UPDATE. Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru desființarea Secției speciale, cu 171 de voturi „pentru” și 136 „împotrivă”. Inițiativa șlegislativă pentru spre Senat, care este for decizional.
Știre inițială. Deputații dezbat și votează miercuri proiectul de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).
„Guvernul susține varianta trimisă în Parlament, fără amendamente. Este o zi importantă pentru că în urmă cu trei ani de zile se depunea înființarea Secției Speciale. O mare eroare. Consider că este o mare rușine pentru justiția din România privind retroactiv. Avea ocazia această secție să demonstreze tuturor că ne-am înșelat când am criticat înființarea ei, nu s-a întâmplat acest lucru. Dincolo de câteva anchete targhetate în special pe magistrații curajoși care au criticat la momentul respectiv legile justiției sau care au îndrăznit să ia în piept justiția, nu avem niciun rezultat, dimpotrivă, avem 6000 de dosare nesoluționate. Ne dorim să avem o soluție legislativă care să nu cadă nici într-o parte nici în alta, o soluție echilibrată. Pentur noi, Guvernul, soluția era cea trimisă către Parlament, fără alte prevederi speciale.”, a spus ministrul Justiției, Stelian Ion, în plen.
Comisia juridică a Camerei Deputaților a dat raport favorabil, joia trecută, proiectul privind desființarea SIIJ, adoptând și un amendament al deputatului minorităților naționale Ionel Stancu, care prevede că magistrații pot fi trimiși în judecată doar cu avizul CSM.
Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, că liberalii susțin proiectul în forma convenită în coaliția guvernamentală.
„Din punctul meu de vedere, forma adoptată în Comisia juridică este o formă dezbătută şi convenită la nivelul conducerii coaliţiei şi grupurile parlamentare ale PNL vor sprijini desfiinţarea Secţiei speciale. De altfel, astăzi am şi luat decizia în Biroul Executiv să mandatăm grupurile parlamentare ale PNL să voteze legea de desfiinţare a Secţiei speciale”, a declarat Orban.
De asemenea, vicepremierul Dan Barna a anunțat că va susține această variantă și că modificarea adusă în Comisia juridică a Camerei Deputaților proiectului reprezintă „un compromise mic”.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că social-democrații vor ataca la CCR proiectul privind desființarea SIIJ.
Camera Deputaţilor este primul for legislativ sesizat cu acest proiect. Senatul este Cameră decizională.