x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USL în Maramureş, PDL în Neamţ

USL în Maramureş, PDL în Neamţ

de Lavinia Dimancea-Ovedenie    |    21 Aug 2011   •   21:00
USL în Maramureş, PDL în Neamţ

USL si PDL au facut ieri meci egal in prima confruntare electorala parlamentara ce a avut ca miza ocuparea a doua locuri de deputat. Potrivit estimarilor partiale ale partidelor de la ora 20.00, in Colegiul 6 Neamt, mandatul de deputat a fost adjudecat de PDL, in timp ce in Colegiul 2 Ma­ramures a castigat USL.

Numaratoarea PDL, data publi­citatii de Realitatea TV, arata ca, in Neamt, in fieful pedelistului Gheoghe Stefan "Pinalti", candidatul PDL, Adrian Radulescu, actual secretar de stat in Ministerul Agriculturii, l-a invins pe reprezentantul USL, me­dicul veterinar Liviu Harbuz (PSD), fost secretar de stat in Ministerul Agri­culturii, cu scorul de 55%. Pesedistul a obtinut 45% dintre su­fragii, insuficient pentru a ocupa locul de deputat ramas liber dupa decesul lui Victor Surdu. Triumful pedelist a venit pe fondul unei pre­zente masive la vot, 55, 88% dintre alegatorii cu drept de vot, din cei 57.508 de ce­tateni inscrisi pe listele permanente, trecand pragul sectiilor de votare. De altfel, numarul mare de votanti veniti la urne in Neamt a constituit sI motiv de scandal. PNL sI PSD au acuzat PDL ca fura la vot cu autocarul. Li­beralii au numarat la un moment dat opt autocare care au plimbat ale­ga­torii prin colegiu sa voteze, dar nu inainte de a fi plimbati cu "celebra telegondola pedelista", iar pesedistii au identificat-o pe sotia unui primar pedelist care transporta votantii la urne. Pedelistii au replicat prin a-l acuza pe candidatul USL, Liviu Harbuz, ca a impartit pepeni intr-o co­muna din Colegiu.

In Colegiul 2 Maramures, ale­ga­to­rii nu au dat buzna la urne (doar 28,46 % dintre cele 77.731 de persoa­ne cu drept de vot si-au ales deputa­tul), iar candidatul sustinut de USL, Flo­rin Tataru, a castigat, conform es­ti­marilor partidelor, prezentate de Realitatea TV, la un scor foarte strans. Datele partiale oferite de USL in­dica faptul ca Tataru a obtinut 42% din voturi, respectiv 41% potrivit es­ti­marilor PDL, in timp ce candida­tul PDL, Mariana Pop, a fost votata de 39% dintre alegatori, restul vo­tu­ri­lor mergand catre ceilalti candidati in­trati in cursa, Mircea Dolha de la Par­tidul Ecologist Roman si Horsza Fe­lician Emil de la PRM. Tataru va ocu­pa astfel locul ramas liber dupa ce deputatul Catalin Chereches a optat pentru functia de primar al Munici­piu­lui Baia Mare.

Dincolo de rezultate, alegerile de ieri nu schimba cu nimic raportul de for­te din Parlament. Scrutinul a cons­ti­tuit insa un barometru in vederea anului electoral ce va veni, in con­di­tii­le in care sondajele indica acum un USL bine infipt in varful ierarhiei elec­torale si un PDL sub 20%, pus la zid de electorat. De altfel, presedintele PSD, Victor Ponta, a admis ca alegerile au constituit un test important pentru USL, dar a acuzat PDL ca a apelat la o campanie bazata pe mita electorala, santaj si fapte ilegale. Pon­ta a mai afirmat ca, in Maramures, po­trivit es­tim­a­ri­lor facute de PSD, la ora 21.00, Florin Tataru era creditat cu 32%, iar Mariana Pop, cu 24%.

×
Subiecte în articol: politica neamţ maramures alegeri locale vot