x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Unde îşi şcolesc politicienii români odraslele

Unde îşi şcolesc politicienii români odraslele

de Georgiana Ionita    |    30 Ian 2017   •   10:48
Unde îşi şcolesc politicienii români odraslele

Viitorul politic al României pare pe mâini bune. Tot mai mulți politicieni cu greutate investesc bani grei în educația moștenitorilor lor, trimițându-şi odraslele la școli de elită din strainătate. Noul val de politicieni cu creștere aleasă depășeşte cheluielile școlare ale generațiilor anterioare.

 

Tânăra deputată PNL, Mara Mareș, a cheltuit peste 100.000 de lire sterline în opt ani de școală în Marea Britanie. Visul londonez al mezinei liberale a fost achitat din cartofii tatălui său, Ioan Mareș, consilier județen în Brașov și antreprenor cu state vechi în agricultură. Făgărășanca a plecat în Anglia la vârsta de 16 ani, a absolvit Liceul St. Clare’s Oxford, Facultatea de Studii Europene şi Internaţionale din cadrul King’s College - University of London, urmând studii de master la Facultatea de Politici Publice Europene - University College London. Și Radu Mazăre, fostul edil al Constanței, și-a trimis fiul să studieze la Londra. Tot Londra a ales și Adriean Videanu pentru educația fiicei sale, Diana. Pentru fiul său Andrei însă, fostul ministru al Economiei a ales mai întâi Elveția, exclusivistul colegiu Le Rosey, după care l-a trimis la George Washington University din Statele Unite. Ceva mai scumpe au fost studiile juniorului fostului primar al sectorului 5 Marian Vanghelie. Alexandru Vanghelie a studiat științele politice în America, la Boston, acolo unde taxele de școlarizare se ridică, anual, la peste 50.000 de dolari. Tot peste Ocean și-a trimis urmașii și Mircea Geoană. Copiii fostului șef al Senatului învață la Universitatea din Pennsylvania. Alex Geoană studiază tehnici de business, în timp ce Ana Geoană se pregătește să devină medic. În afara școlii, fiica fostului lider PSD cochetează cu lumea modei, atât din postura de model, cât și din cea de redactor, scriind articole despre modă pentru o revistă studențească online. Teodor Baconschi, fostul ministru de Externe, a ales două continente ca destinație de studiu pentru fiul său, Ștefan. Fiul diplomatului vrea să-şi urmeze tatăl în carieră, astfel că a urmat cursurile Universităţii SciencesPO din Paris, iar în prezent studiază la Columbia University din New York.

 

Studii de elită fără cheltuieli

Fostul pedelist Silviu Prigoană se poate declara şi el un părinte norocos. Fiii cei mari ai fostului deputat au studiat în SUA, însă nu l-au băgat la cheltuieli prea mari. Honorius Prigoană a beneficiat de bursă parțială la "De Paul University" din Chicago, unde a studiat business-mangement, deci și-a câștigat singur banii de buzunar, încă din perioada liceului, explica în trecut Silviu Prigoană. Fostul premier Petre Roman se numără printre primii politicieni care și-au școlit odraslele în afara țării. Ambele fiice ale fostului lider PD au diplome de studii superioare de la o școală de elită din Franța. Ada, fiica lui Theodor Stolojan, și-a făcut studiile superioare în Anglia, iar pe cele postuniversitare, de consultanță financiară, în Belgia, în timp ce fiul fostului premier a făcut un doctorat în fizică atomică la Cambridge.

 

Silviu Prigoană despre fiul său, Honorius: N-am cheltuit mai nimic pentru că el e salariat de la 16 ani. A muncit şi acolo, a muncit şi aici. A fost valet parking la McDonald's la curăţat mese. I-am dat 300 de dolari pe lună, atât. A lucrat în clasa a 8-a spre a 9-a în vacanţă, trei luni la deratizare, la omorât şobolani.

 

EBA, două semestre în State

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, se poate mândri că fiica sa, Oana, a studiat pe aceleași bănci ca și juniorul fostului președinte al Americii, Bill Clinton. Tot în Statele Unite a învățat și fiica cea mică a fostului președinte, Traian Băsescu. Elena Băsescu a urmat cursurile Universității James Madison timp de două semestre. De departe cel mai cunoscut politician care a investit în educația copiilor săi este fostul premier, Adrian Năstase. Mihnea Năstase, fiul cel mic, a absolvit liceul Alpinum Zuoz din Elveția, după care a studiat Universitatea Americană din Paris şi London School of Economics and Political Science. Fiul cel mare, Andrei Năstase, a studiat economia la Universitatea Bocconi, din Milano.
 

×