x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică TVA de 5% la alimentele de bază

TVA de 5% la alimentele de bază

de Aniela Nine    |    23 Mar 2011   •   20:34
TVA de 5% la alimentele de bază
Sursa foto: Cristian Nistor/Agerpres

157905-cristian-nistor-agerpres-5170865.jpgSenatorii au respins ieri cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu şi au decis să păstreze „gre­şea­la” făcută în octombrie anul trecut de deputaţi când a fost adoptat pro­iec­tul legislativ al opoziţiei care pre­ve­de un TVA redus la alimen­te­le de ba­ză. Susţinător al reducerii TVA la alimentele de bază şi iniţiator în 2006 a unui proiect de lege pe această temă, senatorul Dan Voiculescu a salutat decizia plenului Sena­tului. „Reducerea TVA la alimentele de bază pe întreg lanţul de produs este esenţială pentru securitatea alimentară a României.

De cinci ani explic diferitelor guverne care au condus România că o asemenea măsură ar asigura atât menţinerea unor preţuri rezonabile pentru alimente, cât şi reducerea economiei subterane. Este o măsură liberală şi socială, în egală măsură. Le mulţumesc colegilor mei senatori care au votat astăzi pentru reducerea TVA la alimentele de bază şi le solicit colegilor deputaţi să adop­te o decizie similară. Astfel, România se va alinia la practica majorităţii statelor europene, care aplică TVA diferenţiat pentru alimente. Marea Bri­tanie are TVA zero pentru alimen­tele de bază, Cehia – 5,7%, iar Germania – 7%. Toate aceste state au în­ţe­les că alimentele trebuie să fie accesibile şi că o fiscalizare redusă asigură venituri bugetare semnificative”, a argumentat Dan Voiculescu, într-un comunicat remis Agerpres.

Potrivit formei adoptate în oc­tom­brie anul trecut de Camera Depu­ta­ţilor care modifică Codul Fiscal, „cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea de pâine, carne proaspătă, lapte de consum, ulei vegetal, zahăr şi produse expandate din cereale, precum şi pentru livrarea locuinţelor, ca parte a po­li­ticii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite”. Cererea de reexaminare a preşedintelui Băsescu a invocat faptul că, în actualul context economic, un astfel de TVA redus ar determina o scădere semnificativă a încasărilor bugetare şi, prin urmare, majorarea deficitului bugetar dincolo de limita stabilită de 4,4% pentru 2011. Comisia de fond care a discutat această cerere a decis să dea un raport de respingere.

Cu 53 de voturi pentru şi 46 îm­po­tri­vă, senatorii au adoptat miercuri raportul de respingere a cererii de reeaxaminare a preşedintelui.
Opoziţia PSD, PC şi PNL, de altfel iniţiatoare a proiectului, a susţinut în plen necesitatea adoptării acestei reglementări, insistând şi asupra cotei de TVA care s-a mărit anul trecut la 24%, România devenind astfel a doua ţară din UE cu un astfel de cuantum al taxei. Un alt argument a fost dat de creşterea exagerată a preţurilor la toate produsele.

De partea cealaltă, reprezentanţii puterii, care în octombrie la Camera Deputaţilor au susţinut că au votat „din greşeală” acest proiect, au pledat împotriva reducerii TVA şi, deci a adop­tării cererii preşedintelui, sus­ţi­nând că o astfel de măsură nu ar avea deloc ca efect direct scăderea preţului la raft al produselor. Decizia finală în privinţa acestei cereri de reexa­minare şi, implicit, asupra pro­iec­tului de lege, va fi luată de Camera De­putaţilor.

Senatorii coaliţiei au reuşit să repete şi „greşeala” din octombrie de la Camera Deputaţilor în ceea ce priveşte o altă cerere de reexaminare, şi anume cea referitoare la neimpozitarea pensiilor sub 2.000 lei. Concret, în plen senatorii coaliţiei nu au reuşit să se mobilizeze pentru a depăşi numeric la vot senatorii opoziţiei, astfel încât cererea de reexaminare a preşedintelui a fost respinsă şi, impli­cit, legea privind neimpozitarea pensiilor sub 2.000 lei a primit un vot favorabil. Explicaţia dată după vot de liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a fost stupefiantă; senatorii puterii nici nu au ştiut ce au votat! Rădulescu a susţinut iniţial, întrebat despre această cerere, că ea nici nu a fost supusă la vot pentru ca ulterior, pus în faţa hârtiilor care arătau votul, să mărturisească faptul că, neexistând dezbateri pe proiect, nici nu şi-au dat seama ce proiect se supune la vot. „Este una dintre greşelile care se petrec în Univers”, a găsit explicaţia liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, întrebat dacă votul de ieri a fost o repetare a „greşelii” făcute de putere în oc­tom­brie la Camera Deputaţilor.

Proiectul de lege urmează să ajungă în atenţia Camerei Depu­ta­ţi­lor în calitate de cameră decizio­nală.

Voiculescu: De facto, Guvernul a pierdut deja majoritatea în Senat
Senatorul Vasile Nistor şi-a anunţat ieri în plenul Senatului, demisia din PDL, el precizând că urmează să se înscrie în PC. Prin înscrierea în PC, Nistor urmează să activeze în cadrul grupului Alianţei de Centru Dreapta, constituit din senatorii PNL şi PC. Senatorul PC Dan Voiculescu declară că, după aderarea senatorului Vasile Nistor la Partidul Conservator demonstrează că „dezintegrarea actualei majorităţi parlamentare este un proces ireversibil”. „De facto, Guvernul a pierdut deja majoritatea în Senat. Sunt şi alţi parlamentari care, la fel ca domnul senator Nistor, nu mai sunt dispuşi să susţină o guvernare eşuată. Dezintegrarea actualei majorităţi este un proces ireversibil. Traian Băsescu a crezut că, dacă face orice compromis, acceptând tacit chiar şi regionalizarea României pe criterii etnice, îşi va asigura o majoritate favorabilă în Parlament. A greşit.

În perioada următoare, Opoziţia îşi poate consolida semnificativ ponderea parlamentară”, a declarat Dan Voiculescu, potrivit unui comunicat de presă. După demisia senatorului Vasile Nistor din PDL, grupul parlamentar democrat-liberal a rămas cu 49 de membri. UDMR are 9 senatori, iar grupul mixt 10 membri.  Grupul senatorilor PNL ajunge, cu Vasile Nistor, la 25 de membri, iar PSD are 44 de senatori (inclusiv Cătălin Voicu). Astfel, grupurile parlamentare care susţin Guvernul au împreună 68 de membri, în timp de opoziţia numără 69 de senatori (inclusiv Cătălin Voicu). (G.A.)

×
Subiecte în articol: politica