x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ziua „Z”. Guvernul Cîțu se pregătește să plece acasă. Partidele au planuri diametral opuse, după moțiune

Ziua „Z”. Guvernul Cîțu se pregătește să plece acasă. Partidele au planuri diametral opuse, după moțiune

de Ion Alexandru    |    05 Oct 2021   •   07:00
Ziua „Z”. Guvernul Cîțu se pregătește să plece acasă. Partidele au planuri diametral opuse, după moțiune

284 de voturi este cifra preconizată, astăzi, pentru trecerea moțiunii de cenzură inițiată de PSD, și care urmează să fie validată după ora 12.00. PSD, AUR și USR, împreună cu parlamentarii neafiliați sunt deciși să dărâme Guvernul condus de Florin Cîțu. Parlamentarii liberali apropiați de Ludovic Orban urmează, teoretic, să respecte decizia partidului de a fi prezenți în sala de plen, dar să nu participe la vot. Practic însă, există informații pe surse potrivit cărora, dacă există riscul – puțin probabil – ca, la vot, să nu se strângă 234 de parlamentari, aripa „Orban” să pună, totuși, umărul pentru ca moțiunea de cenzură să treacă. Chiar și cu riscul excluderii din PNL. De cealaltă parte, Florin Cîțu a transmis celor de la USR decizia fermă a PNL de a nu mai colabora cu aceștia, în cazul în care vor vota moțiunea de cenzură a celor de la PSD. În tot acest amestec de decizii, AUR aruncă „bomba” politică și a formulat, ieri, o plângere penală la DNA, acuzându-i pe liberali că au încercat să le cumpere voturile cu funcții pentru rude și prieteni în aparatul guvernamental.


 

Dacă lucrurile nu se modifică în intențiile anunțate în mod oficial de liderii și de comunicatorii partidelor politice parlamentare care și-au exprimat deja ferm intenția de a vota dărâmarea Guvernului Cîțu, astăzi, la ora 12.00, Cabinetul PNL urmează să fie demis cu peste 50 de voturi în plus față de minimumul necesar trecerii unei moțiuni de cenzură. Singurul parlamentar care nu se va prezenta, astăzi, la plen este social-democratul Radu Popa, care nu se poate prezenta fizic la Parlament, din motive medicale. PSD va avea în sală 156 din cei 157 de parlamentari, la care se adaugă cei 43 de senatori și deputați ai AUR, senatoarea neafiliată Diana Ivanovici Șoșoacă și patru deputați independenți. Alături de aceștia, USR, prin cei 80 de senatori și deputați pe care îi are, urmează, de asemenea, să voteze în bloc moțiunea de cenzură, chiar dacă ea este inițiată de PSD și chiar dacă, în textul său, social-democrații au înfierat inclusiv activitatea miniștrilor USR-PLUS.

La un calcul simplu, pentru moțiunea de cenzură de astăzi ar urma să voteze nu mai puțin de 284 de parlamentari, în condițiile în care, pentru dărâmarea Guvernului, este nevoie doar de voturile a 234 de senatori și deputați. 

De cealaltă parte, chiar și cu un deficit de 53 de voturi în Parlament față de același număr de 234 de parlamentari care să susțină, prin vot, rămânerea în funcție a Guvernului Cîțu, Partidul Național Liberal se poate confrunta cu o scindare din interior chiar astăzi, la votul pentru moțiune. Surse politice au precizat că, după alegerile din PNL, aproximativ 40 de parlamentari liberali s-ar afla, în acest moment, pe picior de plecare din partid, aceștia susținându-l, în continuare, pe fostul lor lider Ludovic Orban. Ex-președintele PNL a afirmat, duminică seară, că ia în calcul inclusiv varianta formării unui nou partid politic, de formație liberală. „Încă nu am luat o decizie în acest sens, însă, dacă nu reușim să salvăm Partidul Național Liberal de ceea ce a ajuns în prezent, măcar să reușim să salvăm liberalismul din România”, a precizat Orban. Acesta susține însă că nu crede că vreun parlamentar PNL ar putea vota, astăzi, moțiunea de cenzură depusă de cei de la PSD.

 

Orban susține că Iohannis ar da dovadă de „tupeu maxim” dacă l-ar renominaliza pe Cîțu

 

Cu parlamentarii „lui Orban”, actualul Guvern se poate baza, oficial, astăzi, pe sprijinul celor 134 de senatori și deputați proprii, pe cei 29 de parlamentari ai UDMR și, eventual, pe cei 18 deputați de la Grupul Minorităților Naționale. Săptămâna trecută, acest grup a arătat că nu susține dărâmarea Guvernului, după ce, anterior, existau informații conform cărora același grup ar fi negociat cu PSD pentru susținerea moțiunii de cenzură. Împreună, aceste grupuri au 181 de voturi. Fără parlamentarii lui Orban, actuala guvernare ar mai beneficia de sprijinul a doar 141 de parlamentari.

Aceste calcule au fost făcute, ieri, inclusiv de tabăra lui Florin Cîțu, premierul confirmând că, în Parlament, există constituită o alianță PSD – AUR – USR, care, astăzi, va „arunca România în haos”. Premierul a precizat că, în cazul în care moțiunea de cenzură va primi votul Parlamentului, „toate opțiunile sunt pe masă”.

Aceste opțiuni încadrează inclusiv posibilitatea ca, după ce va desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru de „sacrificiu”, președintele României, Klaus Iohannis să îl renominalizeze pe Florin  Cîțu. Legat de această posibilitate, Ludovic Orban a precizat că „ar fi de un tupeu maxim”, excluzând, chiar și ipotetic, ca acest lucru să se întâmple. Cu toate acestea, Orban însuși a fost într-o astfel de postură, în primăvara anului trecut, când, după ce a fost demis prin moțiune de cenzură, a fost renominalizat de Klaus Iohannis și reinstalat în funcție, prin votul Parlamentului. De altfel, Florin  Cîțu a precizat că, în cazul în care Guvernul este demis, PNL nu va face președintelui o propunere pentru funcția de prim-ministru, la consultările ulterioare care vor avea loc la Palatul Cotroceni, lăsând la latitudinea lui Klaus Iohannis „să-și exercite prerogativele constituționale”.

 

 

×