x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Undă verde pentru Legea Voiculescu

Undă verde pentru Legea Voiculescu

de Dana Piciu    |    28 Ian 2009   •   00:00
Undă verde pentru Legea Voiculescu

Monitorul Oficial a publicat ieri motiva­rea deciziei date de Curtea Cons­ti­tu­ţi­o­na­lă a României prin care a declarat ca fiind constituţionale modificările la Le­gea 10/2001 privind casele naţionali­za­te.



Judecătorii Curţii Constituţionale au respins la 14 ianuarie sesizarea de neconstituţionalitate formulată de preşedintele Băsescu în legătură cu legea de modificare şi completare a Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989. În motivarea sa, CCR arată că legea de modificare, iniţiată de preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a fost adoptată cu respectarea principiului bicameralismului consacrat de dispoziţiile Constituţiei. "Analizând evoluţia procesului de adoptare a legii, Curtea reţine că propunerea legislativă a fost dezbătută şi respinsă în Senat, ca primă Cameră sesizată. Din cuprinsul Constituţiei rezultă că Senatul este competent ca, în calitate de primă Cameră sesizată, să dezbată o lege ce reglementează materia proprietăţii. În procedura de reexaminare a legii, Senatul a adoptat proiectul de lege cu acelaşi conţinut precum cel adoptat de Camera Deputaţilor, astfel încât după încheierea procesului legislativ de examinare ambele Camere au adoptat acelaşi proiect de lege", se arată în motivare, Curtea adăugând că a constatat că nu este încălcat articolul 61 din Constituţie, ce consacră principiul bicameralismului, şi nici articolul 75, care stabileşte competenţele ce revin celor două Camere ale Parlamentului.

CRITICI NEÎNTEMEIATE
Cu privire la critica referitoare la dispoziţiile din lege, care ar fi retroactive, ar avea caracter imprecis şi ar încălca principiile preeminenţei dreptului şi al securităţii juridice, CCR a constatat că la data încheierii contractelor de vânzare-cumpărare acestea au forţă juridică de titluri de proprietate şi sunt opozabile erga omnes. Curtea a mai menţionat că este neîntemeiată şi critica de neconstituţionalitate ce priveşte atingerea adusă stabilităţii raporturilor juridice, deoarece dispoziţia legală privind instituirea sancţiunii nulităţii vizează doar actele juridice încheiate cu încălcarea dispoziţiilor legii. Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni seară că este nevoit să promulge "Legea Voiculescu", dar că "lucrul pe care această lege îl omite este acela că dreptul de proprietate nu se prescrie şi la CEDO vom pierde toate procesele". El a sfătuit Guvernul să "privească atent ce corecţii poate să facă în lege pentru ca atât chiriaşii, cât şi proprietarii să nu fie dezavantajaţi".

TRASEU SINUOS
Proiectul legii de modificare a Legii 10/2001 a avut un traseu lung până a ajuns act normativ. După ce a fost adoptată de Senat şi de Camera Deputaţilor, iniţiativa legislativă a fost trimisă Parlamentului pentru reexaminare de către şeful statului.  În august 2008, după ce a fost reexaminat, proiectul a plecat a doua oară spre promulgare la Băsescu în formă neschimbată. Nici de data aceasta nu a fost semnat de Traian Băsescu, iar în octombrie 2008 a fost contestat la Curtea Constituţională de parlamentari ai PD-L şi PNL. După ce Curtea a declarat proiectul constituţional, el a fost contestat pentru a doua oară, Traian Băsescu însuşi fiind cel care a făcut acest al doilea demers, pe alte motive decât cele enunţate de parlamentarii PNL şi PD-L. Şi de această dată iniţiativa legislativă a fost declarată constituţională, iar acum Traian Băsescu este obligat să o promulge.

×
Subiecte în articol: politic