x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Udrea comandă, Kovesi serveşte

Udrea comandă, Kovesi serveşte

de Gabriela Antoniu    |    Elena Stan    |    03 Sep 2009   •   00:00
Udrea comandă, Kovesi serveşte
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Elena Udrea a reuşit în câteva ore performanţa să obţină, ca simplu cetăţean, de la Parchetul General, un răs­puns că nu există nici o plângere pe­na­­lă şi nici o autosesizare împotriva ei. O mobilizare exemplară, ţinând cont că la o solicitare scrisă nu pri­meşti, legal, răspuns mai devreme de 10 zi­le. DNA însă a comunicat sec că astfel de in­for­maţii nu sunt publice şi nu a negat dezvăluirile lui Cozmin Guşă, privind autosesizarea.



Ministrul Elena Udrea a reuşit performanţa de a face o sesizare la Parchetul General condus de Laura Codruţa Kovesi, în baza Legii 544/2001, ca orice cetăţean, şi de a i se răspunde în doar câteva ore. Udrea spune că nu există nici o plângere penală sau vreo autosesizare în cazul ei. DNA nu a luat însă poziţia de drepţi în faţa ministresei, comunicând sec că astfel de informaţii nu sunt publi­ce. Cu alte cuvinte, nu a negat dez­vă­lui­rile lui Cozmin Guşă, privind autosesi­za­r­ea DNA în cazul Elenei Udrea.

Toată "mobilizarea de forţe" s-a fă­cut după ce ieri, în jurul orei 11:00, Cozmin Guşă a dezvăluit la Antena 3 că are "informaţii precise" că DNA s-a au­tosesizat şi a deschis un dosar de cer­ce­tă­ri preliminare pe subiectul Ministerul Turismului şi contractele cu BRD şi Euro­sport. El a mai spus că Elena Udrea este acuzată de conflict de interese, în timp ce persoanele de la BRD cu care a negociat sunt acuzate de trafic de influenţă. Guşă susţine că şi ANI s-a autosesi­zat în legă­tu­ră cu contractul dintre BRD şi Ministerul Turismului.

În jurul orei 15:30, pe fluxul de ştiri al agenţiilor a venit anunţul că Elena Udrea va ţine o decla­ra­ţie de presă la ora 16:00. Nu a fost la 16:00, ci la 16:30, prilej cu care Elena Udrea a declarat că Parchetul General a informat-o, la solici­ta­rea sa, că nu există nici o plângere pe­na­lă împotriva sa, şi nici o autosesizare. "Am formulat, în temeiul Legii 544 (pri­vind liberul acces la informaţiile de in­te­res public, n.r.), o solicitare către Parchetul General, să mi se spună dacă există vreo plângere penală sau vreo sesizare la activitatea mea ca ministru sau a ins­ti­tu­ţiei pe care o conduc. Răspunsul lor a fost că nu există nici o plângere, iar instituţia nu s-a autosesizat", a declarat Udrea.

Ea a fluturat pe sub nasul ziariştilor şi răspunsul scris primit de la Parchetul General, ca­re demonstra neînregistrarea nici unei plângeri penale împotriva ministrului Turismului. Performanţa Elenei Udrea şi a Parchetului este cu atât mai mult de in­vi­diat, cu cât, potrivit Legii 544/2001, ca şi ce­tăţean nu poţi obţine o informaţie de interes public mai devreme de zece zile. În cazul în care durata necesară pentru identificarea şi difuzarea informaţiei solicitate depăşeste 10 zile, răspunsul va fi comunicat solicitantului în maximum 30 de zile, cu condiţia înştiinţării acestuia în scris despre acest fapt în termen de 10 zile", prevede Legea 544/2001, privind accesul la informaţii de interes public.


DNA NU SE EXECUTĂ
Numai că Guşă s-a referit la DNA, şi nu la Parchetul General. Iar răspunsul instituţiei conduse de Daniel Morar nu este câ­tuşi de puţin pe aceeaşi linie cu cel al Parchetului lui Kovesi. În răspunsul difuzat ieri de Antena 3, DNA nu neagă dez­vă­luirile făcute de Cozmin Guşă. "DNA nu furnizează date cu privire la mo­dalităţile de sesizare prevăzute în articolul 221 Cod Procedură Penală (plângere, denunţ, se­si­za­re din oficiu) ori cu privire la con­ţin­u­tul unor eventuale plângeri, de­nunţuri sau sesizări din oficiu, deoa­rece aceste in­formaţii nu sunt publice, în conformitate cu Legea 544/2001", informează DNA.
LEGAL SAU ILEGAL
Între timp, au apărut noi acuzaţii. Elena Udrea a lăsat Ministerul Turis­mu­lui fără apărare juridică, deoarece o casă de avocatură nu poate apăra interesele unei instituţii publice, a declarat ieri Lucian Florescu, secretarul general în ca­drul Consiliului Consilierilor Juridici. El spu­ne că toate contractele încheiate de Ministerul Turismului sunt nule, deoa­re­ce toate cele patru posturi de consilier ju­ri­dic din cadrul ministerului sunt vacan­te, iar contractele au fost încheiate fără avizul juridic.

În replică, Udrea a explicat că instituţia pe care o reprezintă nu a fost lipsită de apărare şi că are dreptul legal de a încheia un contract cu o casă de avocatură, pentru reprezentarea juridică. "Răspund unor acuzaţii aberante făcute de Ludovic Orban, cu privire la încheierea unui contract cu o casă de avocatură pentru reprezentare juridică. Ministerul Tu­rismului are dreptul de a încheia acest contract. În prezent, există 96 de dosare pe rol. Dintre acestea, 46 sunt instrumentate de consilieri juridici şi 50 sunt instrumentate de casa de avocatură cu care avem contract", a explicat Udrea.

Orban a declarat că după şedinţa de ieri a comisiei au început să sosească documente de la Ministerul Turismului, ceea ce demonstrează că Udrea a minţit în repetate rânduri atunci când a declarat că a transmis toate documentele solicitate de comisie. Secretarul Comisiei Udrea, Claudiu Ţaga, a declarat că în cursul zilei de ieri au sosit foarte multe documente de la Ministerul Turismului, multe dintre aceastea nesolicitate de comisie, dar şi unele documente în care se regăsesc inadvertenţe. Legat de transmiterea do­cumentelor, Udrea a declarat că a trimis comisiei documente care exced activităţii comisiei.

"Constatând că solicitările comisiei exced acestui mandat, am organizat «Zilele Documentelor Deschise» la Parlament, permiţând publicului larg şi parlamentarilor accesul la toate docu­men­­tele ministerului. Mai apoi am trimis comisiei şi documentele care exced mandatul încredinţat de Parlament. Apreciez că am comis o eroare şi că nu trebuia să trimit documente în plus faţă de obiectul lor de activitate, deoarece lucrurile s-au petrecut aşa cum preconizam. A apărut Orban la televizor, interpretând mincinos şi în afara legii hârtiile pe care le-a avut la dispoziţie şi le-a folosit ca un nou pretext de a mă calomnia, discredita şi a mă incrimina pe nedrept", a spus Udrea.

Claudiu Ţaga a ţinut să precizeze că a primit la 2 septembrie nomenclatorul funcţiilor publice din MT, deşi comisia le solicitase încă din data de 5 august. Ţaga a precizat că a primit şi fişele de post, care au fost întocmite după ce comisia a înc­e­put ancheta la MT. Aceste documente sunt foarte importante, pentru că stabilesc cu exactitate ce atribuţii are fiecare angajat al MT.

"Practic, putem trage concluzia că, până la data de 6-7 august, mulţi dintre funcţionarii MT nu au avut fişă de post. Acesta este documentul de bază care stabileşte atribuţiile pe care le are un funcţionar public sau un angajat contractual în cadrul unei instituţii pu­blice", a precizat Ludovic Orban. Claudiu Ţaga a declarat că în fişele de post a regăsit-o şi pe Mihaela Miheţ, directorul Oficiului pentru Turism de la Paris, care a organizat la data de 5 iunie evenimentul de la turneul de tenis Rolland Garros. Ţaga a precizat că aceasta a semnat fişa de post tot la data de 7 august, aşadar nu se precizează dacă avea atribuţii pentru a organiza acel eveniment.
Legat de semnarea fişelor de post de angajaţii de la MT, Udrea a spus că acestea au fost semnate în august, deoarece s-a modificat legislaţia în domeniu.

×
Subiecte în articol: politic eurosport dna BRD