x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Viaţă de ales: două zile de muncă, cinci de relaxare

Viaţă de ales: două zile de muncă, cinci de relaxare

de Marius Gîrlașiu    |    21 Mar 2016   •   09:44
Viaţă de ales: două zile de muncă, cinci de relaxare

Săptămâna trecută, senatorii n-au avut chef de muncă şi au tras chiulul ca elevii de liceu speriaţi de ora de matematică. Au lucrat, efectiv, doar două zile în plen, luni şi marţi. Miercuri, şedinţa Senatului a fost suspendată din lipsă de cvorum, asta după ce cu doar o zi în urmă, ministrul Sănătăţii a vorbit despre criza bebeluşilor în faţa unei săli în care a bătut vântul.

Dacă suedezii au trecut, recent, la ziua de muncă de doar șase ore, motivând că astfel ar crește productivitatea și eficienţa angajaţilor, senatorii români au experimentat săptămâna de lucru de doar două zile. Săptămâna trecută, senatorii au lucrat în ședinţele de plen doar luni și marţi, pe modelul două zile de muncă, cinci de weekend și odihnă. Marţi, la „Ora minis-trului”, senatorii l-au chemat la raport pe ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaș-Cadariu, pentru a discuta despre criza bebelușilor depistaţi cu sindrom hemolitic uremic. Doar că ministrul a vorbit în faţa unei săli în care a bătut vântul, în plen fiind prezenţi doar câţiva senatori răsfiraţi prin bănci. „Şi-au anunţat prezenţa 82 de colegi, dar vom verifica acest lucru”, a spus stân-jenit președintele de ședinţă Augustin Mitu, care a făcut un apel la microfon către senatori pentru înce-perea dezbaterilor. Miercuri, au lipsit și mai mulţi aleș i. Şedinţa plenului a fost suspen-dată din lipsă de cvorum, astfel că senatorii au plecat acasă fără să mai voteze proiectele de lege aflate pe ordinea de zi. Şedinţa a început cu o jumătate de oră întârziere, după ce președintele Ioan Chelaru a făcut apeluri repetate de la tribuna Senatului ca senatorii să vină în plen. Deși în sală nu erau mai mult de 40 de parlamentari, Chelaru a anunţat că în urma apelului nominal își înregistraseră prezenţa peste 80. Şedinţa plenului a fost deschisă, însă la ora prânzului, când era programat votul, a fost suspen-dată din lipsă de cvorum iar senatorii au plecat acasă. Unii dintre ei direct într-o minivacanţă, având în vedere că joia sunt programate doar lucrări în comisiile de specialitate, iar vi- nerea, cel puţin teo- retic, senatorii au prevăzute activităţi în circumscripţiile electo-rale. Asta în condiţiile în care Senatul nu a rezolvat nici până acum ordonanţa traseiștilor, declarată neconstituţională încă din 2014, sau proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

5.000 de lei câştigă lunar deputaţii şi senatorii. Pe lângă indemnizaţie, mai primesc bani pentru întreţinerea birourilor, cazare, telefon, bilete de transport şi au maşină de la Parlament. În România, salariul mediu net depăşeşte cu puţin 1.800 de lei.

 

29 de milioane de euro, bugetul Senatului

În decembrie anul trecut, Comisiile reunite pentru buget-finanţe au adoptat bugetul Senatului pentru 2016, care a crescut cu aproape 18% faţă de bugetul prevăzut pentru anul precedent, ajungând, în prezent, la aproape 130 de milioane de lei, adică peste 29 de milioane de euro. Tot de anul trecut, din septembrie, şefii Camerei Deputaţilor şi Senatului, alături de alţi 24 de membri din Birourile Permanente ale celor două camere, primesc salarii de două ori mai mari după ordonanţa Guvernului privind majorarea salariilor demnitarilor. În primele cinci luni ale anului trecut, echivalente primei sesiuni parlamentare din 2015, parlamentarii au muncit doar 316 ore. La un program normal de opt ore pe zi, asta înseamnă că aleşii au lucrat efectiv doar 39 de zile pentru dezbaterea şi votarea proiectelor legislative.

×