x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vasile Nistor: "PC are un potenţial de creştere excepţional!"

Vasile Nistor: "PC are un potenţial de creştere excepţional!"

de Aniela Nine    |    28 Mar 2011   •   20:50
Vasile Nistor: "PC are un potenţial de creştere excepţional!"
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional
158645-mr-mmr8422.jpgSenatorul Vasile Nistor a demisio­nat pe 21 martie din PDL şi s-a înscris în PC, convins fiind că, împreună cu liderii conservatori, poate realiza un proiect politic solid, corect, diferit de tot ce există în acest moment.

Jurnalul Naţional:  Domnule senator, am citit comunicatul dumneavoastră din ziua în care aţi demisionat din PDL. Am înţeles că aţi avut anumite nemulţumiri referitoare la rezultatele guvernării şi la modalitatea de promovare internă în PDL, şi totuşi care a fost principalul motiv care v-a determinat să luaţi această decizie?
Vasile Nistor: Aşa cum aţi amintit şi dumneavoastră au fost mai multe motive. Sigur, dacă ar trebui să stabi­lesc o ierarhie a motivelor, primul ar fi, în mod natural, ineficienţa cro­ni­că a actualei guvernări. Vreau să mă înţelegeţi corect: am fost membru fondator al Partidului Democrat. Am fost alături de acest partid în perioa­dele extrem de grele în care până şi in­tra­rea în Parlament era incertă. Am fost şi la guvernare, am asumat şi dificultăţile din opoziţie. Aşadar, sunt învăţat cu problemele. Din păcate, actuala guvernare a ieşit din sfera unor probleme conjuncturale. Eşecul a devenit cronic, neputinţa guvernării este evidentă. Pur şi simplu nu poţi să sprijini la infinit un proiect structural greşit. La un moment dat eşti obligat să faci o schimbare. Am responsabilitatea faţă de românii care mi-au acordat încrederea lor, faţă de băcăuanii care au ales să îi reprezint în Parlament, să respect dreptul lor la o bună guvernare.    

Aşadar, motivul principal a fost ineficienţa Guvernului Boc. De ce v-aţi hotărât acum?
Nemulţumirile se acumulează. Eu nu iau decizii la cald. Am ana­lizat întotdeauna obiectiv care sunt posibilităţile de a promova o schimbare de fond în PDL. Cât timp au mai exis­tat premise ca această schimbare să se producă, am rămas. În momentul în care am înţeles că aceste schim­bări sunt imposibile, am decis să plec. Nu acţionez niciodată preci­pi­tat, decizia mea a fost temeinic analizată.

Care sunt relaţiile în cadrul PDL? Există tensiuni înainte de apropiatul congres?
Tensiuni există în orice partid, mai ales într-un moment în care se apropie alegeri interne. Însă marea problemă a PDL nu o reprezintă alegerile, ci ineficienţa la guvernare. Când un partid ajunge de la 30% la 15% într-un singur an, problemele sunt deja structurale şi o simplă schimbare de lideri nu poate reprezenta o soluţie veritabilă.

Şi atunci ce sau cine ar mai putea schimba PDL?
Nu mai este preocuparea mea. Din punctul meu de vedere, PDL este un capitol definitiv închis.

Au existat şi alte oferte?
Au existat, însă, cel puţin pentru mine, nu ofertele contează, ci pro­iectele. Eu am plecat de la partidul aflat la putere. Nu vă puteţi imagina câte încercări s-au făcut pentru a mă determina să rămân! Nu puteţi bănui cât de căutat am devenit după ce am anunţat că plec! Dacă aş fi fost sensibil la oferte, aş fi rămas la PDL.

De ce aţi ales PC?
Am ales PC pentru că, repet, mă interesează proiectele, nu ofertele. Am convingerea că, împreună cu li­derii conservatori, pot realiza un proiect politic solid, corect, diferit de tot ce există în acest moment în poli­tica românească. Dacă renunţăm la clişee şi analizăm lucid contextul politic actual, putem observa că PC are un potenţial de creştere excep­ţional.

Pe ce s-ar baza această creştere?
PC este un partid care acceptă şi promovează rapid valorile. Spre deosebire de partidele mari, care, de la un anumit moment, intră într-o logică a autoconservării şi consideră că orice persoană de calitate nou venită este mai curând o ameninţare, PC este un partid deschis. Sigur, asta nu înseamnă că acceptă pe oricine, ci doar că în PC există disponibilitatea de a asuma persoane şi proiecte va­loroase. Doctrina şi programele PC sunt, în mod explicit, social-liberale, integrează politicile sociale cu sti­mularea iniţiativei economice private. Este, de altfel, unica formaţiune politică din România care îmbină aceste valori. Eu cred că PC este echilibrul dintre stânga şi dreapta şi românii au nevoie, astăzi mai mult decât oricând, de echilibru.

Cum vedeţi colaborarea cu PSD şi PNL, ce şanse sunt ca USL să reziste până la alegerile viitoare?
De fapt, sunt două întrebări. Colaborarea cu PSD şi PNL cred eu că trebuie bazată pe un set de principii comune şi, mai ales, pe câteva priorităţi economice şi politice foarte clar asumate. Trebuie să ne asigurăm că românii ştiu foarte bine care sunt obiec­tivele USL, care sunt soluţiile noastre concrete pentru ca viaţa lor să fie mai bună. Şansele ca USL să re­ziste în actuala formulă până la ale­geri şi, implicit, să le câştige ţin strict de responsabilitatea liderilor şi mem­bri­lor celor trei partide. Până în pre­zent, solidaritatea în cadrul USL cred că a întrecut toate aşteptările iniţiale. 

×