x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UDMR nu vrea alte majoritati

UDMR nu vrea alte majoritati

30 Ian 2005   •   00:00

Cererea premierului Calin Popescu Tariceanu de a se reface majoritatile in consiliile judetene dupa modelul majoritatii parlamentare i-a luat prin surprindere pe membrii coalitiei.

ELENA STANCIU

IMITATIE. Marko Bela crede ca majoritatile locale nu trebuie copiate dupa cele parlamentare
Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat la Cluj-Napoca, sambata, ca, pana acum, nu a reconsiderat colaborarea cu PSD la nivel local. Liderul UDMR a spus ca lui nu i s-a cerut sa intreprinda nici o actiune in acest sens si ca este surprins sa afle de aceasta chestiune prin intermediul presei. Marko Bela si-a exprimat insa retinerile in legatura cu aceasta idee. "La inceput, o coalitie mai si scartaie, insa trebuie sa facem o distinctie clara intre consecintele alegerilor locale si consecintele alegerilor parlamentare", a explicat ministrul de stat, lasand sa se inteleaga ca majoritatile formate in urma alegerilor locale nu trebuie copiate dupa rezultatele alegerilor parlamentare.

REGIUNI. Marko Bela a mai spus, tot la Cluj, in urma reuniunii Consiliului National al Alesilor Locali ai UDMR, ca Uniunea va incerca sa convinga Uniunea Europeana asupra necesitatii reorganizarii actualelor regiuni de dezvoltare economica din Romania. "Am discutat aceasta problema cu seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, care ne-a recomandat sa convingem Uniunea Europeana ca regiunile actuale sunt prea mari", a precizat Marko Bela. El considera ca reorganizarea este necesara, mai ales ca este ceruta de UE, ca face parte din programul de guvernare si ca este o problema a intregii tari. "Nu pot sa ma impac cu ideea ca de exemplu Vrancea si Constanta fac parte din aceeasi regiune economica. Nu vad nici acum ce legatura exista intre cele doua judete", a explicat ministrul de stat, care a adaugat ca trebuie purtate discutii pe aceasta problema atat cu partenerii de guvernare, cat si cu reprezentantii Uniunii Europene si ca, daca va exista solidaritate, regiunile de dezvoltare economica ar putea sa functioneze chiar din acest an.

CEARTA
Presedintele UDMR Hunedoara, Iuliu Winkler, ministru delegat pentru Comert, s-a declarat nemultumit de colaborarea la nivelul judetului sau a UDMR cu ceilalti reprezentanti ai Coalitiei de guvernare. "Sunt dezamagit de cum merg lucrurile intre cele patru partide, in Hunedoara. Noi am mai avut o experienta, in judet, cu fosta guvernare. A incheiat un protocol, scris, de colaborare, dar acesta nu a fost suficient de eficient si nu s-a dezvoltat de la nivelul legaturii dintre presedintii locali. Acum nu vreau sa aud despre o persoana sau alta care vrea sa ajunga pe functii de conducere la directiile deconcentrate", a spus Winkler.

×
Subiecte în articol: politic udmr marko bela