Prezent la un un forum pe teme economice, premierul Victor Ponta s-a declarat încrezător în potețialul energetic al României și a expus câteva posibile idei cu potențial economic. Premierul s-a arătat pozitiv în ceea ce privește un management chiar și semi-privat la companiile energetic, dar și în privința investițiilor în energie, pe viitor.
”După 9 decembrie România are nevoie de o viziune de dezvoltare, de o viziune economică pentru următorii cel puțin patru ani. Îmi place să insist pentru 2019, un an simbolic, pentru că România va deține președinția semestrială a UE și avem nevoie de repere", a declarat Victor Ponta.
În acest sens, premierul a ținut să amintescă o serie de elemente de potențial economic: poziția geo-strategică a României sau reformele structurale în energie și în agricultură.
"Bătălia de la Hidroelectrica a fost o bătălie simbolică. Poate statul român să fie puternic, poate să se bată cu adevărat atunci când inteersele legitime îi sunt puse în pericol?", a exemplificat premierul.
În ultimul timp nu ne-am mai propus nimic
România nu şi-a mai propus nimic, după aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană, de aceea nici nu a realizat aproape nimic, a continuat Victor Ponta.
"Avem nevoie de repere, să ne propunem ceva până intrăm în UE, să ne propunem ceva până intrăm în NATO. În ultima vreme nu ne-am mai propus nimic şi de aceea probabil nu am realizat aproape nimic şi cred că ceea ce lipseşte României - şi este datoria nu doar a oamenilor politic, ci a tuturor celor care sunt interesaţi de România - este o viziune de dezvoltare pentru următorii ani", a afirmat Victor Ponta.
În opinia premierului, contextul pentru dezvoltare economică "este mai favorabil ca niciodată", după perioada de austeritate suportată.
"România a experimentat în ultimii poate cea mai dură terapie, cea mai dură perioadă de austeritate, raportat la celelalte ţări europene şi nu doar. A supravieţuit cu răni cu amintiri, cu responsabilităţi politice, însă a fost o perioadă în care îmi doresc să cred s-au învăţat lecţiile cele mai importante. Este nevoie de disciplină bugetară, de un alt mod de cheltuire a banilor publici", a continuat şeful Guvernului.
Ponta şi-a exprimat convingerea că după această situaţie dificilă România va trebui să-şi valorifice potenţialul pentru a înregistra o creştere.
"Cred că avem un moment astăzi zero cu potenţial pozitiv, cred că lucrurile bune, dar şi cele greşite făcute în trecut trebuie să ne rămână în minte ca ceea ce trebuie evitat în viitor. Trebuie să înţelegem că nu vom avea niciodată bani la buget, bani pentru sănătate, pentru educaţie decât dacă avem un mediu de afaceri performant - şi o spune un premier social-democrat -, da, cred că lumea economică privată este cea care va construi dezvoltarea României, cea publică trebuie doar să beneficieze şi să sprijine această dezvoltare. Cred, de asemenea, că nu poţi într-o democraţie să ai dezvoltare economică pe fondul unei nemulţumiri şi frustrări sociale fără precedent", a concluzionat Victor Ponta.