x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Valeriu Zgonea, despre cazul Elena Udrea: Suntem într-o situaţie inedită şi poate că din aceasta trebuie să învăţăm şi noi

Valeriu Zgonea, despre cazul Elena Udrea: Suntem într-o situaţie inedită şi poate că din aceasta trebuie să învăţăm şi noi

22 Feb 2015   •   19:07
Valeriu Zgonea, despre cazul Elena Udrea: Suntem într-o situaţie inedită şi poate că din aceasta trebuie să învăţăm şi noi
Sursa foto: Valeriu Zgonea, despre cazul Elena Udrea: Suntem într-o situaţie inedită şi poate că din aceasta trebuie să învăţăm şi noi

“Este un drept constituţional al unui parlamentar pe care-l are, dar în momentul în care se află în arest preventiv decizia este a instanţei, a judecătorului de libertăţi şi drepturi, nu mai este al Parlamentului”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, aflat într-o vizită oficială în Israel, cu referire la cazul Elenei Udrea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi deputatul Alina Gorghiu, copreşedintele PNL, efectuează o vizită oficială de cinci zile în Statul Israel la invitaţia preşedintelui Knesset-ului, Yuli-Yoel Edelstein.

Întrebat de corespondentul RRA la Ierusalim ce poate spune despre prezenţa deputatei Elena Udrea, luni, în Parlament, Zgonea a declarat că “Parlamentul este într-o situaţie inedită”. “Noi suntem într-o situaţie inedită şi poate că din aceasta trebuie să învăţăm şi noi. Într-o ţară democratică, cu profunde valori democratice, care vrea să fie respectabilă şi respectată, un parlamentar asupra căruia apar astfel de acuze nu aşteaptă să fie protejat de o imunitate pe care o are numai pentru declaraţii şi pentru vot, ci îşi dă demisia pentru că afectează instituţia mai mult decât persoana şi atunci când orgoliul este mai presus decât mândria, atunci o ţară întreagă suferă.

Cred că ar trebui să învăţăm şi noi din experienţa altor state în care politicienii demisionează, se duc în faţa instanţei şi îşi apără onoarea. Până la urmă şi Parlamentul, şi justiţia sunt insituţii fundamentale ale unui stat democratic. În justiţie fiecare om, oriunde într-o ţară democratică, îşi caută dreptatea. Trebuie să învăţăm din aceste reguli şi trebuie să acceptăm şi noi că în secolul XXI, după 25 de ani de la revoluţie, trebuie să ne schimbăm.

Altfel, percepţia publică va fi că oamenii vin, după ce fac bani, în Parlament să fie protejaţi de o anumită imunitate pe care, aţi observat şi dumneavoastră, noi toţi în acest moment când avem o cerere votăm în proporţie de 90% pentru ridicarea imunităţii şi începerea urmăririi penale. De ce? Pentru că noi nu vrem ca Parlamentul unui stat european să fie scut sau să fie un blocaj în actul de justiţie. Acesta este singurul lucru pe care pot să-l spun şi pe care l-am spus de foarte multe ori în ultima perioadă. Regret, nu-i doresc nici celui mai mare duşman al meu să aibă probleme în justiţie, dar în acelaşi timp cred că un proces trebuie să fie desfăşurat unde scrie legea, adică într-un tribunal, într-o judecătorie, şi nu într-o sală de plen a unui Parlament naţional european”, a afirmat Valeriu Zgonea.

Delegaţia parlamentară română a avut întrevederi cu Yuli-Yoel Edelstein, preşedintele Knesset-ului, cu Ilan Gilon, preşedintele Grupului de prietenie Israel-România din Knesset, cu Isaac Herzog, liderul opoziţiei parlamentare şi preşedintele Partidului Muncii, cu Colette Avital, secretar general al Organizaţiei Evreieşti Mondiale pentru Restituiri şi preşedinte al Centrului Organizaţia Supravieţuitorilor Holocaustului din Israel, cu rabinul Zidului Plângerii, Shmuel Rabinovitch, cu părintele Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Sfintele
Locuri, cu Teofil al III-lea, patriarhul Ierusalimului, precum şi cu alţi înalţi demnitari israelieni.

De asemenea, au mai fost prevăzute o întâlnire cu reprezentanţi ai organizaţiilor israelienilor originari din România şi o vizită la Muzeul Memorial Yad Vashem.

Plenul Camerei Deputaţilor dezbate şi votează luni, începând cu ora 16:00, cererile DNA pe numele Elenei Udrea, de încuviinţare a urmăririi penale şi de încuviinţare a arestării preventive în dosarul Gala Bute, relatează agerpres.ro.

Deputatul Elena Udrea a anunţat că vrea să fie prezentă la şedinţă pentru a-şi spune punctul de vedere cu privire la acuzaţiile care i se aduc, iar conducerea Camerei Deputaţilor a trimis o scrisoare ministrului de Interne Gabriel Oprea pentru a-l informa despre acest lucru şi pentru ca ministerul să dispună măsurile necesare unei astfel de deplasări. (M.C)

×