x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian cu sângele, „looserul” Geoană cu regretele

Traian cu sângele, „looserul” Geoană cu regretele

de Marius Gîrlașiu    |    13 Apr 2017   •   14:29
Traian cu sângele, „looserul” Geoană cu regretele
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Scandalul presupusei fraudări a alegerilor prezidenţiale din 2009 a luat amploare după dezvăluirile făcute de consul­tantul politic Dan Andronic. Protagoniştii acelui moment, Mircea Geoană şi Traian Băsescu, au reacţionat virulent după ce patronul EvZ a scris că deznodământul scrutinului din 2009 a fost influenţat decisiv de o „veritabilă celulă de criză” formată din George Maior, Florian Coldea, Laura Codruţa Kovesi şi Gabriel Oprea.

Traian Băsescu a obţinut al doilea mandat la Cotroceni în noaptea alegerilor prezidenţiale din 2009, după o cursă câştigată la foto-finish în faţa lui Mircea Geoană. Momentul a intrat în istoria politicii mioritice, românii culcându-se cu Geoană preşedinte şi trezindu-se a doua zi cu Băsescu stăpân la Cotroceni. După mai bine de şapte ani, Dan Andronic (fost consultant politic al preşedintelui Traian Băsescu) susţine că deznodământul dramatic al alegerilor din 2009 a fost mane­vrat din umbră de o camarilă formată din şefii SRI de la acea vreme, George Maior şi Florian Coldea, procurorul-general Laura Codruţa Kovesi şi fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, alături de „încă o persoană înaltă pe care nu o cunoşteam” – „oamenii care au făcut posibilă victoria lui Băsescu în 2009”. „Îi ascultam cum discutau de alegeri, de ceea ce fac cei de la PSD, cum se pregătesc să conteste alegerile, ce voturi au mai venit din străinătate, era o veritabilă celulă de criză”, a povestit Andronic. Învingătorul din 2009 a reacţionat violent după dezvăluirile din EvZ. „Codruța Kovesi cred că avea vreo 29 de ani și am numit-o procuror general, adusă de la Sibiu. Pe Coldea era maior și l-am făcut prim-adjunct SRI cu gradul de maior. Vă imaginați că oamenii ăștia și-ar fi putut vreodată permite să spună domnule președinte, la această masă stă tot stafful, noi vă garantăm al doilea mandat?! Că-i umflam, le umpleam botul de sânge pe loc!”, a răbufnit Băsescu la televiziunea fugarului Ghiţă.

 

„Sistemul lor a fost mai bun!”

La două zile după articolul lui Andronic, fostul lider PSD Mircea Geoană a comentat şi el presupusele dezvăluiri. „Da, alegerile din 2009 au fost fraudate și cred că totul s-a făcut cu acordul și chiar la imboldul lui Băsescu. Am spus asta încă de atunci, când am sesizat Curtea Constituțională și am trimis camioane de documente cu dovezi. Miza era extrem de mare, românii având de ales între vechiul mod de a face politică și o echipă de lideri tineri (eu, Antonescu, Iohannis). Cine a făcut parte din gașcă - un grup organizat care se lupta și se luptă pentru supraviețuire și care a schimbat voința poporului - nu știu cu siguranță, așa că nu voi face referire la nume. Dar, din respect pentru români, sper ca măcar acum instituțiile abilitate să cerceteze ce s-a întâmplat”, a scris Geoană pe pagina sa de Facebook. Fostul şef de campanie al PDL din 2009, Vasile Blaga a comentat şi el speculaţiile potrivit cărora ar fi ţinut legătura c u L. C. Kovesi în noaptea alegerilor. Fostul lider PDL susţine că nu știa despre celula de criză din casa Generalului Oprea și că în acea seară a vorbit doar cu Traian Băsescu. „Cu nimeni nu am vorbit în acea seară decât cu domnul președinte, care era la sediu”, a spus Blaga la Curtea de Apel București. În 2009, puţin peste 70.000 de voturi au făcut diferenţa între agonie şi extaz. Traian Băsescu şi-a continuat încă cinci ani domnia la Cotroceni cu ajutorul voturilor din diaspora, iar Victor Ponta a rămas şi el în istorie printr-o comparaţie controversată cu „sistemul de fraudare şi furt al PDL”. „Ştiam că ne batem cu ei. Trebuia să câştigăm la zece procente ca să nu ne batem cu ei, dar nu am câştigat la zece, probabil am câştigat doar la trei-patru. Şi atunci sistemul lor a fost mai bun”, spunea viitorul premier pe scările sediului PSD din Kiseleff.

 

Provocarea este și pentru PSD. Și aici nu e vorba despre Mircea Geoană, ci despre candidatul partidului. A face lumină asupra unui moment tenebros din trecut nu este doar un gest reparatoriu, ci o invesție într-o Românie cu adevărat democratică. Mircea Geoană, candidat PSD la alegerile prezidenţiale din 2009


 

Mircea Geoană a rămas în folclorul politicii mioritice cu celebra replică „Mihaela, dragostea mea!” rostită în seara exit-poll-urilor din 2009

×
Subiecte în articol: mircea geoana traian basescu dan andronic