x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 1 din 3 pacienți cu COVID-19 face insuficiență renală

1 din 3 pacienți cu COVID-19 face insuficiență renală

de Monica Cosac    |    01 Mai 2020   •   11:41
1 din 3 pacienți cu COVID-19 face insuficiență renală

Deși, inițial, s-a crezut că noul coronavirus afectează doar plămânii, pe măsură ce numărul pacienților infectați a crescut și tot mai mulți specialiști, la nivel mondial, au fost implicați în tratarea acestora, s-a constatat că sunt și alte organe vătămate. Spre exemplu, aproximativ unul din trei pacienți diagnosticați cu COVID-19 dezvoltă insuficiență renală acută, spune conf. univ. dr. Ovidiu Bratu, medic urolog în cadrul Spitalului Militar Central din București.

 

„Cu toate că această boală infecțioasă afectează cu precădere aparatul respirator, există studii recent publicate, în care se menționează că este posibilă și afectarea tractului uro-genital. Acest lucru este susținut și de numărul mare de cazuri cu formă severă care dezvoltă insuficiență renală acută (până la 30% dintre pacienții diagnosticați cu COVID-19 dezvoltă insuficiență renală acută), rata mortalității în rândul acestor pacienți fiind extrem de mare, aceasta variind între 60% și 90%”, spune medicul urolog, precizând că pacienții care au dezvoltat forma severă de COVID-19 au prezentat valori ale creatininei serice considerabil mai mari față de cei care au avut o formă mai ușoară a bolii.

„Acest fapt reprezintă cauza interacțiunii dintre virusul SARS-CoV-2 și receptorii enzimei de conversie ai angiotensinei de tip II, precum și cu proteaza serică TMPRSS2, ceea ce permite accesul virusului la nivel celular. Ambele enzime au fost identificate la nivelul mai multor organe și țesuturi ale aparatului urogenital (rinichi, glande suprarenale, vezică urinară, prostată, vezicule seminale, epididim, testicule - tubii seminiferi și celulele Leydig mature), astfel este posibil ca aceste organe să fie susceptibile apariției unor leziuni secundare infecției cu SARS-CoV-2”, explică dr. Ovidiu Bratu.

Studiile histopatologice pe țesuturi renale provenite de la pacienți decedați de COVID-19 au relevat o serie de „modificări degenerative, descuamări epiteliale, leziuni de tip necrotic și degenerări vacuolare la nivel tubular renal, dar nu și la nivel glomerular”. Apariția insuficienței renale acute la pacienții cu COVID-19 poate fi și rezultatul procesului septic sau a șocului septic, caracteristice fazelor severe ale bolii, care determină apariția unui fenomen hiperinflamator, cunoscut ca „furtuna citokinelor” sau secundar acțiunii răspunsului imun la nivel renal. Preexistența insuficienței renale este un predictor pentru mortalitate în contextul infecției cu SARS-CoV-2, în special în rândul populației vârstnice care de obicei asociază multiple patologii care amplifică suplimentar riscul de mortalitate.

Fertilitatea masculină, afectată de coronavirus

O altă posibilă consecință a infecției cu SARS-CoV-2 o reprezintă afectarea glandelor sexuale și a fertilității masculine.

A fost demonstrat faptul că virusul SARS-CoV (SARS-CoV-2 fiind tot un beta-coronavirus ca și SARS-CoV) poate determina apariția orhitei, fiind descoperite „modificări importante la nivel testicular precum: apoptoza celulelor germinale și a spermatogoniilor, diminuarea semnificativă a spermatozoizilor până la absența acestora la nivelul tubilor seminiferi, îngroșarea membranei bazale a epiteliului seminifer și infiltrarea cu leucocite”, arată medicul urolog Ovidiu Bratu.

De asemenea, o altă informație care susține ipoteza privind impactul negativ pe care infecția cu SARS-CoV-2 o are asupra fertilității masculine se referă la faptul că acest virus determină o scădere marcată a raportului dintre testosteronul seric și hormonal luteinizant, acest raport putând fi luat în calcul ca potențial marker de evaluare a impactului infecției cu SARS-CoV-2 asupra fertilității. Apariția acestor modificări este rezultatul acțiunii sistemului imun în fața virusului. „Prezența leucocitelor, a limfocitelor de tip T și a macrofagelor la nivelul țesuturilor interstițiale testiculare determină eliberarea de citokine/interferoni care inhibă steroidogeneza. De asemenea, aceste citokine pot amplifica răspunsul imun la nivel local, favorizând astfel apariția orhitei autoimune și distrugerea epiteliului seminifer”, a mai spus urologul.


 

×