x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vizita preşedintelui Parlamentului ungar în România, criticată de un eurodeputat maghiar

Vizita preşedintelui Parlamentului ungar în România, criticată de un eurodeputat maghiar

07 Iun 2012   •   09:18
Vizita preşedintelui Parlamentului ungar în România, criticată de un eurodeputat maghiar

Vizita presedintelui Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, in Romania provoaca reactii si la Budapesta. Un eurodeputat maghiar, care reprezinta Partidul Socialist la Strasbourg a declarat ca vizita aduce prejudicii sociale si politice nationale grave.

Deputatul socialist Ciaba Tabajdi a afirmat ca partidul aflat acum la putere in Ungaria nu trebuie sa decida, in numele comunitatii maghiare din Romania, ce partid ar trebui sa-i reprezinte interesele.

"Fidesz nu trebuie sa decida, in locul comunitatii maghiare din Romania, ce partid etnic maghiar ar trebui sa-i reprezinte interesele", a apreciat Csaba Tabajdi, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca "rolul unilateral" al presedintelui Parlamentului ungar, Laszlo Kover, si al secretarilor de stat Geza Szocs si Zsolt Nemeth, in campania pentru alegerile locale din Romania "creeaza diviziuni" intre etnicii maghiari si pune in pericol pozitia politica a comunitatii.

In loc sa participe la campanie pentru comunitatea maghiara ca intreg, politicienii conservatori ungari ii sustin pe aliatii lor politici impotriva UDMR, un partid etnic maghiar care reprezinta "o putere politica legitima", a precizat Tabajdi.

El a mai spus ca sprijinul Guvernului maghiar pentru reinhumarea scriitorului Nyiro Jozsef in Romania a constituit "o provocare deschisa la adresa victimelor Holocaustului".

Kover Laszlo a venit, marti, in Romania, desi Parlamentul de la Bucuresti a trimis o scrisoare Budapestei, prin care cerea o amanare a acestei vizite.

×