x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Voucherele și tichetele cadou se transformă în bani, dar nu se mai dau deloc

Voucherele și tichetele cadou se transformă în bani, dar nu se mai dau deloc

de Diana Scarlat    |    08 Sep 2023   •   00:05
Voucherele și tichetele cadou se transformă în bani, dar nu se mai dau deloc

Guvernul a pregătit o Ordonanță de Urgență pentru măsuri fiscale prin care bagă în același coș toate tichetele cadou și voucherele oferite angajaților, le transformă în bani, dar le și elimină, în 2024, pentru că nu sunt suficienți bani la buget. După ce reprezentanții patronatelor din mai multe sectoare ale economiei s-au revoltat văzând că voucherele sunt transformate în bani, astfel încât vor provoca un dezastru în economie, a apărut a doua variantă a Ordonanței, în care se specifică și faptul că suplimentele salariale nu se vor mai acorda în 2024.

Prin această măsură fiscală, guvernul reușește să pună economia pe butuci, exact când era mai multă nevoie de sprijin din partea statului, atât pentru angajați, cât și pentru acele ramuri economice care au de suferit din cauza problemelor generate în ultimii ani de pandemie și de război.

Ordonanța de Urgență la care lucrează Executivul nu se află nici în transparență, nici în dezbatere publică, dar variantele textului de act normativ circulă în mediul de afaceri, provocând reacții violente din partea patronatelor. Măsurile fiscale care vor fi adoptate de Guvern prin asumarea răspunderii sunt păguboase pentru întreaga economie.

Despre voucherele de vacanță, reprezentanții industriei ospitalității au arătat, de la apariția primei variante de OUG, că transformarea lor în bani nu mai are nicio legătură cu scopul pentru care au fost acordate, tocmai pentru că în loc să se ducă banii către turismul din România, sumele vor putea fi cheltuite de angajați pe orice altceva. Astfel, o mare parte din turism va intra în faliment, în 2024, iar angajații vor fi din ce în ce mai afectați fizic și psihic, dacă nu se vor mai duce în concediu.

Această situație creează un cerc vicios care va provoca probleme extrem de grave în economia României, spun reprezentanții mediului de afaceri care au analizat textul Ordonanței.

Reducerea cheltuielilor publice

Draftul care circulă acum arată că „(3) Pe perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2024 instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice se suspendă acordarea voucherelor de vacanță prevăzut suspendă acordarea voucherelor de vacanță”.

Măsura a fost introdusă în capitolul referitor la reducerea cheltuielilor publice. Tot aici a fost introdusă o derogare care va face ca dintre toți angajații din România să mai beneficieze de sprijin pentru a face turism doar cadrele militare din toate structurile statului: „Prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările şi completările ulterioare, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026 pentru personalul militar, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională ale căror solde lunare/salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei inclusiv, se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României, achiziţionate direct sau prin intermediul unei agenţii de turism licenţiate, în limita a 1.600 lei anual pentru un salariat”.

Modificările sunt făcute de un fost secretar de stat

Federația Patronatelor din Turismul Românesc a descoperit că textul OUG a fost modificat de fostul secretar de stat din Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, iar membrii Guvernului nici măcar nu înțeleg ce dezastru va produce în economia României acest act normativ.

Ieri, FPTR a transmis Guvernului o scrisoare deschisă prin care cere eliminarea de urgență a modificărilor aduse de Biriș. „Comitetul Director al FPTR a analizat ultimul proiect de act normativ, difuzat în mediul online - Varianta 2, „Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal și alte măsuri financiar-fiscale”, respectiv articolele care prevăd acordarea de bani ca alternativa la actualul sistem de tichete și vouchere. În urma dezbaterilor, s-a concluzionat: Nu există dovada că varianta 2 a proiectului de act normativ menționat a fost elaborată și/sau însușită de Guvern. Programul de Guvernare al celor două partide din coaliție și declarațiile publice ale liderilor acestora nu au menționat niciodată acordarea de bani ca alternativă la actualul sistem de tichete și vouchere. Singurele analize prin care se încearcă motivarea acestei modificări au fost făcute de domnul Gabriel Biriș, avocat de business, care acuză trei companii, toate cu capital francez, că obțin un profit imens prin aplicarea actualei legislații referitoare la emiterea cardurilor aferente tichetelor și voucherelor. Este inexplicabil cum multe dintre sugestiile domnului Gabriel Biriș, avocat de business, se regăsesc într-o formă sau alta în proiectul actului normativ, varianta 2, în special cele care vor încetini sau bloca dezvoltarea activității de turism”, se precizează în scrisoarea deschisă adresată premierului Marcel Ciolacu.

Reprezentanții mediului de afaceri spun că dacă textul de act normativ va fi asumat de actualul guvern în forma actuală, peste 60% din economia României va intra în faliment, de anul viitor.

Fie că toate voucherele și tichetele cadou se vor transforma în bani acordați angajaților, pentru a fi cheltuiți cu alte scopuri decât cele inițiale, fie că se vor elimina toate aceste suplimente salariale anul viitor, vor fi afectați în egală măsură atât angajații, cât și angajatorii, iar pierderile economice vor fi enorme, estimează reprezentanții mediului de afaceri care au analizat drafturile Ordonanței de Urgență.

O situație similară a avut loc în Cehia, unde voucherele acordate la fel ca în România au fost transformate în bani, iar rezultatele au fost dezastruoase, încă din primele luni de la aplicarea modificării legislative. Conform unui studiu realizat de CETA, jumătate din angajații cehi au renunțat la masa de prânz sau au cumpărat altceva din sumele respective, iar încasările la bugetul de stat au scăzut foarte mult. Pierderile astfel provocate de măsurile din draftul de OUG care ar putea fi asumat de Guvern, mai ales prin eliminarea totală a voucherelor de vacanță în 2024, vor crea pagube enorme României, în toate ramurile economiei.

×