x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Week-end electoral cu strigături

Week-end electoral cu strigături

de Monica Iordache Apostol    |    Aniela Nine    |    Libiu Mateescu    |    11 Mai 2009   •   00:00

Partidele şi-au lansat candidaţii pentru europarlamentare, organizând veritabile spectacole pe gustul bănuit al electoratului: PD-L a zis una de pahar cu Maria Cârneci, PSD a bătut toba cu Zdob şi Zdub, iar PNL l-a imitat pe Obama folosind melodiile U2. Între două cântări politicienii au scos la purtare şi vocabularul de campanie, în care piesa cea mai hot este jignirea adversarului.



Pedeliştii şi-au lansat candidaţii pentru un fotoliu de eurodeputat sâmbătă, la 9 mai, chiar de Ziua Europei. În faţa celor câteva mii de delegaţi care s-au înghesuit la Sala Palatului, evenimentul a fost deschis de Emil Boc care l-a introdus în scenă pe "invitatul-surpriză" Traian Băsescu. Deşi anterior liderii PD-L spuseseră că preşedintele nu va veni la lansare, Băsescu a vorbit despre "invitaţia" primită de la PD-L, invitaţie pe care, a spus el, fiind legat "sentimental" de democrat-liberali, nu o putea refuza. În cele aproape 30 de minute cât le-a vorbit, Băsescu a insistat asupra responsabilităţii Guvernului - în care PD-L are rolul principal - de a aplica măsuri pentru depăşirea crizei, a indicat trei proiecte legislative absolut necesar a fi adoptate în acest an - legea salarizării unice, a pensiilor şi a responsabilităţii fiscale şi a sugerat că va candida pentru un nou mandat prezidenţial. Şi pentru că, a spus el, este preşedintele tuturor românilor, a făcut un apel către electorat să meargă la vot la 7 iunie. Abia după plecarea preşedintelui au urcat pe scenă, într-o prezentare pe regiuni, şi candidaţii PD-L dar în afară de fluturări de mâini, nu s-au adresat delegaţilor decât ocupanţii primelor 4 locuri de pe listă: Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu şi Cristian Preda. Stolojan a vorbit despre standardul de viaţă european ca ţintă, Macovei despre obiectivele viitorilor eurodeputaţi, repetând obsesiv sintagma "ne ducem" (la Bruxelles), Cristian Preda a făcut istoricul euroalegerilor, pe când TRU a fost însărcinatul cu momentul comic al festivităţii. De asigurarea momentului muzical s-au ocupat Laura Lavric, Maria Cârneci, Aurel Tămaş şi Dumitru Fărcaş, ultimul cântându-le "Oda bucuriei" la taragot.  Secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, i-a criticat pe pesedişti pentru că dimineaţa le sunt parteneri în coaliţie, iar după amiaza îi atacă în presă. Cea mai agresivă a fost însă Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, care le-a cerut pedeliştilor "să nu lase ţara pe mâinile agramaţilor, şmecherilor şi proştilor".

AEROPLAN PENTRU MIRCEA ŞI TRAIAN

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, s-a lansat în cursa pentru prezidenţiale sâmbătă la Braşov, în faţa a 8.000 de liberali şi de simpatizanţi ai acestora. Întreaga manifestare s-a dorit o demonstraţie de forţă, îndreptată în primul rând împotriva lui Traian Băsescu, care a mai folosit oraşul de la poalele Tâmpei ca bazin electoral şi pentru băi de mulţime. Nu l-a atacat însă în mod direct pe preşedintele României. Maestru de ceremoniii a fost nimeni altul decât actorul Mircea Diaconu, care l-a prezentat pe liderul liberal ca pe "o nouă speranţă pentru România". Mulţimea l-a aplaudat apoi frenetic pe Crin Antonescu, atunci când a declamat "Pentru mine este un drum cu un singur sens, la Cotroceni, de aceea ne vom despărţi ca şi colegi de partid. Voi fi un preşedinte pentru toţi românii, nu numai pentru liberali. Să nu aveţi încredere în oameni providenţiali, care promit că vor face totul pentru naţiune. Numai împreună cu dumneavoastră voi realiza ceea ce trebuie, în acest moment, pentru România", a spus preşedintele liberal, care a fost votat aproape în unanimitate candidat la prezidenţiale de către Delegaţia Permanentă a PNL, cu doar trei voturi împotrivă.

Crin Antonescu a fost susţinut în lansarea candidaturii de Ludovic Orban, Varujan Vosganian, Norica Nicolai, Aristotel Căncescu, gazda  evenimentului şi noul şef al Ligii Aleşilor Locali Liberali, dar şi de Petre Roman, consilierul său personal. Liberalii şi-au încheiat evenimentul pe muzica trupei U2, şi au plecat la un marş la care gama sloganurilor scandate s-a învârtit în jurul PD-L şi a lui Traian Băsescu: "La culoarea galbenă/Tot PD-ul tremură!", "Poc, poc, poc/Va pica şi Boc!" şi "Aducem aeroplan/Pentru Geoană şi Traian!". Marşul liberal către centrul Braşovului a perturbat ore bune traficul auto, cu înjurăturile de rigoare din partea şoferilor.

"PROMISIUNILE PD-L =MINCIUNĂ"
Şi PSD şi-a programat în weekend o întâlnire cu alegătorii. Sâmbătă, în Parcul Copou din Iaşi, aproximativ 1.500 de persoane au participat la un miting electoral organizat de PSD, la care au fost prezenţi liderul social-democrat Mircea Geoană, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, şi mai mulţi miniştri. "Azi la Bucureşti, cei de la PD-L şi-au lansat candidaţii şi au făcut un fel de pseudo-lansare pentru viitorul fost preşedinte Traian Băsescu. Pentru că este un viitor fost-preşedinte. Pentru că proiectul politic pe care l-a reprezentat a ajuns azi la punctul terminus. Pentru că promisiunea de trai bun, de prosperitate, promisiunea de a aduna naţiunea împreună, a fost de fapt o imensă minciună", le-a spus Geoană ieşenilor". Liderul PSD a mai susţinut că angajamentul cel mai mare al partidului este să scoată Moldova din sărăcie. Anterior, într-o conferinţă de presă, Mircea Geoană a spus că "reproşul cel mare" pe care îl face PSD este că Traian Băsescu a fost lăsat să conducă România. Mitingul s-a încheiat cu un concert Zdob şi Zdup, dar şi de muzică populară.

ACORD TACIT ÎNTRE MINIŞTRI PSD-PD-L
De la Iaşi, liderii PSD s-au îndreptat către Hunedoara unde ieri la Deva au fost lansaţi candidaţii PSD din Regiunea Vest la euroalegeri. Cu acest prilej, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, a dezvăluit că atacul politic lansat public de Vasile Blaga la adresa lui Mircea Geoană contravine unei înţelegeri tacite între miniştrii actualei coaliţii guvernamentale. "A existat şi există un acord între miniştri PSD şi PD-L ai Cabinetului de a nu ataca candidatul la prezidenţiale al celuilalt partid. Marian Sârbu, Dan Nica, eu, toţi ceilalţi (miniştri, n.red) nu comentăm public activitatea domnului Traian Băsescu. Acelaşi angajament a existat şi din partea domnului Blaga, a domnului Berceanu, a celorlalţi domni în legătură cu candidatul nostru. Dacă domnul Blaga nu l-a respectat, este responsabilitatea dânsului", a afirmat Ponta.

×
Subiecte în articol: basescu traian politic psd pd-l