După ce mai bine de-o săptămână Liviu Dragnea l-a tot ameninţat pe premierul Dacian Cioloş cu moţiunea de cenzură, preşedintele PSD s-a răzgândit după o discuţie avută ieri cu şefii ALDE. Opoziţia nu mai depune moţiunea acum, dar nici nu închide definitv subiectul. Liderii ALDE şi PSD ameninţă că pot trânti în orice clipă Guvernul în Parlament.
Este pentru a cincea oară când Dragnea şi Tăriceanu flutură subiectul debarcării cabinetului de tehnocraţi. De data aceasta, scânteia a pornit de la bâlbăiala Ministerului de Finanţe. Printr-o Hotărâre de Guvern, soţiile veteranilor de război nu mai erau scutite de la plata taxelor. Codul fiscal elaborat de guvernul Ponta a lăsat loc de interpretări, nefiind clar, iar precizarea făcută de funcţionarii Ministerului de Finanţe a dus la impozitarea soţiior de veterani. Dacian Cioloş n-a recunoscut acest lucru, ci a spus că vina este doar a Guvernului Victor Ponta, iar de aici războiul. Liviu Dragnea l-a atacat pe premier şi i-a spus că „este obraznic şi violent”, iar moţiunea era aproape sigură. Liderii PSD îşi făcuseră şi calculele în Parlament, astfel încât să fie siguri că au majoritatea. Primii care au răspuns la apel au fost maghiarii din România. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a explicat că o moţiune care să lase acelaşi guvern interimar până la alegeri nu ar fi o tragedie. Şi alţi deputaţi ai minorităţilor au anunţat că vor vota alături de PSD, aşa că Opoziţia ar fi avut majoritate.
Urmăresc totul cu atenţie
Dacă miercuri, moţiunea părea sigură, ieri, totul s-a schimbat. ”Am luat act împreună de declaraţia premierului Dacian Cioloş în legătură cu tăierea drepturilor pentru unele categorii sociale, respectiv veteranii de război, văduvele veteranilor de război şi persoanelor cu handicap. Am înţeles că premierul intenţionează să întreprindă modificări necesare în actele normative aferente. Obiectivul nostru principal a fost acesta, am reacţionat la această nedreptate inadmisibilă. Aşteptăm în continuare ca vorbele premierului să se transforme în fapte şi să vedem ce modificări are de gând să facă. În funcţie de asta vom relua discuţia. Avertizăm Guvernul că celelalte motive au rămas în picioare: absorbţie 0 la fonduri europene, situaţia din Agricultură, Sănătate şi Educaţie”, a ameninţat Liviu Dragnea. "Ideea moţiunii de cenzură nu am abandonat-o, ramâne valabilă. Rămânem cu ochii pe ceea ce face Guvernul", a adăugat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
Alegerile parlamentare ar putea avea loc la sfârşitul lui noiembrie sau cel mai târziu în decembrie, aşa că Executivul lui Dacian Cioloş ar mai avea 5 luni de stat la guvernare. „Din ce am înţeles, se doreşte să se pună data alegerilor cât mai târziu, în 11 decembrie. Asta ar arăta o lipsă de respect faţă de români. Începând cu 5 - 6 decembrie, în România, deja toţi românii intră în spiritul Sărbătorilor”, a reacţionat Dragnea, care şi-ar dori ca alegerile să fie programate „cât mai devreme posibil”.
Liviu Dragnea, preşedinte PSD: Avem la această oră majoritate în Parlament şi pentru o eventuală moţiune de cenzură, şi pentru a stopa anumite derapaje dacă vor apărea, şi pentru a promova legi importante. Posiblitatea depunerii unei moţiuni de cenzură împotriva actualului Guvern nu este exclusă