Adoptarea „certificatului verde” pentru a permite accesul în magazine, restaurante și chiar pe terasele amenajate în aer liber a fost prezentată de Guvernul României ca o soluție foarte bună pentru a nu închide economia, dacă rata de contaminare cu virusul SARS-COV 2 crește. De fapt, se vor închide foarte multe spații comerciale din țară, dacă va fi nevoie de scanarea codului QR, pentru că în mediul rural nu va exista această posibilitate, în cele mai multe cazuri. România are peste 85% din suprafață în mediul rural și peste 53% din populație. Toate spațiile în care se vor aduna în același timp mai mult de 100 de persoane, în mediul rural și în orașele mici, vor fi astfel închise, dacă nu se vor putea scana codurile QR. Astfel se vor închide și piețele, târgurile, oboarele și alte spații comerciale din mediul rural și din urbanul mic, exact cum s-a dorit anul trecut, dar, de data aceasta, prin lege.
„Certificatul verde digital european” a fost gândit astfel încât deținătorii acestuia să poată călători mai ușor în Uniunea Europeană și spațiul Schengen. Certificatul conține un cod QR în care sunt stocate informațiile privind vaccinarea împotriva COVID-19. Scanarea codului QR în interiorul statelor, pentru accesul la magazine, evenimente sau chiar la școală și locul de muncă nu a fost prevăzută nici măcar de cele mai dezvoltate țări, care ar avea această posibilitate, din punct de vedere tehnic. În România deja avem o Hotărâre de Guvern în vigoare, iar în perioada următoare se poate legifera această nouă regulă. În momentul legiferării vor intra sub incidența legii toate spațiile comerciale, de divertisment, nu doar cele din marile orașe, chiar dacă pe circa 90% din suprafața României, în mediul rural și în urbanul mic nu există posibilități tehnice de scanare a codurilor QR. Astfel, o problemă tehnică nu a fost luată în considerare de cei care s-au bucurat că se introduce „certificatul verde” pentru accesul în spațiile comerciale sau la orice fel de adunare publică sau privată din România. O nuntă făcută „la cort”, într-un sat din România, nu poate asigura scanarea codurilor QR ale invitaților. Nici măcar nu vor putea toate restaurantele, terasele, hotelurile sau pensiunile să facă acest lucru. Cu atât mai puțin se va putea aplica legea în cazul piețelor, târgurilor și oboarelor din mediul rural. Dacă după Hotărârea de Guvern care introduce accesul liber doar pe baza „certificatului verde” se va și legifera pentru toată țara această condiție, vom constata că, de fapt, accesul va mai fi permis doar în acele locuri unde se va putea scana codul „QR” al celor vaccinați sau care îndeplinesc celelalte două condiții ale „pașaportului COVID-19”, respectiv trecerea prin boală și testarea. În condițiile în care populația din mediul rural este îmbătrânită, iar accesul la gadgeturi este foarte limitat pentru acest segment de populație, oamenii vor fi puși în situația de a nu mai putea merge la piețe, târguri, oboare sau petreceri private dacă nu vor putea dovedi că nu sunt bolnavi, iar această dovadă se face prin scanarea codului QR.
Ne-am putea întoarce la trocul din Evul Mediu
În scenariul roșu, accesul la mai multe activități se face doar în baza „certificatului verde”, care dovedește vaccinarea anti-covid-19, testarea sau trecerea prin boală. Certificatul verde COVID-19 va fi necesar pentru accesul în localuri, restaurante, evenimente publice și private, concerte, spectacole, piscine și magazine – deocamdată în marile lanțuri de magazine și în mall-uri, însă va fi foarte ușor de interpretat o asemenea lege, pentru a se extinde aceleași reguli și la alte spații comerciale cu un număr similar de persoane. „Este o posibilă aberație a celor care ne conduc, pentru că toate atenționările pe care le trimit oamenii normali către ei le trec pe lângă ureche. Pentru ei, vaccinarea pare a fi singura soluție pe care încearcă să o impună, deși uită de toate celelalte metode de prevenție și de tratament, deși tocmai s-a dovedit că și vaccinații pot lua virusul și-l pot transmite. Una dintre consecințele deciziilor lor ar putea fi aplicarea acestei scanări a codului QR în toate situațiile, deși acest certificat a fost gândit pentru a circula între țări. Nicăieri în lume nu s-a ajuns la legiferarea acestui certificat pentru acces la anumite activități din interiorul țării. Franța este singura țară care a legiferat așa ceva, dar numai temporar, până pe 15 noiembrie. În România, în schimb, văd că s-a legiferat pentru totdeauna. Să impui așa ceva înseamnnă să le iei oamenilor dreptul la existență. Dacă oamenii nu mai pot să muncească înseamnă că nu mai pot câștiga bani, nu mai pot plăti taxe și impozite, nu mai au dreptul la viață. Copiilor li se interzice astfel dreptul la educație. Deja începe să se vadă, în marile orașe, că lumea nu se mai duce la restaurante și terase. În localitățile mici, indicele de șase la mie se depășește foarte ușor, astfel intră în carantină și nu se poate impune cod QR pentru a intra oamenii în magazine. Ne întoarcem la trocul din Evul Mediu”, a explicat, pentru Jurnalul, avocatul Gheorghe Piperea.
Dovada se face prin scanarea codurilor QR
Pentru a putea verifica dacă o persoană are certificat valabil, patronii de terase, restaurante, magazine sau alte spații comerciale care intră sub incidența legii privind accesul pe bază de cod QR trebuie să-și angajeze personal specializat pentru a face verificările. Unii patroni și-au trimis deja o parte din angajați la traininguri, pentru a ști cum se folosesc aplicațiile care scanează codurile certificatelor verzi și ce anume trebuie să identifice atunci când apar probleme. Iar aceste probleme pot fi mai multe, începând cu defecțiuni tehnice ale aplicațiilor care abia acum au fost create și lansate pe piață, până la certificate false, certificate expirate sau chiar coduri QR obținute de cetățeni străini în alte țări, care ar putea să nu fie detectate ca valide în România. Dacă în orașele mari și în cazul afacerilor mari există posibilitatea de a avea angajați care să se ocupe doar de verificarea certificatelor COVID-19, extinderea, prin lege, a acestei reguli de acces în spații publice pe baza aceluiași cod QR în mediul rural și în urbanul mic va crea haos sau va conduce la închiderea unor spații comerciale tradiționale și interzicerea unor activități unde nu se poate aplica legea. Pentru că, practic, acestea vor fi în afara legii, deci nu vor mai putea funcționa. Astfel, ceea ce anul trecut a fost subiect de scandal, în campania electorală – mai ales decizia de închidere a piețelor, târgurilor și oboarelor -, anul acesta se legiferează prin introducerea obșigativității scanării codurilor QR și nu se va mai putea ataca în instanță.
Legiferarea accesului în anumite spații pe baza scanării codului QR al „certificatului verde” ar putea afecta inclusiv locurile de muncă și școlile din România. O astfel de lege ar aduce mulți bani în conturile companiilor care vând softuri și consultanță IT, dar ar închide mai mult de jumătate de țară, acolo unde nu există acces la gadgeturi și populația e îmbătrânită.