x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Videanu: PDL este pregătit să discute măsurile care ar relua creşterea economică

Videanu: PDL este pregătit să discute măsurile care ar relua creşterea economică

de Agerpres    |    22 Aug 2012   •   11:23
Videanu: PDL este pregătit să discute măsurile care ar relua creşterea economică

Presedintele interimar al PDL Bucuresti, Adriean Videanu, a afirmat, astazi, intr-o conferinta de presa, ca democrat-liberalii sunt pregatiti sa stea la masa discutiilor pentru orice masura care ar putea relua cresterea economica in Romania.

"PDL nu vrea sa stea la o masa, ci vrea sa discute pe solutiile economice pe care aceasta tara le reclama. Cu alte cuvinte, daca am avea un program de urgenta pentru accesarea fondurilor UE, PDL, prin reprezentantii sai in administratia locala, este pregatit sa gaseasca cele mai bune formule pentru accesarea acestor fonduri UE", a spus Adriean Videanu, la prezentarea raportului PDL privind 100 de zile de guvernare a cabinetului Ponta.

"Datele statistice privind evolutia indicatorilor economici lunari arata o inrautatire brusca a activitatii economice incepand cu luna iunie, in general pentru sectoarele producatoare din industrii si constructii", a spus Adriean Videanu.

El a explicat ca scaderea productiei industriale cu 1,4% in iunie 2012 fata de iunie 2011 este generatoare de 'caderea' exporturilor cu -1,2 % in iunie 2012 fata de aceeasi perioada a nului trecut.

"Foarte ingrijoratoare este situatia din constructii care s-au comprimat brusc in iunie 2012, sub nivelul din iunie 2011, desi constructiile au crescut in aprilie si mai cu peste 20% fata de lunile corespunzatoare ale anului 2011", a spus Videanu.

"Am avertizat in nenumarate randuri prin analiza lunara pe care am facut-o ca guvernul ar trebui sa se ocupe de guvernarea Romaniei si nu de crearea de crize politice, de crize de incredere, de crize sociale", a afirmat Videanu.

El considera ca ajustarea in jos a productiei industriale si a constructiilor fata de prognoza initiala a condus la o crestere a PIB cu numai 1,2% in trimestrul doi 2012, fata de trimestrul doi 2011, desi era de asteptat ca aceasta crestere sa fie de 1,7%, conform prognozei initiale.

"Rezultatul este o crestere de numai 0,8% pe primul trimestru, este rezultatul efectelor primelor cinci luni, luna iunie aducand aceste scaderi pe care vi le-am prezentat. De aceea, cred ca nimeni nu are dreptul sa se impauneze cu rezultatele trimestrului doi, bazandu-se pe primul semestru al acestui an", a continuat Adriean Videanu.

Fostul ministru al Economiei a atras atentia ca in lunile urmatoare, daca lucrurile vor continua ca in luna iunie, cresterea PIB in al doilea semestru va fi de 0,2 - 0,5%, ceea ce va conduce la o medie anuala a cresterii economice de chiar 0,5%, mai putin optimista decat prezentarea facuta dupa intalnirea cu FMI.

De asemenea, Videanu sustine ca au scazut veniturile din impozitul pe salarii si venit, investitiile au fost reduse in luna iunie cu 61,1% si ca in iunie 2012 este prima luna, dupa o perioada lunga de timp, in care Romania a platit UE mai multi bani decat a atras. "De aceea, cerem Guvernului Ponta ca la rectificarea bugetara, care inteleg ca se discuta maine, sa aiba ca punct prioritar reluarea activitatii investitionale. Avem nevoie sa alocam resursele pentru investitiile de capital necesare continuarii acestor lucrari deja incepute, avem nevoie ca pe un program de urgenta sa incepem sa reluam accesarea fondurilor europene ca una din putinele sanse de reluare a cresterii economice in aceasta tara", a mai spus Videanu.


×