x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 3.000 de morți de COVID, într-o săptămână. „Numărul real este mai mare”

3.000 de morți de COVID, într-o săptămână. „Numărul real este mai mare”

de Monica Cosac    |    26 Oct 2021   •   10:51
3.000 de morți de COVID, într-o săptămână. „Numărul real este mai mare”
Sursa foto: Hepta

Aproape 3.000 de români și-au pierdut viața din cauza noului coronavirus, doar în ultima săptămână, însă numărul real al celor morți de COVID este mult mai mare, la fel ca și numărul real de infectări, atrag atenția medicii. De altfel, și rata de pozitivare foarte mare a testelor demonstrează că, de fapt, cifrele reale sunt altele și că nu se testează suficient. Practic, săptămâna trecută, unul din patru teste efectuate a fost pozitiv. 

Estimările cercetătorului Octavian Jurma, făcute la începutul săptămânii trecute, conform cărora în numai 7 zile vor muri 3.000 de români infectați cu coronavirus, din păcate, s-au adeverit. Nu mai puțin de 2.898 de decese au fost raportate de Grupul de Comunicare Strategică, în perioada 18 – 24 octombrie, în timp ce numărul de cazuri noi, în același interval, a fost de 104.668.

Medicul Adrian Streinu-Cercel spune însă că la rata de transmitere pe care o are tulpina Delta, la fiecare caz pozitiv depistat mai sunt mulți alți infectați despre care nu se știe: „Fiecărei persoane care este pozitivă, trebuie să mai calculăm 8-10 în spate care sunt asimptomatici şi de care nu se ştie. Asta este regula simplă”.


100.000 de infectări pe zi

O estimare similară face și medicul Gabriel Tatu-Chițoiu, potrivit căruia „numărul real de infectări zilnice nu este de 15.000-16.000 pe zi (date oficiale), ci de 80.000- 100.000/zi”. De asemenea, avertizează medicul, „numărul decedaților prin COVID este mai  mare decât cei identificați oficial. Un număr dintre pacienții care nu se internează/refuză internarea decedează la domiciliu”. Dr. Tatu-Chițoiu le recomandă oamenilor să se vaccineze, dar să se ferească de o eventuală infectare încă 14 zile după a doua doză. „Vaccinați-vă, dar stați deoparte! Nu vă amăgiți cu «protecția» după prima doză. (...) Vaccinați fiind acum cu prima doză, veți fi pe deplin protejați de abia la 14 zile după rapel. Evitați contaminarea până atunci!”, a scris dr. Tatu-Chițoiu pe Facebook.

Șeful DSU, Raed Arafat, a afirmat, ieri, că în România s-a ajuns la un fel de platou în privința infectărilor și așa ar arăta și  numărul cazurilor noi din ultimele 2-3 zile, însă rata de pozitivare foarte mare demonstrează, de fapt, că nu se testează suficient. Practic, săptămâna trecută, unul din patru teste efectuate a fost pozitiv. Ieri, rata de pozitivare a fost și mai mare: 29,35%. 

Numărul mediu de cazuri noi pe zi a fost, săptămâna trecută, de 14.953, iar media testelor zilnice (rapide + RT PCR) a fost de 62.407. Asta înseamnă că, în medie, rata de pozitivare a testelor pentru COVID făcute săptămâna trecută a fost de 24%.

×
Subiecte în articol: Delta COVID-19