x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Basescu vrea Parlament unicameral

Traian Basescu vrea Parlament unicameral

de Oana Stancu Zamfir    |    15 Sep 2005   •   00:00
Traian Basescu vrea Parlament unicameral

Presedintele Basescu doreste schimbarea Constitutiei, pentru ca Romania sa aiba un Parlament unicameral, si e nemultumit de Guvern, care nu a reusit sa-si construiasca o imagine mai ferma. Declaratiile lui Basescu la New York i-au deranjat insa pe liberali, care voiau sa fie consultati.

Corespondenta din New York
Presedintele Traian Basescu a anuntat la New York ca doreste schimbarea Constitutiei pentru ca Romania sa aiba un parlament unicameral. De asemenea, e nemultumit de actualul Guvern, care nu a reusit sa-si construiasca o imagine mai ferma, mai dura.

Presedintele Basescu a spus ca, in perspectiva integrarii, doua Camere parlamentare pentru tara noastra sunt prea multe. "O sa avem si Parlament european si un Legislativ bicameral in tara", a remarcat seful statului. In opinia sa, "este nevoie de un referendum pentru revizuirea Constitutiei care sa promoveze un Parlament unicameral si sa simplifice procesul de decizie politica si legislativa". In prima zi a vizitei in SUA, presedintele Traian Basescu a facut, la cererea presei americane de limba romana, o analiza a situatiei din tara, declarandu-se nemultumit de faptul ca actualul Guvern nu a reusit sa-si construiasca o imagine mai ferma, mai dura si ca legile spitalelor, administratiei locale, televiziunii si radioului publice nu au fost inca promovate.

INGRIJORARE. Seful statului s-a aratat ingrijorat de grupurile de interese care "roiesc in jurul actualilor ministri si care incearca sa-si gaseasca drumul spre guvernanti". "I-am gasit nevinovati pe unii, e timpul sa mai gasim si vinovati", a adaugat Traian Basescu, referindu-se la lupta impotriva coruptiei, context in care a amintit si de reforma dura intreprinsa in randul PNA. Presedintele Traian Basescu a atins si problema delicata a recuperarii Tezaurului romanesc. "Stiti cum e diplomatia Federatiei Ruse... NIET", a spus presedintele Basescu, pledand pentru o diplomatie care sa nu se blocheze in probleme ale trecutului, ci care sa se concentreze pe ceea ce poate oferi viitorul.

O intalnire interesanta a avut loc marti seara intre presedinte si influenta comunitate evreiasca din SUA, reprezentata la discutie de unele dintre cele mai puternice asociatii ale sale in America. Acestia au adus in atentie problema Holocaustului, dar si a retrocedarilor, Basescu aratand in acest caz ca procesul are loc, dar este de durata. Seful statului s-a mai intalnit pret de 10 minute cu romanca Elica Ghel, sefa catedrei de limbi straine de la Universitatea New Orleans, exprimandu-si compasiunea pentru victimele uraganului Katrina.

REUNIUNEA ONU. Daca reuniunea Consiliului de Securitate al ONU nu a reusit sa cada asupra unui acord privind definirea terorismului, presedintele Traian Basescu vrea sa isi asume propunerea unei solutii pe aceasta tema, avand in vedere ca Romania preia de la 1 octombrie presedintia Consiliului. "S-a incercat acreditarea ideii ca musulmanii sunt teroristi. Nu este adevarat. Sunt si budisti, si ortodocsi, si catolici implicati in acte de terorim. A fost creata o ideologie a terorii extrem de periculoasa. Iar impotriva unui terorism axact pe ideologie, singura structura politica la nivel global care poate fi eficienta este Consiliul de Securitate, care trebuie sa iasa din incetineala si sa ia decizii in consecinta", a declarat dupa reuniune Traian Basescu. Basescu a avut o abordare similara si in privinta atitudinii Consiliului fata de conflictele inghetate din regiunea Marii Negre. "Trebuie sa gasim ceva mult mai bun de facut decat sa punem aceste conflicte la frigider", se arata in discursul facut public al presedintelui.

DATORIA IRAKULUI. Seful statului a avut ieri o scurta intrevedere si cu presedintele irakian, Jalal Talabani, pe care l-a asigurat ca "Romania nu va actiona in Irak in afara mandatului ONU". Subiectul datoriei Irakului, pe care Romania a acceptat-o redusa substantial, a fost folosita drept schimb diplomatic, Basescu ceran- du-i lui Talabani posibilitatea ca Romania sa revina pe piata irakiana cu constructia de rafinarii, fabrici de masini agricole etc., conform traditiei dintre cele doua tari.

"MOTIV DE ANTICIPATE"
Liderul PSD, Mircea Geoana, considera "nesincere" declaratiile lui Basescu, pe care l-a acuzat ca s-ar folosi de ideea lansata de Opozitie, la care a adaugat organizarea referendumului, pentru a ajunge de fapt la vechiul sau proiect, al declansarii de alegeri anticipate, avand drept finalitate "concentrarea de putere". "Presedintele se foloseste de orice pretext pentru a declansa alegeri anticipate. Acesta e planul sau, si pentru ca nu poate intra in campanie alaturi de PD, se foloseste de pretextul referendumului pentru a castiga capital electoral", a afirmat Geoana. Liderul PD, Emil Boc, a declarat insa ca nu este vorba de alegeri anticipate si ca democratii sustin atat Parlamentul unicameral, cat si votul uninominal, in cazul ultimului, el dorind sa propuna coalitiei asumarea raspunderii Guvenului. Daca presedintele UDMR, Marko Bela, a evitat sa dea un raspuns transant, deputatul PC Sergiu Andon a spus ca e de acord cu ideea presedintelui Basescu. (Aniela Nine)

IORGOVAN, FARA SPRIJIN PSD
Ideea unui parlament unicameral a dat nastere la noi contre in PSD intre senatorul Antonie Iorgovan si seful sau de partid, Mircea Geoana. Senatorului Iorgovan o astfel de ipoteza i s-a parut total neadecvata pentru actualitatea romaneasca, incat a si catalogat-o, chiar de la tribuna Senatului, drept o "imbecilitate", cu trimitere la seful sau de partid, Mircea Geoana, care a lansat ideea. Chiar daca a revenit spunand ca teza sa metaforica l-a vizat pe presedintele Basescu, si nu pe Mircea Geoana, conducerea PSD, reunita aseara in sedinta extraordinara, a decis cu doar trei abtineri retragerea sprijinului politic lui Antonie Iorgovan. El isi va pierde astfel functiile pe care le detine, respectiv cea de prim-vicepresedinte al Comisiei de integritate morala a partidului si cea de secretar al grupului PSD din Senat. Mircea Geoana a precizat ca Iorgovan va ramane insa membru al PSD. (Aniela Nine, Lavinia Dimancea)

IRITARE
Liberalii au reactionat vehement la spusele lui Traian Basescu. Vicepresedintele PNL Gheorghe Flutur a declarat ieri, la Senat, ca seful statului ar fi trebuit sa se consulte cu partidele politice pe o tema atat de importanta si a cerut, indirect, o intalnire la Cotroceni. "Cu 470 de zile inaintea aderarii nu cred ca este o conjunctura prielnica pentru asemenea declaratii", a mai spus el. "Personal, cred ca Parlament unicameral nu se impune. Daca ne uitam la majoritatea tarilor democratice, vedem ca au parlamente bicamerale. E normal interesul lui Traian Basescu pe aceasta tema, dar nu vad utilitatea acestui demers", a spus si Puiu Hasotti. El a facut referire si la acuzatiile legate de influenta unor grupuri de interese, spunand ca atata timp cat ele nu sunt nominalizate, "discutia este doar teoretica". Cat priveste fermitatea Executivului, liderul PNL a pledat pentru dialog. "Nu cred ca Guvernul trebuie sa fie mai ferm. Trebuie sa existe dialog si nu vointa unilaterala", a precizat Hasoti. (Monica Iordache)

Deplasare sponsorizata de World Comm Trading
×