POLITIC
Ministrii Guvernului Tariceanu au intrat la audieri in comisiile de specialitate ale Parlamentului, urmand ca azi dupa-amiaza noul Guvern si programul sau de guvernare sa fie supuse votului Camerei Deputatilor si Senatului, reunite in sedinta comuna. Intre timp, a inceput si impartirea prefecturilor.
Audierile in Parlament se fac in doua transe
OANA STANCU, SILVIU SERGIU, DANA PICIU
FARA PROBLEME. Guvernul propus de Calin Popescu Tariceanu are toate sansele sa obtina votul de investitura
|
MAE. Candidatul propus tot de PD pentru Ministerul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a primit girul comisiilor parlamentare, cu 28 voturi pentru si doua impotriva. "Nu se pune problema alegerii unor ambasadori de cariera sau a unor oameni politici. Nu cred ca exista decat oameni competenti si incompetenti, prezente oportune si inoportune", a declarat Ungureanu la audieri.
Citește pe Antena3.ro
ECONOMIE. Viitorul ministru al Economiei, Codrut Seres, a trecut cu bine "examenul" audierilor in fata parlamentarilor, cu 56 de voturi si trei abtineri. El i-a asigurat pe parlamentarii din comisiile economice ca nu are de gand sa redeschida capitolele de negociere legate de energie si concurenta in siderurgie asa cum s-a vehiculat la un moment dat. El a mai promis ca activitatea Ministerului Economiei se va desfasura in mod transparent, acelasi lucru aplicandu-se si in privinta contractelor sau a licitatiilor.
Liberalul Cristian David a primit avizul favorabil al Comisiilor reunite de politica externa pentru postul de ministru delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala. El a fost validat cu 16 voturi pentru si 13 impotriva.
MUNCA. Gheorghe Barbu, candidat pentru postul de ministru al Muncii, a primit dupa aproape doua ore de audieri avizul favorabil al Comisiilor reunite de munca si protectie sociala. El a fost votat aproape in unanimitate, cu 33 de voturi pentru si doar doua abtineri. "Cresterea puterii de cumparare a pensionarilor, trecerea de la o politica de asistati social la o politica de incurajare a muncii, precum si cresterea veniturilor populatiei sunt principalele obiective ale programului de guvernare propus de noi", a spus Gheorghe Barbu.
AGRICULTURA. Candidatul la Ministerul Agriculturii, liberalul Gheorghe Flutur, a fost validat de Comisiile reunite de agricultura cu 25 voturi pentru si 8 abtineri. Flutur a afirmat ca va pune accent pe finalizarea reformei funciare, accelerarea judecarii proceselor funciare si intensificarea cauzelor care franeaza retrocedarile. El a mai subliniat ca doreste o reducere cu 50% a accizelor la motorina pentru agricultura.
FINANTE. Reducerea veniturilor bugetare in urma aplicarii cotei unice de impozitare va fi compensata de majorarea incasarilor din TVA si sumele provenite din vanzarea participatiilor statului pe piata de capital, a declarat Ionut Popescu, nominalizat pentru functia de ministru al Finantelor. Comisiile parlamentare si-au dat avizul, cu 23 de voturi pentru dintr-un total de 36, pentru numirea lui Ionut Popescu la Finante.
COMUNICATII. Reprezentantul UDMR, Nagy Zsolt, propus pentru functia de ministru al Comunicatiilor, a fost validat la comisii cu 32 de voturi pentru si 8 abtineri. Nagy Zsolt a mai spus ca este primordiala introducerea cunoasterii calculatorului din primul ciclu scolar si ca va incerca sa puna in aplicare acest lucru.
ANC. Sorin Vicol, viitorul ministru delegat al Autoritatii Nationale pentru Control, a obtinut si el acordul parlamentarilor cu 22 de voturi pentru, 4 impotriva si 3 abtineri. El si-a propus ca obiectiv pentru urmatorii 4 ani combaterea evaziunii financiare si a muncii la negru. Vicol a mai anuntat ca in viitorul apropiat Autoritatea Vamala va trece de sub subordinea Autoritatii Nationale de Control in aceea a Ministerului Finantelor.
JUSTITIE. Dupa aproape trei ore de audieri, Monica Macovei, propunerea PD pentru functia de ministru al Justitiei, a obtinut avizul Comisiilor parlamentare pentru drepturile omului si juridice cu 26 de voturi pentru si 18 impotriva. Monica Macovei a anuntat ca prioritara elaborarea unei strategii de reforma a sistemului judiciar.
APARARE. Propus pentru a prelua functia de ministru al Apararii, Theodor Athanasiu a fost validat cu 26 de voturi pentru si 3 impotriva. El a spus ca va milita pentru reducerea efectivelor militare romanesti din Irak si Afganistan, cat si pentru trimiterea, in aceste zone fierbinti, a unor militari specializati in culegerea de informatii despre eventualele amenintari teroriste.
INVATAMANT. Comisiile de invatamant ale Senatului si Camerei Deputatilor l-au validat pe Mircea Miclea ca ministru al Invatamantului si Cercetarii cu 24 de voturi pentru, 9 impotriva si 3 abtineri, dupa ce acesta a fost audiat aproape doua ore.
CULTURA. Mona Musca, propusa ca ministru al Culturii in Cabinetul Tariceanu, a primit aviz favorabil din partea a patru comisii reunite ale Parlamentului, cu 29 de voturi pentru, 2 impotriva si 4 abtineri. Candidatul pentru portofoliul Culturii a fost audiat, timp de peste trei ore si jumatate, de Comisiile de cultura, arte si mass-media si de Comisiile pentru drepturile omului din Senat si Camera Deputatilor.
INTERNE. Vasile Blaga a fost avizat de Comisiile reunite de aparare si de administratie publica pentru postul de ministru al Administratiei si Internelor, cu 57 de voturi pentru, 6 impotriva si o abtinere. Blaga a declarat ca intentioneaza sa introduca un control efectiv al Parlamentului asupra serviciului de informatii din minister, inclusiv ca forul legislativ sa cunoasca "exact" cheltuielile acestei directii.
Comisiile juridice ale Camerei Deputatilor si Senatului l-au avizat favorabil pe Bogdan Olteanu pentru functia de ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul, cu 21 de voturi pentru, 4 impotriva si 6 abtineri. Avizul comisiilor este consultativ, decizia finala revenind plenului Parlamentului. Astazi urmeaza sa mai fie audiati cei trei candidati la postul de vicepremier si anume George Copos, Adriean Videanu si Marko Bela. Tot astazi va fi audiat si candidatul pentru functia de ministru delegat pentru comert, udemeristul Iuliu Wincler.
REPREZENTARE
|
"Viitoarea componenta a Guvernului reflecta optiunile rezultate din votul popular din 28 noiembrie. Asa au dorit cetatenii Romaniei, ca aceste partide sa fie reprezentate in Parlament in aceste proportii, ca atare, viitoarea coalitie nu face decat sa respecte votul pe care l-a dat cetateanul. In tarile occidentale in care exista un Parlament ales pe baza votului proportional, formulele de guvernare se bazeaza pe coalitii, care trebuie sa respecte o singura conditie: sa fie alcatuite din partide democratice, autentice si care sa respecte
regulile jocului democratic si Constitutia tarii"
Calin Popescu Tariceanu, premierul desemnat al Romaniei |
PARVULESCU, RESPINSA
|
Cristina Parvulescu, candidatul propus de PD pentru Ministerul Integrarii, a fost respinsa de catre comisiile reunite pentru politica externa. In fata unei comisii formate din fosti ministri de Externe, precum Mircea Geoana, Adrian Severin, Teodor Melescanu, s-a prezentat o tanara care nu a stiut nici macar diferenta dintre Consiliul Europei si Consiliul European. Nici criteriile politice de aderare nu au fost "domeniul forte" al celei care se dorea ministru, dupa cum insasi a declarat. "Din punct de vedere politic, v-am spus, aceste decizii vor fi ale Guvernului Romaniei", a sustinut Parvulescu, generand reactia dura a lui Vasile Puscas, fostul detinator al functiei: "Era vorba de criterii, nu de decizii politice". Singurul lucru pe care a putut sa-l bajbaie Cristina Parvulescu a fost ca integrarea europeana este principalul obiectiv al tuturor partidelor politice, dar si acest lucru a fost citit de pe foaie. Votul a fost 17 contra la 12 pentru. Potrivit presedintelui PD Emil Boc, formatiunea care a propus-o pe Parvulescu urma sa decida aseara daca o va mentine ca propunere pentru functia de ministru sau va trimite astazi la audieri un nou candidat.
|
.
.
PUR nu mai vrea protocoale
DANA PICIU
Presedintele PUR, Dan Voiculescu, a precizat ieri ca formatiunea sa nu a semnat nici un fel de protocol politic cu Alianta D.A. PNL-PD si nici nu are de gand sa mai semneze astfel de documente in viitor. El a spus ca in politica romaneasca astfel de intelegeri nu sunt respectate.
PROTOCOLUL CU PSD. Liderul PUR a evocat protocolul pe care l-a semnat in 2000 cu PSD si care nu a fost respectat, ceea ce a dus la iesirea umanistilor de la guvernare. Dan Voiculescu a mentionat ca sustinerea de catre partidul sau a Guvernului Tariceanu nu poate fi garantata decat de modul in care Executivul isi va face datoria si isi va respecta promisiunile electorale, adica "daca va contribui la construirea unui climat de liniste si dezvoltare a Romaniei". "Daca nu, vom proceda asa cum consideram ca avem datoria politica fata de clasa de mijloc pe care o reprezentam si ne vom exprima punctul de vedere foarte categoric", a mai afirmat Voiculescu.
CLARIFICARI. Dan Voiculescu a mai spus ca din cauza greutatii si importantei Ministerului Economiei umanistii au dat Guvernului doar doi ministri si un secretar de stat, si nu trei ministri, asa cum s-a stabilit initial. "Nu am vrut sa ne angajam la mai mult pentru ca raspunderea ni se pare foarte mare preluand acest minister al Economiei si Comertului care este un colos si pe care n-ar fi exclus sa ne gandim cum sa-l eficientizam si din punct de vedere al organigramei sale", a precizat Voiculescu.
El a mai declarat ca inca nu s-a stabilit foarte clar ce ministere vor intra sub coordonarea lui George Copos si care sub aceea a lui Adriean Videanu.
.
.
.
CALIN POPESCU TARICEANU
|
Prim-ministru
52 de ani, casatorit, doi copii. Licentiat al Facultatii de Hidrotehnica a Institutului de Constructii Bucuresti. A lucrat ca inginer (1976-1979) si ca asistent universitar la Facultatea de Hidrotehnica Bucuresti (1980-1991). Partener asociat al Automotive Trading Services, importator oficial CitroIn, membru fondator presedinte, apoi presedinte de onoare al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (1994-1997, 2001-2003). Dupa 22 decembrie 1989, s-a antrenat in activitatea de reconstituire a PNL. Membru al grupului care a fondat PNL - Aripa Tanara, din iulie 1990 pana in iunie 1992. In 1992 devine membru al Noului Partid Liberal (NPL), care in 1993 fuzioneaza cu PNL si este ales vicepresedinte al PNL. In octombrie 2004, este numit presedinte interimar al PNL, in urma retragerii lui Theodor Stolojan, devenind totodata copresedinte al Aliantei D.A. A fost deputat PNL de Arad (1990-2004) si ministru de stat, ministrul Industriei si Comertului (1996-1997). |
GEORGE COPOS
| ||
51 de ani, casatorit si are un copil. Este de profesie jurist si economist, iar in prezent este om de afaceri si patron al Clubului de fotbal Rapid Bucuresti. Copos s-a inscris in PUR in octombrie 2004, fiind ales senator de Arges. . |
MARKO BELA
| ||
53 de ani, casatorit si are trei copii. A absolvit Facultatea de Filologie din Cluj-Napoca. Membru fondator si vicepresedinte al UDMR Mures. Din 1993 este presedinte al UDMR si senator din 1990. . |
IULIU WINKLER
| ||
40 de ani, casatorit si are un copil. Este absolvent al Facultatii de Stiinte a Universitatii Petrosani, al Facultatii de Electrotehnica (specializarea electronica si telecomunicatii) si a Institutului Politehnic "Traian Vuia", Timisoara. Winkler este membru al UDMR din 1991 si a fost deputat. . |
MONICA MACOVEI
| ||
45 de ani, presedintele APADOR-CH, avocat al cetatenilor romani la CEDO (Strasbourg) si expert in cadrul Consiliului Europei. In 1982 a absolvit Universitatea Bucuresti - Facultatea de Drept, cu "magna cum laude". Are studii de master in Drept constitutional comparat, precum si cursuri avansate in apararea drepturilor omului. . |
MIHAI RAZVAN UNGUREANU
| ||
36 de ani, casatorit. A absolvit Facultatea de Istorie din Iasi si a urmat cursuri postuniversitare la Centre for Jewish and Hebrew Studies, St. Cross College, University of Oxford (Marea Britanie). A fost secretar de stat in MAE (1998-2001) si emisar regional al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (2001-2003). . |
GHEORGHE DOBRE
| ||
56 de ani, este casatorit si are doi copii. Este de profesie inginer, absolvent al Facultatii de Transporturi Bucuresti. A lucrat la Directia de Inspectie si Control General din Primaria Capitalei din 2001 si a fost secretar general al Ministerului Transporturilor in perioada 1998-2000. Este membru al PD din 2001. . |
MIRCEA CINTEZA
| ||
54 de ani, casatorit si are trei copii. A absolvit Facultatea de Medicina Generala IMF Bucuresti. Este cadru universitar la UMF Carol Davila Bucuresti si medic primar la Spitalul Universitar Bucuresti, presedinte al Colegiului Medicilor din Romania. Cinteza este membru supleant in Biroului Executiv al PNL. . |
CRISTIAN DAVID
| ||
37 de ani, divortat. De profesie economist, a fost lector-asociat la ASE (2000-2004). A absolvit Facultatea de Statistica, Cibernetica si Informatica Economica, Colegiul National de Aparare. Este membru PNL si este senator. . |
IONUT POPESCU
| ||
40 de ani, casatorit si are un copil. Este absolvent de ASE. Pana in 1990 a fost economist la Administratia Fluviala a Dunarii de Jos si inspector la Adminstratia Financiara Braila. Fost redactor-sef al revistei Capital, intre 1996 si 1999. A fost purtator de cuvant al Guvernului in 2000. Din 2004 este purtator de cuvant al Aliantei D.A. . |
VASILE BLAGA
| ||
48 de ani, casatorit si are doi copii. A absolvit Facultatea de Mecanica din Timisoara si Colegiul National de Aparare. Este membru fondator al PD, secretar general intre 1997 si 2001, vicepresedinte al PD si presedinte al organizatiei Bucuresti (2001-2004). La 28 noiembrie a.c. a fost ales senator. . |
GHEORGHE FLUTUR
| ||
44 de ani, casatorit si are doi copii. A absolvit Facultatea de Silvicultura si Exploatari Forestiere Brasov si este doctorand in economie forestiera. A fost sef ocol silvic, director al Directiei Silvice Suceava. Este vicepresedinte al PNL si senator de Suceava (2000-2004). . |
NAGY ZSOLT
| ||
33 de ani, casatorit si are doi copii. In 1995 a absolvit Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca. A fost conducatorul programului de colaborare dintre UDMR si Ministerul Informaticii din Ungaria privind societatea informationala. In 2004 a fost seful campaniei electorale a UDMR. . |
SORIN VICOL
| ||
34 de ani, casatorit si are un copil. Este de profesie jurist, absolvent al Academiei de Politie si al unor cursuri postuniversitare la Facultatea de Drept, stiinte penale. Din septembrie 2003 a fost consilier la ANC - Directia Juridica. Este membru PUR. . |
GHEORGHE BARBU
| ||
53 de ani, casatorit si are doi copii. A absolvit Institutul Politehnic Bucuresti, Facultatea de Metalurgie. Este deputat din 2000, a fost secretar de stat in MApN in august-decembrie 2000, presedinte al Consiliului Judetean Hunedoara - 1996-2000. Este vicepresedinte al BPN al PD. . |
IOAN CODRUT SERES
| ||
35 de ani, este absolvent al Academiei Tehnice Militare si al unui Program MBA Romano-Canadian. A fost director dezvoltare afaceri si strategii la Grupul GRIVCO si director comercial la SC CRC Electric SRL. Vicepresedinte al PUR, a fost ales senator la 28 noiembrie si ulterior vicepresedinte al Senatului. . |
MIRCEA MICLEA
| ||
41 de ani, absolvent al Facultatii de Filozofie si Psihologie si doctor in Psihologie (Universitatea "Babes-Bolyai", Cluj-Napoca). Este sef al Departamentului UNESCO pentru Administrarea si Managementul Invatamantului Superior si membru al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania (2000 - prezent). . |
MIHAI VOICU
|
BOGDAN OLTEANU
| ||
33 de ani, casatorit si are un copil. Absolvent al Universitatii Politehnice Bucuresti, licentiat in Drept, iar in prezent doctorand in filozofie la "Babes-Bolyai". Este avocat in Baroul Bucuresti, a fost consilier al ministrului Industriei si Comertului intre 1996 si 1997. E membru PNL. . |
MARIA CRISTINA PARVULESCU
| ||
29 de ani si este casatorita. A absolvit Facultatea de Management Turistic si Comercial din cadrul Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir" si Facultatea de Comert din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti. A fost seful serviciului "Managementul Creditelor Externe" din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti. Este membru PD din 1999. . |
TEODOR ATANASIU
| ||
42 de ani, casatorit si are un copil. A absolvit Facultatea de Mecanica din Cluj-Napoca . A lucrat in industria de aparare, fiind, in perioada 1997-2001, director al UM Cugir. Atanasiu este membru PNL, presedinte al filialei Alba si membru al Biroului Permanent Central al PNL. In iunie 2004 a fost ales presedinte al Consiliului Judetean Alba. . |
MONA MUSCA
| ||
55 de ani, casatorita si are un copil. Este absolventa a Facultatii de Filologie din Timisoara. A fost cercetator stiintific, Institutul de Lingvistica "Iorgu Iordan", asistent universitar, Universitatea din Timisoara. Este vicepresedinte al PNL, membru al CNC al Aliantei D.A., deputat la a treia legislatura. . |
SULFINA BARBU
| ||
37 de ani, casatorita si are un copil. A absolvit Facultatea de Geologie si Geofizica Bucuresti. Director executiv adjunct in Primaria Muncipiului Bucuresti, in cadrul Directiei pentru Protectia Mediului si Educatie Eco-civica. Este vicepresedinte al Organizatiei Nationale de Femei a PD. . |
LASZLO BORBELY
|
|