x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USL cere demisia ministrului Baba şi ameninţă cu moţiune de cenzură dacă Guvernul adoptă HG privind UMF Târgu Mureş

USL cere demisia ministrului Baba şi ameninţă cu moţiune de cenzură dacă Guvernul adoptă HG privind UMF Târgu Mureş

12 Mar 2012   •   12:40
USL cere demisia ministrului Baba şi ameninţă cu moţiune de cenzură dacă Guvernul adoptă HG privind UMF Târgu Mureş

Uniunea Social Liberala solicita demiterea ministrului Educatiei, Catalin Baba, pentru "ingerinta politica" in cazul Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures si anunta ca depune motiune de cenzura daca Executivul adopta o hotarare privind infiintarea unei linii in limba maghiara in cadrul acestei institutii.

Co-presedintele USL, Crin Antonescu a declarat ca ministrul Educatiei, Catalin Baba, "se face unealta UDMR pentru a face presiuni si santaj".

400 de studenti de la Unversitatea de Medicina si Farmacie au protestat, astazi, la Targu Mures intrucat nu vor infiintarea unei sectii de predare in limba maghiara la Universitate.

Vicepresedintele Ligii Studentilor din Targu Mures, Nucu Marica, le-a spus celor prezenti, in discursul tinut, ca UMF este oferita ca troc politic “pentru zece voturi in Guvern'. "Vrem sa fim impreuna, sa invatam impreuna, suntem mai buni impreuna", a spus Marica.

UDMR cere infiintarea unei facultati exclusiv maghiare in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures, insa sindicatele din Invatamant cer Guvernului sa nu sprijine o astfel de initiativa.

Sindicalistii atentioneaza si asupra faptului ca infiintarea facultatii s-ar face impotriva deciziei Senatului Universitatii, care a respins deja aceasta propunere si ca ar duce la “o structura nefunctionala', care nu va satisface criteriile de calitate ARACIS (Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior).

Szabo Bela, prodecanul care sustine infiintarea liniei maghiare, a declarat ca profesorii maghiari sunt de acord inclusiv cu o acreditare provizorie, care presupune ca timp de 5 ani examenul de licenta al absolventilor UMF Targu Mures sa fie sustinut la o alta facultate.

Daca politicienii nu vor rezolva problema liniei maghiare la UMF Targu Mures, sustine Szabo Bela, cadrele didactice vor continua protestele si vor actiona pe cai legale.


×