x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USL: La referendum, Băsescu demis cu majoritatea voturilor CELOR CARE VIN la urne

USL: La referendum, Băsescu demis cu majoritatea voturilor CELOR CARE VIN la urne

10 Iul 2012   •   12:27
USL: La referendum, Băsescu demis cu majoritatea voturilor CELOR CARE VIN la urne

UPDATE 17.23 - "Curtea Constitutionala a decis asupra unui initiative legislative, cea de modificare a legii referendumului. Insa initiativa legislativa nu este lege. Acest proiect de lege nu poate produce efecte pentru ca pentru a produce efecte trebuie publicat in Monitorul Oficial, dupa ce este promulgat de presedinte. Guvernul are obligatia sa organizeze referendumul pe 29 conform cu legislatia in vigoare. Legislatia este, in momentul de fata, dictata de Ordonanta de Urgenta. Noi nu putem opri referendumul pentru ca face PDL conferinta de presa", a declarat si Liviu Dragnea, intr-o conferinta de presa.

Vicepresedintele PNL Mihai Voicu a declarat ca initiativa legislativa care reglementeaza desfasurarea referendumului, asupra careia s-a pronuntat Curtea Constitutionala, va merge la presedintele interimar, Crin Antonescu, care va decide daca o promulga sau o retrimite Parlamentului.

"In continuare, acest proiect de lege declarat constitutional merge la promulgare, la presedintele interimar Crin Antonescu. Acesta, conform prerogativelor pe are le are, timp de 20 de zile, se poate gandi si va lua desigur o decizie pe care ne-o va comunica - daca promulga legea sau o retrimite la Parlament", a spus Voicu.

El a mentionat ca, luand in considerare scenariul in care proiectul de lege va fi retrimis spre reexaminare, Parlamentul va trebui sa se reuneasca pentru a aduce modificarile necesare, fie pe cele sugerate in obiectiunile presedintelui, fie pe cele din cuprinsul deciziei CC.

Intrebat daca, in acest caz, Parlamentul se va reuni in sedinta extraordinara pentru a reexamina proiectul de lege si daca noul proiect, pus in acord cu decizia Curtii, va sta la baza organizarii referndumului de demitere a sefului statului, Voicu a spus ca decizia convocarii unei sesiuni extraordinare poate fi luata de catre Birourile Permanente, iar un act normativ adoptat prevaleaza asupra actelor normative anterioare.

Voicu a spus ca in acest moment este in vigoare OUG nr. 29/2012 care reglementeaza organizarea referendumului si nu actul normativ declarat constitutional de catre Curte, care nu are putere de lege, el trebuind sa mearga de acum inainte spre promulgare.

UPDATE 17:00 - Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) spune ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului potrivit careia presedintele este demis cu majoritatea celor care se prezinta la urne se aplica la referendumul din 29 iulie. Ministrul delegat pentru Administratie, Victor Paul Dobre, a declarat ca referendumul va fi organizat in conformitate cu legislatia in vigoare, precizand ca aceasta este Legea 3/2000 corectata si modificata prin OUG 41/2012.

'Vreau sa fiu foarte clar si precis: Ministerul Administratiei si Internelor, toate institutiile implicate, Guvernul Romaniei nu pot organiza consultarea decat in conformitate cu legislatia in vigoare, adica Legea 3/200 corectata si modificata prin Ordonanta 41/2012. Restul sunt comentarii' a spus ministrul delegat pentru administratie Victor Paul Dobre.

(Mara Raducanu)

UPDATE 15:45 - "Guvernul Romaniei considera fireasca decizia Curtii Constitutionale in cazul Legii referendumului si se angajeaza la respectarea acesteia. Guvernul Romaniei considera ca este sarcina Parlamentului sa puna cat mai repede in acord legislatia privind referendumul cu decizia luata astazi de Curtea Constitutionala" - se arata intr-un comunicat postat pe site-ul guvernului.

--------------------------------

Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, a declarat ca referendumul din 29 iulie privind demiterea presedintelui Traian Basescu se va desfasura in baza Ordonantei de Guvern si nu a initiativei legislative asupra careia s-a pronuntat CCR.

Citeste si Curtea Constitutionala s-a pronuntat pe un PROIECT DE LEGE a referendumului

Dusa a sublinit ca, in sedinta de marti, Curtea Constitutionala s-a pronuntat asupra unei initiative legislative care reglementeaza referendumul, apartinand a doi parlamentari, si care a fost contestata de catre un grup de parlamentari PDL.

El a mentionat ca, prin decizia luata in cazul acestei initiative legisaltive - respectiv de constatare a constitutionalitatii - Curtea Constitutionala a procedat normal, fiind consecventa deciziilor luate anterior.

Dusa a precizat ca, dupa aceasta decizie a Curtii, initiativa legislativa urmeaza a fi trimisa la promulgare, ea nefiind lege, anunta Mediafax.

In consecinta, potrivit lui Dusa, referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu se va desfasura in baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului care reglementeaza acest domeniu.

Dusa a mentionat ca textul Ordonantei concorda cu prevederile legislative in vigoare din 2007 pana la inceputul anului in curs, cand au intervenit modificari operate de catre PDL, el aratand ca referendumul de demitere a lui Traian Basescu din 2007 s-a desfasurat in aceleasi conditii stipulate acum de Ordonanta.

×