Guvernul roman va trimite vineri sau cel tarziu luni raspunsurile la lista cu intrebarile ridicate in intalnirea avuta cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat joi, la Bruxelles, premierul Victor Ponta, dupa intrevederea cu seful executivului UE.
''A fost o intalnire extrem de utila si pozitiva. Am inteles ingrijorarile Comisiei care sunt legitime. De asemenea, am primit o lista cu intrebari la care CE asteapta din partea guvernului raspunsuri foarte clare si m-am obligat ca maine sau luni sa transmitem aceste raspunsuri, pentru a asigura inca o data ca tot ceea ce a fost ca batalie politica saptamana trecuta nu a afectat si nu va afecta in niciun fel statul de drept, ordinea constitutionala si stabilitatea institutiilor noastre la standarde europene'', a spus Ponta.
El a precizat ca a cerut Comisiei un set de intrebari concrete, intrucat ''acuzatiile erau extrem de generale'', adaugand ca vineri va prezenta raspunsurile pe care le va trimite presedintelui executivului comunitar.
Referitor la lipsa unor declaratii comune cu presedintele CE la finalul intrevederii avute joi dupa-amiaza, premierul roman a explicat ca, ''pentru ca domnia sa, ca procedura standard, dupa ce se vede cu prim-ministrii - ieri a fost premierul bulgar, Boiko Borisov - emite o declaratie de presa, iar declaratiile in fata presei le face dupa ce se discuta in cadrul Colegiului comisarilor - un fel de guvern al nostru''.
''In al doilea rand, pentru ca domnia sa - am fi vrut sa stam mai mult in discutie - are opt ambasadori cu care trebuie sa se vada si m-am simtit putin vinovat ca am stat mai mult decat era programat'', a spus Ponta.
El a adaugat ca niciodata nu a existat, in intalnirile avute joi la Bruxelles, o discutie privind monitorizarea referendumului din 29 iulie de catre CE.
''Nu a existat o asemenea discutie, niciodata, si nu cred ca este necesar. Pe de o parte, sigur ca vom fi deschisi la orice fel de observatori, dar am dovedit pe 10 iunie ca putem sa organizam un scrutin electoral in conditii impecabile. Nimeni nu a avut niciun fel de critica de facut si, slava Domnului, au fost mii de candidati si zeci de partide implicate. Deci, acea informatie aparuta dimineata era o informatie gresita'', a mentionat premierul roman.
Referitor la discutia cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, premierul roman a spus ca l-a asigurat ca toate evolutiile politice nu vor afecta in primul rand stabilitatea economica si sociala, dar si capacitatea Romaniei de a-si respecta toate angajamentele pe plan european.
''Am mai avut o discutie foarte concreta despre intrarea in spatiul Schengen, solicitand si presedintelui Consiliului European si, sigur, mai departe Comisiei, ca ceea ce s-a afirmat tot timpul, si anume ca intrarea in spatiul Schengen reprezinta un standard pe care, daca Romania il respecta, se realizeaza, daca Romania nu l-ar respecta, nu s-ar intampla; deci sa nu fie legata criza politica de la Bucuresti din aceste zile, criza care va fi solutionata definitiv in data de 29, prin referendum, sa nu fie legata de intrarea noastra in spatiul Schengen, intrare pe care - si iata un punct in care am fost de acord cu presedintele Basescu - intrare care se poate realiza pentru ca Romania a indeplinit toate conditiile pentru a fi din acest moment, sau mai bine zis, din septembrie, frontiera de Est a Uniunii Europene'', a afirmat premierul Victor Ponta.