x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vacanta mai scurta - Heirup parlamentar in plina vara

Vacanta mai scurta - Heirup parlamentar in plina vara

de Carmen Vintila    |    Dana Piciu    |    13 Iun 2006   •   00:00
Vacanta mai scurta - Heirup parlamentar in plina vara

Premierul Calin Popescu Tariceanu a solicitat ieri Parlamentului organizarea a doua sesiuni extraordinare pentru adoptarea legilor restante din calendarul de aderare.

Premierul Tariceanu a propus ca prima sesiune extraordinara sa fie convocata in luna iulie, imediat dupa terminarea celei ordinare, iar cea de-a doua, la sfarsitul lunii august. "Trebuie neaparat ca pana in luna septembrie, cand se va prezenta Raportul de monitorizare al Comisiei Europene, sa fie rezolvate cele trei legi importante: Legea finantarii partidelor politice, Legea privind organizarea si functionarea Agentiei de integritate si Legea societatilor comerciale, mai exact, modificarea Legii 31/1991. Sunt legi foarte voluminoase si, tinand cont de timpul scurt care a mai ramas pana la inchiderea sesiunii parlamentare si de agenda incarcata a Parlamentului, e greu de presupus ca vor fi adoptate in sesiunea ordinara", a precizat premierul la sfarsitul sedintei Comitetului Executiv al PNL de ieri.

SCEPTICISM. El a adaugat ca daca Parlamentul reuseste totusi "aceasta performanta" a adoptarii legilor pana la sfarsitul sesiunii ordinare, atunci organizarea unei sesiuni extraordinare nu mai este de actualitate. "Dar am indoieli, tinand cont de agenda extrem de incarcata a Parlamentului, asa incat voi solicita, prin intermediul grupurilor noastre parlamentare, sa se prelungeasca sesiunea parlamentara actuala si sa se faca o sesiune suplimentara la finele lunii august, in asa fel incat in luna septembrie, cand se va incheia raportarea privind masurile pe care le-am indeplinit, sa putem figura cu ele in buna ordine", a conchis el.

DUPA CALENDAR. "Mai mult ca sigur va fi sesiune extraordinara", a anuntat la scurt timp presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, dupa solicitarea lui Tariceanu. "Nu pot sa va spun in acest moment cand, totul depinde de calendarul adoptarii in Guvern a unor proiecte de lege", a adaugat el, precizand ca proiectele anuntate de premier au fie stegulet rosu, fie galben si nu vor mai putea fi dezbatute in aceasta sesiune ordinara, pentru ca nu au plecat de la Guvern. "Voi stabili pana miercuri, impreuna cu ministrul Integrarii, calendarul adoptarii in Guvern a acestor proiecte si in functie de asta voi fixa sesiunea extraordinara la momentul potrivit", a conchis Olteanu.

IN AJUN
"Trebuie neaparat ca pana in luna septembrie, cand se va prezenta Raportul Comisiei Europene, sa fie rezolvate cele trei legi importante"
Calin Popescu Tariceanu
prim-ministrul Romaniei

PROIECT PENTRU DIASPORA
Liberalii au mai decis demararea unui proiect care priveste direct comunitatile de romani care traiesc in afara tarii. Este vorba de crearea unui sistem de scolarizare pentru copiii familiilor de romani cu scoli romanesti si profesori romani, la care sa se poata invata si limba tarilor in care locuiesc romanii. "O formula ceva mai simpla, care ar insemna profesori de limba romana, de istorie si de geografie in scolile din comunita-tile respective, in care copiii vor face principalele cursuri in limba tarii in care locuiesc, dar in plus vor avea posibilitatea de a accede la aceste elemente de cultura romaneasca", a spus Tariceanu.
×
Subiecte în articol: politic