x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică VIDEO + LIVETEXT. Proiectul PSD pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost adoptat. UDMR nu a votat

VIDEO + LIVETEXT. Proiectul PSD pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost adoptat. UDMR nu a votat

de Georgiana Oprea    |    17 Feb 2021   •   16:59
VIDEO + LIVETEXT. Proiectul PSD pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost adoptat. UDMR nu a votat
Sursa foto: Lucian Alecu

UPDATE 16:50. Proiectul PSD pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost adoptat cu 357 de voturi „pentru” și nicio abținere. Parlamentarii UDMR nu au votat. 

UPDATE 16:45. Florin Roman (PNL): „Eu am mai văzut filmul ăsta de două ori pe două proiecte ale PNL, unul care abrogă în totalitate pensiile speciale, altul care le impozita. Nu au produs niciodată efecte pentru că Renate Weber le-a atacat la CCR și au declarate neconstituționale. Actualul proiect care prevede inclusiv oprirea celor aflați în plată va avea mari probleme de constituționalitate. Vreau să fiu sincer cu românii, pentru că adevărul învinge întotdeauna. Azi puteam avea o lege constituțională.”

UPDATE 16:41. Diana Șoșoacă: „Nu mi-am imaginat că există cineva care să țipe mai mult decât mine, dar se pare că domnul Orban poate. Constat că nu știți Constituția, pentru că dacă ați cunoaște-o ați știi să o lege nu se poate aplica retroactiv așa cum se propune astăzi.”

UPDATE 16:36. Marcel Ciolacu (PSD): „Era normal ca orice politician să reacționăm în acest fel, să nu mai avem indemnizații speciale atâta timp cât filosofia acestei coaliții este de recesiune. Nu am înțeles de ce nu ați făcut asta dvs anul trecut, erați premier, aveați o majoritate. N-am înțeles, dle Barna, de ce până acum cu dl premier Cîțu nu ați dat o ordonanță de urgență să faceți dreptatea până la capăt. Am ajuns în această situație pentru că voi ați înghețat pensiile. Singurele indemnizaţii speciale pe care nu puteţi să le schimbaţi erau cele ale parlamentarilor. Cine l-a ţinut un an de zile pe domnul Orban să daţi această OUG, să faceţi dreptatea până la capăt? Vă rugăm frumos, astăzi cred că toţi parlamentarii vom vota să renunţăm la aceste pensii speciale şi vă invită pe voi din coaliţia pierzătorilor să mergeţi până la capăt şi să daţi o ordonanţă de urgenţă.”

UPDATE 16:29. Ludovic Orban (PNL): „Suntem astăzi într-un moment în care Parlamentul are ocazia să arate că cine împarte nu-și face parte și că legile trebuie făcute pentru cetățeni și că numeni nu trebuie să aibă privilegii, chiar dacă este la decizie. După 2014, au început să curgă pensiile speciale. A culminat cu nesimțirea ca parlamentarii să-și voteze pensii speciale. Acesta este adevărul istoric. Singurul partid politic care a votat în 2015 împotriva pensiilor speciale pentru parlmentari a fost PNL.”

UPDATE 16:26. Dan Barna (USR): „În campanie, cea mai frecventă întrebare era de ce parlamentarii primesc pensii speciale. Ce puteam să le spunem oamenilor? Azi reparăm puțin dintr-o reparație uriașă în domeniul pensiilor în România. Piramida demografică se va răsturna în România, nu vor mai fi bani pentru pensiile speciale. Ați înțeles că pensiile speciale trebuie eliminate. Ne mai spălăm un pic obrazul față de această țară.”

UPDATE 16:25. George Simion (AUR): „Noi am făcut promisiunea în campania electorală că vom susține eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Prin urmare, suntem consecvenți.”

UPDATE 16:20. Lorand Turos (UDMR): „Dacă vreți cu adevărat să eliminați pensiile speciale și nu este un demers de imagine, atunci trebuie eliminate toate categoriile. Prin urmare, UDMR nu va vota acest proiect de lege.”

UPDATE 15:30. Plenul reunit al Parlamentului dezbate proiectul de lege al PSD privind eliminarea pensiilor speciale. Proiectele de lege ale PNL și USR-PLUS au fost respinse de Comisia de statut.

Prevederi din inițiativele legislative ale PNL și USR-PLUS au fost preluate ca amendamente la proiectul PSD. Unul dintre amendamentele acceptate prevede și eliminarea pensiilor speciale aflate în plată.

------------------------------------------

Știre inițitală. Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a decis, miercuri, să dezbată și să voteze proiectele de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Decizia a fost luată cu 367 de voturi „pentru” și 30 de abțineri. Votul va fi dat la finalul ședinței de plen.

În Coaliție, PNL și USR-PLUS au anunțat că sunt de acord să dea vot de eliminare a pensiilor speciale. UDMR  a anunțat că se abține, însă acest lucru nu ar trebui să ridice probleme, în contextul în care PSD a anunțat că susține demersul.

„Am convenit, ca urmare a unei propuneri formulate de liderul de grup al PSD, Alfred Simonis, dar şi cu sprijinul majorităţii grupurilor parlamentare, să formulăm o propunere de completare a ordinii de zi pentru şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului de astăzi, (..) cu adoptarea proiectului de lege de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor. Vă explic că sunt trei propuneri legi, iniţiate de trei grupuri parlamentare, proiecte lege prin care se modifică Legea statutului şi deputaţilor şi senatorilor, în sensul abrogării a două articole care instituie dreptul la pensie specială", a afirmat Orban.

De asemenea, acesta a precizat că va fi constituită Comisia de statut care va analiza cele trei proiecte de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. După întocmirea raportului comisiilor la cele trei proiecte, urmează ca acesta să fie dezbătut și votat în plen.

 

×
Subiecte în articol: pensii speciale