x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vacanta manoasa - Alesii justifica doar jumatate din bani

Vacanta manoasa - Alesii justifica doar jumatate din bani

de Aniela Nine    |    31 Mai 2006   •   00:00
Vacanta manoasa - Alesii justifica doar jumatate din bani

Parlamentarii celor doua Camere vor primi suma forfetara pentru intretinerea birourilor din teritoriu incepand chiar cu prima zi de vacanta: 1 iulie. Este vorba de aproximativ 80 de milioane de lei vechi pe luna, din care acestia nu trebuie sa justifice decat mai putin de jumatate.

Birourile permanente renunite ale celor doua Camere ale Parlamentului au adoptat ieri normele privind modul de utilizare si justificare a sumei forfetare. Aceasta suma este alocata din bugetul fiecarei Camere a Parlamentului, pentru functionarea si intretinerea birourilor deputatilor si senatorilor din teritoriu. Banii vor fi folositi de senatori pentru acoperirea salariilor personalului angajat in circumscriptiile electorale din care provin, pentru carburanti, mobilier, pentru cheltuielile de protocol, materiale de curatenie, consumabile, cheltuieli de intretinere sau chirii. Decizia nu s-a luat insa fara discutii in contradictoriu intre reprezentantii Puterii si Opozitei.

Pentru ca parlamentarii arcului guvernamental sustineau aplicarea imediata a acestor norme, iar cei ai PSD au cerut "o vara linistita", adica acordarea sumei forfetare incepand cu 1 septembrie, a trebuit sa se ajunga la o solutie de compromis: suma forfetara se va acorda incepand cu 1 iulie, adica exact cu prima zi de vacanta parlamentara.

BANI NEJUSTIFICATI. Desi multi senatori se plangeau de "complicatiile" pe care le presupune introducerea acestei sume forfetare, exista si avantaje: alesii nu trebuie sa prezinte documente justificative decat pentru mai putin de jumatate din intreaga suma, adica doar pentru 47% din bani. Cum valoarea sumei forfetare este calculata ca echivalentul unei indemnizatii brute si jumatate, adica aproximativ 80 de milioane de lei vechi in cazul unui senator, ei vor trebui sa justifice cu documente cheltuirea doar a mai putin de 40 de milioane, restul putand sa fie folositi fara ca Parlamentul sa stie cum.

Normele adoptate ieri mai contin si o alta prevedere, nu tocmai placuta: banii trebuie ridicati in numerar de la casieria Camerei Deputatilor, respectiv a Senatului si nu vor mai fi virati in conturi bancare deschise la filialele teritoriale ale unor banci, cum se propusese initial.

Deja in vigoare la Camera, sistemul de decontare prin sume forfetare va fi aplicat si la Senat, prin intrarea in vigoare a Legii privind statutul senatorilor si deputatilor.

DREPTURI
"Senatorii vor putea utiliza, incepand cu 1 iulie, suma forfetara. Ei nu au beneficiat pana in prezent de suma forfetara decontarea cheltuielilor pentru birourile senatoriale din teritoriu facandu-se pana acum direct, la nivel central" - Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului
×
Subiecte în articol: politic