Senatorul USR Vlad Alexandrescu a declarat,luni, că există un interes de a-i proteja vinovații din dosarul „10 august” și a acuzat DIICOT că a rămas „o instituție pesedizată”.
„Nu s-a identificat nici un vinovat, nici un decident din perioada aia, nici un șef de Jandarmerie nu a fost tras la răspundere pentru acele violențe (...). A doua frustrare vine de la acel sentiment pe care îl avem și îl am și eu, de conivență între instituții (...). Eu nu înțeleg și cred că nu sunt singurul, cum se poate ca odată ce Dragnea este în pușcărie, Dăncilă și Carmen Dan sunt out din Guvern, există în continuare interesul de a-i proteja pe vinovații acelei zile. Mă alătur și eu acestui grup de oameni care încearcă să înțeleagă cum este posibil ca odată ce Tudorel Toader a plecat de la Ministerul Justiției, odată ce s-a schimbat conducerea DIICOT, instituția să rămână la fel de pesedizată ca înainte de schimbările de la sfârșitul anului trecut, când s-a schimbat Guvernul. Și am văzut că domnul Orban și domnul Iohannis se declară absolut uimiți de clasarea dosarului 10 august (...). Dar nu tocmai domnul Iohannis și cu domnul Predoiu au numit-o în funcție pe doamna Giorgiana Hosu?”, a declarat la RFI Vlad Aldexandrescu.
El și-a amintit cum a trăit evenimentele din 10 august 2018.
„Am fost în Piața Victoriei în 10 august 2018, am primit și eu, ca mulți alții, gaze lacrimogene din partea jandarmilor, în plină figură. Fata mea a fost adusă în stare de inconștiență și a fost necesară intervenția SMURD, din cauza acțiunii jandarmilor. Vă puteți imagina cum e să te întâlnești cu propriul tău copil transportat pe targă în stare de inconștiență de către un echipaj al SMURD”, a relatat el.
Luni se împlinesc doi ani de la protestele violente dintre protestatari și forțele de ordine, care au avut loc în Piața Victoriei. Mai multe persoane au fost rănite.
DIICOT a clasat, inițial, părți din dosarul „10 august”, între care și aceea cu acuzaţiile faţă de şefii din Jandarmerie, care au fost cercetaţi pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.
Ulterior, în 4 august, DIICOT a decis redeschiderea cauzei. Luni, Curtea de Apel București decide dacă aprobă urmărirea penală a șefilor din Jandarmerie.
(sursa: Mediafax)