x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UDMR: Limba maghiară, statut identic cu limba oficială a statului, pentru Ţinutul Secuiesc

UDMR: Limba maghiară, statut identic cu limba oficială a statului, pentru Ţinutul Secuiesc

10 Feb 2010   •   00:00
UDMR: Limba maghiară, statut identic cu limba oficială a statului, pentru Ţinutul Secuiesc

Preşedintele UDMR Târgu Mureş, Benedek Istvan, a declarat, azi, într-o conferinţă de presă, că introducerea limbii maghiare ca limbă oficială în Ţinutul Secuiesc ar reprezenta "o normalitate", precizand că acest lucru nu înseamnă că un român, dacă nu ştie limba maghiară, "e persecutat sau nu ştiu ce".

Întrebat cum comentează proiectul de declarare a limbii maghiare ca limbă oficială în secuime, Benedek Istvan a afirmat că în Transilvania cunoaşterea limbii maghiare şi chiar a germanei era unanimă în tinereţea sa.

"Asta este, într-un fel, o normalitate. Cei care aţi trăit în Târgu Mureş de mai mult timp ştiţi că, pentru târgumureşeni şi pentru ardeleni, tocmai asta înseamnă regionalizare şi autonomie, nu s-a descoperit acum. Eu, în copilărie, ştiu foarte bine că toţi colegii mei, toţi prietenii mei, care erau foarte mulţi, toţi cunoşteau limba maghiară şi limba română. Poate nu la perfecţie, dar cel puţin se descurcau. Şi de multe ori şi germana. Este normal", a spus Benedek.

"Avem toate condiţiile, avem tot ce ne trebuie ca să ajungem la nivelul Elveţiei în ceea ce priveşte limbile oficiale", a arătat el.

Comisia Permanentă a Adunării Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc a făcut public un proiect de hotărâre privind oficializarea limbii maghiare în regiune şi, potrivit documentului, autorităţile publice vor trebui să asigure condiţiile care oferă deplina egalitate a limbilor maghiară şi română.

Proiectul de hotărâre privind statutul limbii maghiare în Ţinutul Secuiesc a fost publicat, luni, pe site-ul Comisiei Permanente Interimare a Adunării Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc, pentru a putea fi consultat de cei interesaţi.

Proiectul are patru puncte, dintre care primul prevede că "limba maghiară este limbă oficială în Ţinutul Secuiesc, având un statut identic cu limba oficială a statului".

×
Subiecte în articol: politic