x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USR vrea înființarea unui DNA a pădurilor

USR vrea înființarea unui DNA a pădurilor

09 Mar 2020   •   11:57
USR vrea înființarea unui DNA a pădurilor
Sursa foto: sunlow/Getty Images/iStockphoto

URS a depus în Camera Deputaților proiectul de înființare a unui DNA al pădurilor. Instituția ar urma să funcționeze ca structură în cadrul Parchetului de pe lângă ICCJ, iar rolul acesteia ar fi de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile de mediu.

Potrivit proiectului depus de USR, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu ar urma să fie condusă de un procuror-şef, asimilat prim-adjunctului procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În cadrul Direcţiei vor lucra ofiţeri şi agenţi de poliţie detaşaţi în vederea efectuării de descoperire şi de urmărire a infracţiunilor pentru o perioadă de 6 ani de către ministrul de Interne. Tot aici, ar trebui să lucreze specialişti în domeniul informatic, domeniul silvic, al calității apei, al calității aerului, al calității solului, al gestiunii deșeurilor, al emisiilor industriale, precum şi în alte domenii care țin de protecția mediului.

Rolul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu este, potrivit proiectului, de efectuare a urmăririi penale pentru infracţiuni de mediu, de supraveghere şi control al actelor de cercetare penală, efectuate ofiţerii şi agenţii de poliţie, de sesizare a instanţelor judecătoreşti pentru luarea măsurilor prevăzute de lege, pentru judecarea cauzelor, precum şi exercitarea căilor de atac privind infracţiunile date în competenţa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu și de participare la şedinţele de judecată în cauzele pentru care procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu au sesizat instanţele de judecată.

Proiectul semnat de mai mulți parlamentari USR a fost despus în Camera Deputaților și urmează să fie dezbătut în regim de urgență.

Mediafax

×