x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USL vrea prag electoral de 30% la referendum. Cum va putea fi demis preşedintele

USL vrea prag electoral de 30% la referendum. Cum va putea fi demis preşedintele

16 Apr 2013   •   13:58
USL vrea prag electoral de 30% la referendum. Cum va putea fi demis preşedintele
Sursa foto: Cornel Putan/Intact Images

Deputatul PSD Florin Iordache a depus astăzi, la Senat, o iniţiativă legislativă care vizează modificarea Legii referendumului, prin care se propune ca un astfel de scrutin să fie validat dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, faţă de 50% cât este acum prevăzut în actul normativ.

"Am depus un proiect pentru modificarea Legii 3/2000, Legea referendumului, care conţine două noutăţi. Prima dintre ele se referă la cvorumul de participare la referendum în sensul ca acesta să fie scăzut de la 50% la 30% şi cea de a doua condiţie se referă la faptul că rezultatul unui referendum să fie validat dacă nu mai puţin de 25% din populaţia cu drept de vot s-a pronunţat cu 'da' sau 'nu' în funcţie de specificul referendumului, deci, cele două condiţii cumulative pentru validarea unui referendum. (...) Dacă păstram numai condiţia cu 50% plus 1, ipotetic discutând, la un procent de 30% participare a cetăţenilor cu jumătate plus 1 asta însemna că la un procent de 15% plus un vot se putea adopta un referendum. De aceea am introdus cea de-a doua condiţie cumulativă ca cvorum de validare a referendumului, minim 25% din cei care participă la un referendum să se pronunţe favorabil la referendum. Se aplică tuturor referendumurilor", a declarat deputatul PSD, la Palatul Parlamentului.

El a spus că această iniţiativă a avut-o având în vedere gradul de absenteism la acest tip de scrutin.

"Am considerat că acel prag de 50% este un prag foarte mare, s-a constatat un absenteism şi s-a constatat că nu întotdeauna populaţia este interesată şi de aceea am considerat că trebuie să coborâm pragul de participare la referendum la 30%", a explicat deputatul PSD, potrivit agerpres.ro.

Iordache a adăugat că proiectul a fost depus împreună cu colegii din USL.

''Sunt mai mulţi colegi semnatari ai acestui proiect de lege. (...) Aşteptăm punctul de vedere al Guvernului şi punctul de vedere al Consiliului Legislativ. L-am depus la Senat pentru că în cazul acestui proiect de lege Camera Deputaţilor este Cameră decizională", a mai spus Florin Iordache.

×