Plenul Camerei Deputatilor a adoptat ieri proiectul de lege privind unele masuri pentru asigurarea protectiei victimelor infractiunilor.
DANA PICIU
Legea prevede ca victimele unor infractiuni grave vor beneficia de consiliere psihologica, asistenta juridica gratuita si compensatie financiara de la stat. Consilierea psihologica a victimelor se asigura de catre serviciile de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infractorilor, care functioneaza pe langa tribunale. Consilierea se asigura gratuit, la cerere, pentru victimele tentativei la infractiunile de omor, omor calificat si omor deosebit de grav, lovire si vatamare corporala, viol, act sexual cu un minor, perversiune sexuala si coruptie sexuala. Asistenta juridica gratuita se acorda numai daca victima a sesizat organele de urmarire penala sau instanta de judecata in termen de 60 de zile de la data savarsirii infractiunii. Victima poate primi compensatie financiara daca a sesizat organele de urmarire penala in termen de 60 de zile. In acest scop va fi infiintata comisia pentru acordarea de compensatii financiare victimelor infractiunilor. Plata se asigura de compartimentele financiare ale tribunalelor in termen de 15 zile de la data ramanerii definitive a hotararii prin care se acorda compensatie financiara.
Proiectul de lege a fost initiat de Guvern si a fost deja aprobat de Senat. Cum potrivit noii Constitutii, Camera Deputatilor are ultimul cuvant, legea va merge la promulgare.
Pe langa consultatii juridice si compensari financiare, proiectul de lege prevede ca victimele infractiunilor trebuie informate despre drepturilor lor. Cei care trebuie sa aduca la cunostinta prevederile legii sunt judecatorii, procurorii, ofiterii si agentii de politie. De asemenea, Ministerul Justitiei si cel Admnistratiei sunt obligate sa asigure functionarea unei linii telefonice gratuite, disponibile permanent pentru informarea victimelor infractiunilor.Citește pe Antena3.ro