x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Unde se duc parlamentarii atunci când se retrag?

Unde se duc parlamentarii atunci când se retrag?

de Adrian Ilie    |    03 Sep 2015   •   23:02
Unde se duc parlamentarii atunci când se retrag?
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Iminenta numire a lui Ilie Sârbu ca vicepreşedinte al Curţii de Conturi este manifestarea unei tradiţii păcătoase prin care politicienii ce se apropie de pensie sunt trimişi în ultimii lor ani de activitate în conducerea unor instituţii importante ale statului, tratate însă ca modalitate de răsplătire a fidelităţii.

Una dintre instituţiile folosite de politicieni pe post de tranziţie între mandatul de parlamentar şi statutul de pensionar este chiar Curtea de Conturi, unde Ilie Sârbu urmează să se bucure de „exilul aurit”. Moda a fost inau-gurată chiar de preşedintele Curţii, Nicolae Văcăroiu, fost prim-ministru şi fost preşedinte al Senatului în două legislaturi. Odată cu numirea lui, au obţinut titlul de consilier de conturi şi alţi parlamentari. PRM i-a desemnat atunci pe senatoarea Verginia Vedinaş, deputatul Petre Popeangă şi Sabina Funar, ce avea calitatea de a fi soţia secre-tarului general al partidului, Gheorghe Funar. În octombrie 2010, UDMR l-a trimis la Curte pe deputatul Petru Lakatos. Mai recent, în 2014, senatorul PSD Cosmin Nicula s-a pricopsit cu un post de vicepreşedinte, iar deputatul ALDE Nicu Marcu a devenit în februarie 2015 consilier de conturi. Calificarea pentru post are o importanţă secundară, după cum arată cazul lui Bogdan Olteanu. Cândva „copilul teribil” al PNL, el ajungând la doar 35 de ani preşedinte al Camerei Deputaţilor, Olteanu s-a sastisit de politică, iar partidul i-a dat pe post de cadou de pensionare anti-cipată postul de viceguvernator BNR, pentru care avea doar califi-carea oferită de absolvirea unui masterat în finanţe.

Comitete şi comiţii
Victor Ciorbea a devenit Avocat al Poporului în aprilie 2014, fiindu-i răsplătită astfel amiciţia cu Tăriceanu, căruia i s-a alăturat în disidenţa din PNL. Ce-i drept, Ciorbea este avocat de meserie, însă activitatea de sindicalist după Revoluţie şi apoi cea de politician nu prea i-a lăsat timp nici pentru proprii clienţi, darămite pentru tot poporul. Sunt şi două cazuri în care deputaţi au fost răsplătiţi cu posturi în diplomaţie. Este cazul Antonellei Marinescu (PSD), trimisă în 2012 drept consul la Toronto, şi a lui Mădălin Voicu, propus recent pentru postul consular de la Bonn. Însă lozurile cu adevărat câştigătoare le-au tras cei numiţi în autorităţile de supra-veghere a activităţilor financiare, unde lefurile sunt atât de mari încât au provocat repetate scanda-luri: Gheorghe Albu (PDL), numit comisar la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare; Doru Frunzu-lică (UNPR) şi Daniela Popa, desemnaţi în Comisia de Suprave-ghere a Asigurărilor; senatorul Gyerko Laszlo, desemnat membru în Consiliul Concurenţei; liberalul Dan Radu Ruşanu a fost preşedin-tele Autorităţii de Supraveghere Financiară, dar nu a huzurit decât un an, fiind apoi arestat în dosarul Carpatica. Din postul de preşedinte executiv al UNPR, Marian Sârbu a plecat la Comisia de Suprave-ghere a Pensiilor Private. Ulterior, a fost scos din ASF pentru că nu înde-plinea condiţiile de expe-rienţă, dar în august 2014, interesul naţional a dictat că este mare nevoie de „expertiza” lui Sârbu în diplomaţie pentru postul de consul la Dubai.

Sunt şi cazuri în care s-a renunţat la Parlament pentru funcţii ce au fost obţinute exclusiv datorită prestigiului profesional şi carierei academice, cum a fost istoricul Dinu Giurescu, ce a demisionat din postul de deputat după ce a fost ales vicepreşedinte al Academiei.
„E greu de spus de ce renunţ la politică după 23 de ani. Întotdeauna în politică se succed generaţiile şi am apreciat că este un moment în care pot să fac mai mult în altă parte.”
Ilie Sârbu, senator PSD



Roba de judecător CCR
Din cei nouă judecători actuali ai Curţii Constituţionale, trei sunt foşti parlamentari. Preşe-dintele CCR, Augustin Zegrean, a fost juristul de încre-dere al PD în Parlament, iar Puskas Zoltan a fost senator UDMR în două legislaturi. Ul timul venit este Valer Dorneanu, fost preşe-dinte al Camerei Deputaţilor din partea PSD, apoi numit tot cu sprijin social-democrat Avocat al Poporului (2012- 2014). PSD l-a numit la CCR, în decembrie 2013, şi pe Toni Greblă, fost preşedinte al Comisiei juridice de la Senat, însă acesta a demisionat din cauza unor suspiciuni de corupţie. Tradiţia numirii unor politicieni la Curte în defa-voarea unor experţi în drept constituţional sau a unor magis-traţi cu cariere excepţionale este veche, printre cei trimişi de partide aflân-duse, în di verse peri oade, foştii senatori PDSR Ion Predescu şi Petre Ninosu. Miza colosală a deciziilor CCR a determinat partidele să trimită acolo oameni pe care se pot baza că vor face „ce trebuie”, iar acest lucru a generat suspi-ciuni şi în cazul judecătorilor Curţii care nu au avut cariere politice.
 

×