x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Zi decisivă pentru Cabinetul Ungureanu

Zi decisivă pentru Cabinetul Ungureanu

de Gabriela Antoniu    |    26 Apr 2012   •   19:37
Zi decisivă pentru Cabinetul Ungureanu

Aflat de mai putin de trei luni in fruntea Guvernului, premierul Mihai Razvan Ungureanu se confrunta astazi cu prima sa motiune de cenzura. Camera Deputatilor si Senatului reunite in sedinta comuna vor dezbate si supune la vot motiunea de cenzura a USL intitulata "Opriti Guvernul santajabil. Asa nu, niciodata!". Desi premierul Ungureanu declara miercuri ca nu se simte emotionat de motiune, ci de altele, seful Executivului ar avea totusi de ce sa se teama pentru viitorul lui de prim-ministru. Daca la inceputul saptamanii sansele ca motiunea sa treaca erau mai mici, lucrurile s-au schimbat intre timp. Vicepresedintele PNL, Dan Radu Rusanu, a declarat ieri ca USL mai are nevoie de patru voturi pentru ca motiunea de cenzura a USL sa fie adoptata de Parlament. El si-a exprimat insa speranta ca astazi USL va avea numarul de voturi "pentru" cerut de Constitutie – 231 –ca motiunea sa fie adoptata, iar Guvernul Ungureanu sa fie demis. Surse parlamentare spun insa ca USL ar avea nu numai necesarul de voturi "pentru" cerut de Constitutie, ci si vreo cinci peste, dar nu a dorit sa faca public acest lucru, deoarece votul este secret, cu bile, si ar putea aparea surprize.

"Erau doar vreo patru si, in cursul zilei de astazi, cred ca o sa avem confirmat numarul de parlamentari necesar pentru a vota motiunea de cenzura ca Guvernul Ungureanu sa pice si sa vina un nou guvern al USL-ului", a declarat ieri Rusanu, sustinand ca motiunea de cenzura va trece de Parlament. Liberalul a aratat ca relaxarea afisata de putere cu privire la motiunea de cenzura este de fatada. "Sa stiti ca si domnul Ungureanu are o mare tensiune, si se vede asta din declaratiile pe care le da", a afirmat Rusanu. El a afirmat ca orice guvern sustinut de USL care va veni in locul actualului Executiv va fi un castig pentru economia romaneasca. "Nu cred ca este vreo disensiune intre PNL si PSD in aceasta privinta. Sustinem cu totii, impreuna, un nou guvern format din membri PSD, din membri PNL, din membri PC", a aratat liberalul. Rusanu a precizat ca, desi ar fi vorba despre o perioada dificila din punct de vedere economic, va fi usor de trecut de un guvern USL. "Perioada aceasta dificila va mai dura cel putin un an. Nu inseamna ca nu vom accepta sa venim la guvernare pentru ca este o perioada dificila. Aceasta perioada dificila va fi mai usor de traversat, cu un Guvern sustinut de USL, cu un alt Guvern condus de Victor Ponta, decat cu actuala guvernare. Uitati-va la membrii din Guvernul Ungureanu astazi. Eu, de 22 de ani, n-am intalnit pana acum ministri mai incompetenti decat cei de astazi. Pana si cei din Cabinetul Boc, unii dintre ei, cel putin, erau mai competenti decat cei care i-au inlocuit astazi", a mai spus vicepresedintele PNL.

USL, pregatita pentru toate variantele
La randul sau, copresedintele USL, Victor Ponta, a declarat ieri ca nu are emotii in legatura cu motiunea de cenzura si ca are incredere in demersul USL. El a spus ca, in acest moment, USL are 225 de membri in grupurile parlamentare, iar acestia vor vota la vedere pentru adoptarea motiunii de cenzura. "Eu doresc doar sa treaca motiunea de cenzura, sa avem un alt guvern, pentru ca in urmatoarele sase luni – bineinteles dupa alegeri va fi un guvern USL –, dar in urmatoarele sase luni Romania si romanii vor pierde foarte mult: vor pierde societati si resurse naturale, vor pierde bani, vor continua jaful si distrugerea pe care cei de la PDL le fac acum, exact cu gandul celor care pleaca si pe care nu-i mai intereseaza ce se intampla cu Romania", a spus Victor Ponta. El a precizat ca in sase luni nu pot fi indreptate greselile actualei guvernari, dar poate fi construita "o directie de incredere pentru cetateni".

Liderul PSD nu a exclus varianta ca USL sa intre la guvernare daca motiunea de cenzura va fi adoptata. "Motiunea USL este una constructiva. Nu doar vrem sa dam jos Guvernul Ungureanu, vrem sa explicam ce trebuie facut in urmatoarele sase luni. (...) In momentul in care avem o motiune constructiva, insemna ca avem si o alta solutie, pe care o propunem. (...) Intr-un minut dupa ce avem rezultatul va spunem care e propunerea pe care noi o vom face presedintelui la consultarile pentru formarea unui nou Guvern", a spus Ponta. Intrebat daca ar accepta sa fie premier, Ponta a precizat ca "suntem pregatiti pentru toate variantele. Cand avem rezultatul motiunii, imediat va prezentam tot ce am am pregatit in aceasta perioada. (...) Deocamdata nu e demis Guvernul Ungureanu. Nu-mi place sa vorbim despre pielela ursului din padure. Nu vreau sa cream iluzii ca sa nu avem deziluzii".

Optimism in tabara puterii: "Daca nu vor fi tradari..."
De partea cealalta, reprezentantii puterii sunt la fel de siguri ca motiunea de cenzura nu va trece, iar Guvernul Ungureanu va ramane in functie. "Aceasta motiune nu trece. USL nu are numarul necesar de voturi pentru a trece. Cred ca USL are in acest moment doua voturi sigure pentru motiune, al domnului Ponta si al domnului Antonescu, celelalte sunt incerte", a precizat ieri purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu. In opinia sa, reprezentantii USL "nu doresc sa ajunga la putere pentru ca, din calculele lor, pozitia de a fi in opozitie este cea mai potrivita pentru abordarea alegerilor". "Cum stim ca stau lucrurile, motiunea nu va trece", a spus de mai multe ori purtatorul de cuvant al PDL. El a aratat, intrebat daca PDL a luat in calcul si varianta in care motiunea ar trece de Parlament, ca democrat-liberalii s-au gandit la diverse variante, au diverse scenarii, dar a aratat ca nu are rost sa le detalieze. "Ne gandim la toate variantele, dar noi suntem convinsi ca motiunea nu va trece", a adaugat Sever Voinescu.

Si liderul UDMR, Kelemen Hunor, afirma ca motiunea de cenzura nu va trece. "Dupa calculele mele, eu consider ca motiunea de cenzura nu are sanse sa treaca daca aceasta coalitie va functiona si daca coalitia va fi disciplinata maine (vineri – n.r.). Acest lucru ce inseamna? Daca nu vor fi tradari, daca aceasta majoritate foarte subtire se va pastra si in cursul zilei de maine, daca nu vor fi dezertari, daca nu vor fi oameni care fac parte din coalitie si vor vota impotriva Guvernului. In acest moment lipsesc peste sase-sapte voturi pentru a adopta motiunea", a spus liderul UDMR. El a reamintit ca parlamentarii UDMR vor fi prezenti in sala la motiunea de cenzura, dar nu vor vota impotriva Guvernului. "Daca UNPR, PDL sau grupul minoritatilor nationale vor iesi la vot, desigur este o situatie mai dificila, mai delicata. Acum doua saptamani noi am stabilit in coalitie ca vom fi prezenti si vom sta in banca, iar la aceasta ora doar atat pot sa va spun, ca aceasta decizie nu a fost contrazisa de nici un partener din arcul guvernamental", a spus Kelemen. Potrivit liderului UDMR, nu vor fi prezenti toti parlamentarii Uniunii, intrucat cei care au depus motiunea trebuie sa fie prezenti, nu restul.

Incertitudine in tabara minoritatilor
In ciuda declaratiilor optimiste venite de la PDL si UDMR, problemele ar putea aparea din partea celor 17 deputati ai minoritatilor nationale. Liderul acestora, Varujan Pambuccian, a declarat ca nu stie cati dintre colegii sai vor fi prezenti la votul motiunii de cenzura impotriva Guvernului Ungureanu. "Probabil ca vor fi colegi care vor vota nu neaparat pentru motiune, nu stiu cati dintre ei vor veni. Veti vedea vineri ce voi face eu. Eu am fost una dintre cele doua exceptii care nu au votat pentru investirea Cabinetului Ungureanu. Niciodata nu mi-am anuntat optiunea dinainte. Nu suntem ostiri din astea mari ca partidele, care anunta dinainte ce vor face in batalii", a spus Pambuccian intr-o interventie la B1 TV.

Ce se va intampla daca motiunea trece
Potrivit Constitutiei, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. In acest caz, presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament. Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, mai prevede Constitutia.

×