Ceva mai increzători că moţiunea PSD se depune, nu se şi votează, liderii politici şi-au găsit un nou motiv de dispută. PD şi PLD cer vot deschis, iar preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, ameninţă că suspendă şedinţa dacă se incalcă regula votului secret cu bile.
Anunţul liderului PLD, Theodor Stolojan, că parlamentarii liberal-democraţi vor vota moţiunea de cenzură la vedere, astfel incăt să nu existe nici un fel de suspiciune că vreun parlamentar PLD nu a votat pentru susţinerea moţiunii, a fost dublat ieri de o poziţie similară a PD. Potrivit preşedintelui Emil Boc, PD va solicita ca votul să nu fie secret cu bile, ci prin apel uninominal, in care parlamentarii să işi afirme public opţiunea. Chiar dacă pentru acest lucru e nevoie de modificarea Regulamentului celor două Camere, care obligă in prezent la votul cu bile. Practica europeană, susţine Boc, arată că votul pentru formarea sau căderea unui guvern trebuie să fie transparent şi deschis.
AVERTIZAŢI. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, ameninţă insă că suspendă şedinţa dacă vede votul vreunui parlamentar. "Dacă voi observa că un parlamentar va fi obligat să voteze la vedere, voi suspenda sedinţa şi voi lua votul de la inceput ori de căte ori va fi nevoie, pănă cănd Constituţia şi regulamentele vor fi respectate (...). Reamintesc că la ultima moţiune am solicitat chestorilor să scoată din sală un parlamentar care incerca să supravegheze votul colegilor săi. S-ar putea să fie o dovadă a neincrederii preşedintelui Traian Băsescu in parlamentarii PSD, dar aceasta nu este problema noastră", a spus Olteanu. El a persiflat solicitarea lui Emil Boc, arătănd că "următorul pas va fi iniţierea modificării legii alegerilor prin obligarea romănilor de a se inşira la coadă in faţa activistului PD care să-i controleze cum votează".
PD, DUAL. Moţiunea, care ar trebui depusă azi de PSD, va beneficia de voturile PD şi PLD, potrivit anunţului celor două partide, in timp ce PRM şi PC nu vor vota alături de PNL şi UDMR. In timp ce ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remeş, ea nu ii "trezeşte emoţii", pentru că nu va trece de Parlament, democratul Cezar Preda afirmă că PD are deja pregătită o echipă pentru a forma Guvernul, chiar dacă democraţii nu au astfel de "preocupări majore, pentru că PD e un partid de opoziţie şi nu s-a ivit ocazia să-şi asume o astfel de responsabilitate". Emil Boc afirmă şi el că obiectivul PD nu este de a intra la guvernare, dar nu exclude varianta unui guvern PD, ci doar a unuia PD-PSD.
STRĂMBE. Partidele par mai degrabă preocupate de a crea zăzanie in tabăra adversă. Cezar Preda remarcă astfel că a venit timpul ca Mircea Geoană să arate că e lider, nu mai trebuie să stea la masă cu cei care-l fac prostănac, cu talibani care-i contestă şi-i anulează orice decizie, in timp ce liberalul Remeş susţine că dacă Vasile Blaga, cel mai bun lider al PD, conducea formaţiunea, "alta ar fi fost situaţia politică in PD şi in Romănia".