x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Votul pentru Boc, repetiţie pentru votul la secundă din 2012.

Votul pentru Boc, repetiţie pentru votul la secundă din 2012.

de Adriana Duţulescu    |    17 Mai 2011   •   21:00
Votul pentru Boc, repetiţie pentru votul la secundă din 2012.

Desfasurarea votului de la Conventia Nationala a PDL, desfasurat sambata si duminica, la Parlament, a fost o dovada involuntara a fraudei votului de la Ambasada Romaniei de la Paris, din decembrie 2009. La Paris au votat, reamintim, conform datelor oficiale, 2.400 de persoane in 15 ore, ceea ce la o socoteala rapida arata ca a avut loc in medie un vot la 20 de secunde. Asta in conditiile in care cele aproape 3.000 de persoane nu erau stranse gramada in sediul Ambasadei, si in care aveau la dispozitie cinci cabine de vot pentru fluidizarea operatiunii.

La alegerile din PDL au votat 1.403 persoane, cam jumatate din numarul celor care au votat la Paris, in patru runde de vot, a cate o ora si 45 de minute fiecare, cu 24 de cabine de vot la dispozitie, de unde a rezultat in medie un vot la 107 secunde, deci un vot la aproximativ 2 minute. Si asta in conditiile in care toti delegatii erau deja adunati in aceeasi incinta, deci nu trebuiau sa mai consume timp si pentru deplasarea la locul actiunii.

Diferenta intre cele doua cazuri nu le sare insa in ochi liderilor PDL, caci, fix pe aceeasi scena a Conventiei Nationale a PDL, acelasi om care a organizat recordul de vot de la Paris, actualul ministru Teodor Baconschi (foto), s-a angajat in discursul de candidat la functia de prim-vicepre­sedintia partidului, ca la anul sa aduca pentru partid un milion de voturi din diaspora.

"Nu 900.000 de voturi, ci un mi­lion de voturi. E un obiectiv pe care il vom putea atinge daca vom da acest semnal necesar de innoire. Eu sunt foarte optimist cu privire la capacitatea acestei echipe de a relansa partidul, sper ca prin modesta mea contributie sa aduc un plus de credibilitate, sunt un om de dialog, un diplomat cu experienta", a spus Baconschi, cel care teoretic gestioneaza afacerile externe ale tarii, aratand oficial ca gestioneaza de fapt afacerile externe ale PDL.

Ca modul in care s-au desfasurat voturile de sambata si duminica pentru functiile din PDL au fost o repetitie in familie pentru frauda de la anul o arata si acuzatiile aduse de tabara Blaga la Comisia de Contes­tatii condusa de Sulfina Barbu. Listele de delegati ale organizatiilor judetene au fost modificate dupa ce fusesera aprobate de conducerile judetene, in unele cazuri chiar fara stiinta presedintelui de organizatie. De exemplu, deputatul Bogdan Cantaragiu, presedintele PDL Sector 1, a descoperit la Parlament ca delegatia sa de la sector, pe care o stabilizase in sedinta chiar el insusi, fusese inlocuita cu o alta delegatie, desemnata de Elena Udrea, in alta sedinta, fara ca el sa fie anuntat. Asta deoarece Cantaragiu il sustinea pe Vasile Blaga, iar Elena Udrea a dorit sa il priveze pe acesta de cateva zeci de voturi.

Rezultatul votului a fost influentat si de modificarea structurii delega­tiilor prin eliminarea primarilor de pe listele de votanti, fiind adusi la Bucuresti, in schimb, in proportie de 60% din numarul total al delegatilor, sefi de institutii deconcentrate, adica subalternii lui Emil Boc, care nu aveau nici un interes sa voteze impotriva acestuia.

In plus, s-au depus contestatii la comisia Sulfinei Barbu in legatura cu aducerea drept delegati cu drept de vot la Conventie a unor persoane care nu aveau legatura cu activitatea de partid, surse din PDL sustinand ca era vorba chiar despre personaje feminine care aveau legaturi nepotrivite cu unii lideri din te­ri­toriu.

×