" şi politicienii.

Traian Băsescu a reluat în şedinţa colegiului director al PD-l atacurile la adresa "rechinilor" Vântu, Voiculescu şi Patriciu şi a afirmat că în 12 ani petrecuţi pe mare a învăţat să rupă "colţii rechinilor". El a declarat la începutul şedinţei că atât contracandidatul său, Mircea Geoană, cât şi premierul noii majorităţi, Klaus Iohannis, sunt doar nişte perdele în spatele cărora mogulii stabilesc ce este de făcut în ţară. "Eu cred că aceste întâmplări devoalate de presă în ultimele zile confirmă faptul că Mircea Geoană şi, de altfel, şi premierul acestei majorităţi sunt doar nişte perdele în spatele cărora mogulii să stabilească ce este de făcut în ţara asta", a spus Băsescu.

El a criticat întâlnirile dintre politicieni şi "moguli", unde se discută chestiuni precum strategia economică a ţării sau programul politic şi componenţa Guvernului. "Face Voiculescu din deget şi se prezintă în pas alergător şi Iliescu, şi Hrebenciuc, şi Crin Antonescu, şi Radu Stroe la firmă la el, la Grivco. Face Patriciu din deget şi dă fuguţa şi Adrian Năstase, şi Meleşcanu, şi turnătorul Roşca Stănescu, de bună seamă. Cred că această putere politică îşi face iluzii că va guverna România", a declarat Băsescu. De altfel, el spus că trebuie să li se mulţumească acelor "ziarişti oneşti" care au permis, recent, "trecerea" către populaţie a informaţiilor privind întâlnirile recente ale lui Sorin Ovidiu Vântu, Dinu Patriciu cu diverşi oameni politici.

Băsescu a spus că aceste informaţii dovedesc ceea ce el a tot spus, şi anume că există politicieni care sunt controlaţi de "moguli". 

 

UITE CINE VORBEŞTE
Atitudinea şefului statului e de neînţeles. Păi cine vorbeşte? Traian Băsescu, politicianul care a băgat restaurantele în istoria postdecembristă a României ca loc de pus ţara la cale? Vă amintiţi de Golden Blitz, Pescăruş, Potcoava? În afară de asta, de unde are şeful statului astfel de informaţii? Nu credem că ziariştii se ocupă de interceptări, iar ca să fileze trebuie să li se vândă pontul.

Nu cumva i-a "lucrat informativ", vorba pupilei lui, Elena Udrea, pe mogulii şi politicienii înfieraţi? Nu cumva SRI, singura autoritate în materie de interceptări, i-a dat o mână de ajutor pentru a-şi merita laudele preşedintelui? Nu cumva i-a dat şi câţiva profesionişti în filaj care vedeau şi ce aveau "mogulii" în farfurie? Sunt întrebări la care trebuie un răspuns, după cum sunt acuzaţii pentru care trebuie şi dovezi. Nu este suficient să fii doar şeful statului şi să fii crezut pe cuvânt că eşti cel mai informat om din ţară.


Rezultate finale BEC
32,44% din voturi a obţinut Traian Băsescu în primul tur al alegerilor prezidenţiale, iar pe Mircea Geoană l-au votat 31,15% din români, conform rezultatelor finale oferite ieri de Biroul Electoral Central, după centralizarea voturilor din toate cele 21.706 secţii. Crin Antonescu a obţinut 20,02% din voturile românilor. Ceilalţi candidaţi au obţinut: C.V. Tudor - 5,56%, Kelemen Hunor - 3,83%, Sorin Oprescu - 3,18%, George Becali - 1,91%, Remus Cernea - 0,62%, Constantin Rotaru - 0,44%, Eduard Manole - 0,35%, Ovidiu Iane - 0,23% şi Constantin Potârcă - 0,21%.

Conform rezultatelor oficiale finale, 9.946.748 a fost numărul total al alegătorilor prezenţi la vot, reprezentând 54,37% din românii cu drept de vot. Traian Băsescu a întrunit 3.153.640 de voturi valabil exprimate, Mircea Geoană - 3.027.838, Crin Antonescu - 1.945.831. Cât priveşte rezultatele finale ale referendumului prezentate de BEC, în favoarea Parlamentului unicameral s-au pronunţat 77,78% din alegători, iar pentru reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane s-au exprimat 88,84%. Prezenţa la vot a fost de 50,95%.
• Ioana Bugean

 

Cum s-a votat în străinătate
În străinătate au fost exprimate 94.383 de voturi valabile pentru alegerea preşedintelui. Pe primele trei locuri ca număr de voturi s-au situat Traian Băsescu, ce a adunat 52.904 de voturi (56,05%) Crin Antonescu, cu 16.449 (17,42%) şi Mircea Geoană, cu 11.717 voturi (12,41%), Crin Antonescu l-a depăşit pe Traian Băsescu în mai multe ţări, între care Azerbaidjan şi Belarus, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Chile, Croaţia, Etiopia, în una dintre secţiile din Franţa, în Georgia, una dintre secţiile din Germania, Indonezia etc. Geoană a ieşit primul, printre altele, în secţiile organizate în teatrul de operaţiuni din Afganistan.
• Carmen Pleşa

 

Premierul desemnat Liviu Negoiţă, "evacuat" în 30 de secunde
După ce preşedintele Traian Băsescu a susţinut că nu are cum să retragă din Parlament Guvernul propus de Liviu Negoiţă , aleşii fiind prin urmare obligaţi să dea un vot acestei formule de Executiv, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a creionat viitoarea reacţie a majorităţii parlamentare: Cabinetul Negoiţă va fi "evacuat" în 30 de secunde. 

"Parlamentul are de făcut ceva. Deci, trebuiau să convoace Parlamentul pentru a valida Guvernul Negoiţă sau nu. Şi Parlamentul are obligaţii să dea un vot, pozitiv, negativ, nu ştiu, dar avea obligaţia să dea un vot", a spus Traian Băsescu, explicând că nu are cum să retragă acest Cabinet din Parlament căci nici un articol din Constituţie nu îi permite. Despre rezolvarea acestei situaţii a vorbit însă preşedintele PSD, Mircea Geoană, explicând că problema legată de Guvernul Negoiţă va fi "evacuată" în 30 de secunde de majoritatea politică printr-un vot în Parlament.

"Este o chestiune pe care o evacuăm în 30 de secunde printr-un vot în Parlament. Evident că va exista o propunere din partea unei majorităţi după 6 decembrie. Am spus şi repet, avem nevoie de un Guvern stabil, Guvernul Iohannis, până de Crăciun. Timpul nu mai aşteaptă", a declarat Geoană, citat de Mediafax, întrebat ce se va întâmpla, dacă ajunge şef al statului, cu Guvernul Negoiţă, care a trimis deja Parlamentului programul de guvernare şi componenţa Cabinetului.

Din tabăra liberală, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că parlamentarii nu au nici un motiv serios să piardă vremea cu "Guvernul fantomă Negoiţă" în timpul campaniei pentru turul doi, menţionând că nu s-a discutat acest subiect, care este o problemă minoră în acest moment. "Nu cred că în momentul de faţă există vreun motiv serios să stăm să ne pierdem vremea cu Guvernul fantomă Negoiţă. Cred că cetăţenii nu sunt interesaţi. Cetăţenii vor să asculte care sunt ideile şi programele celor doi candidaţi şi cred că este bine să ne concentrăm pe această chestiune.

 

După cum ştiţi, nu avem în plan nici o acţiune referitoare la aşa-zisul Guvern. Chiar cred că astăzi nu mai e interesat nimeni de aşa ceva", a susţinut Tăriceanu.
• Aniela. Nine


Curtea Constituţională a validat prezidenţialele
Curtea Constituţională (CC) a validat ieri rezultatele finale ale alegerilor prezidenţiale şi ale celor privind referendumul naţional, transmise de Biroul Electoral Central (BEC). Astfel, ieri a început oficial campania electorală pentru Traian Băsescu şi Mircea Geoană, în al doilea tur de scrutin, de la 6 decembrie. "Întrucât nici unul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale (9.146.639 voturi), majoritate prevăzută de art. 81 alin. (2) din Constituţie, Curtea Constituţională hotărăşte organizarea unui al doilea tur de scrutin, la care vor participa domnul Traian Băsescu şi domnul Mircea-Dan Geoană în această ordine", se arată într-un comunicat al CC. În conformitate cu prevederile articolului 26, alineatul 1 din Legea 370/2004, Curtea Constituţională a stabilit ca al doilea tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui să aibă loc la 6 decembrie 2009. (D. S.)


"În primul rând, domnul Băsescu cred că nu s-a uitat peste bord să vadă că i se scufundă total corabia şi nu va mai apuca în viaţa lui să mai facă vreun referendum. În al doilea rând, parlamentarii nu au imunitate"

Relu Fenechiu, deputat PNL

"Imunitatea parlamentarilor a fost eliminată o dată cu modificarea Constituţiei din 2003. Traian Băsescu ori nu cunoaşte Constituţia şi este total ignorant în materie, ori minte cu neruşinare"
Victor Ponta, deputat PSD

×