x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Zeci de mii de români în stradă, circ în Parlament

Zeci de mii de români în stradă, circ în Parlament

de Marius Gîrlașiu    |    02 Feb 2017   •   10:18
Zeci de mii de români în stradă, circ în Parlament
Sursa foto: DIANA OROS

Tensiunea din stradă s-a transmis ieri şi pe holurile Parlamentului. În Casa Poporului, parlamentarii Puterii şi cei ai Opoziţiei au lăsat deoparte orice urmă de etichetă şi eleganţă şi s-au bălăcărit ca la uşa cortului în prima zi a sesiunii ordinare. “Hoţilor”, “penalilor” şi “borfaşilor” au fost cuvintele la ordinea zilei printre aleşi. O pată neagră de neşters, un episod jenant în istoria parlamentarismului din România.

 

Şedinţa Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere a început ieri dimineaţă cu scandal, după ce parlamentarii USR le-au bătut obrazul celor din PSD şi ALDE. “Colegii mei din grupul USR ne-au însoţit până la uşă cu pancarte pe care scrie RUŞINE!. Şerban Nicolae ne-a ameninţat, foarte nervos. În şedinţa BPR a luat cuvântul tot el să spună că nişte cetăţeni se comportă reprobabil. Am cerut drept la replică spunând că cetăţenii sunt parlamentari şi că el de fapt s-a comportat golăneşte. Tăriceanu ne ţine apoi lecţii că nu avem cultură politică. Nicuşor Dan a cerut cuvântul şi a spus: Îmi însuşesc total criticile aduse de colegii mei, sunteţi nişte hoţi. Tăriceanu isterizat, scandal, aproape leşinuri la pesedişti. "Eşti un jegos" se strigă către noi. Circ. Pretenţiile de civilizaţie aruncate la gunoi de borfaşi”, a scris deputatul USR Cristian Ghinea, într-un livetext postat pe Facebook în timpul şedinţei. O altă relatare de pe “front” a fost făcută de Tudor Pop, deputat USR de Bucureşti. “Într-adevăr, e o stare de tensiune pe holurile Casei Poporului. I-am întâmpinat pe colegii de la PSD și ALDE așa cum se cuvine: spunându-le pe nume. La schimb, ne-au înjurat. "Hoț e mă-ta", a replicat Şerban Nicolae, președintele Comisiei Juridice de la Senat. Președinte, rețineți! "Penali sunteți voi", ne-a aruncat Tăriceanu, ușor șocat. Președintele Senatului, al doilea om în stat. Apoi au intrat la ședința Biroului Permanent. Protestele noastre au continuat și după ce respectivii au ieșit din ședință”, a povestit deputatul USR. “Am trecut pe lângă domnul Şerban Nicolae şi atât i-am spus, atât, să vă fie ruşine. A început să înjure şi să meargă după noi, asta este atitudinea pe care o au dumnealor. Ca la grădiniţă. A proferat nişte cuvinte pe care nu le pot reproduce”, a spus şi deputatul Cătălin Drulă, fost consilier al premierului Dacian Cioloş.

 

Şerban se jură că nu înjură

Ulterior, senatorul Şerban Nicolae le-a vorbit jurnaliştilor flancat de aleşii Opoziţiei, care au fluturat pancarte cu mesajul “Ruşine” în faţa camerelor TV. Întrebat dacă este adevărat că i-a ameninţat pe liderii USR când aceştia i-au spus că ar trebui să îi fie ruşine pentru decizia Guvernului de a adopta ordonanţa care modifică Codurile penale, Şerban Nicolae a susţinut că oamenii lui Nicuşor Dan mint. „M-am trezit înjurat de câţiva mitocani, nu ştiu cine sunt. Puţin bun-simţ, puţină decenţă. Mă deranjează nesimţirea, lipsa de educaţie, mă deranjează orice înseamnă lipsă de şapte ani de acasă. Am aflat că domnul Dan sau cum îl cheamă a primit finanţări în contul personal şi a oprit nişte comisioane, a dat banii mai departe. Din punctul meu de vedere, este un lucru profund ilegal. Nu mi-am permis să spun în niciun fel", a spus senatorul PSD, îm timp ce mai mulţi parlamentari USR îi strigau „ruşine” şi „minciună”. „Minciună! Aşa se comportă un parlamentar?”, a sărit Cosette Chichirău. „De ce minţi în halul ăsta?”, i-a răspuns Şerban Nicolae. „Sunt nişte hoţi fără ruşine, sunt nişte nesimţiti, nişte golani care vor să jefuiască ţara şi noi nu vom accepta lucrul ăsta”, s-a revoltat deputatul USR de Iaşi. Ulterior, în plenul Parlamentului, parlamentarii USR au venit în faţa prezidiului şi au protestat cu strigături împotriva Puterii, în vreme ce pesediştii şi aliaţii lor i-au întâmpinat cu fluierături şi huiduieli. În acelaşi timp, pe holurile Legislativului, un grup de ONG-işti scanda lozinci anti-PSD şi afişa pancarte cu mesaje anti-guvernamentale.

 

Cătălin Drulă, deputat USR: M-a ameninţat. Mi-a zis: «Stai că vezi tu». Eu le-am spus să le fie ruşine pentru ce au făcut, şi acesta este un mesaj pe care l-au transmis zeci de mii de oameni în stradă care au spus «Ruşine să vă fie pentru ce aţi făcut». E o chestie mişelească să dai ordonanţe la ora nouă seara.

GALERIE FOTO - Cel mai mare protest din ultimii 27 de ani

 

×