x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ambulanţa, la 110 ani: deficit de personal şi maşini vechi

Ambulanţa, la 110 ani: deficit de personal şi maşini vechi

de Monica Cosac    |    29 Iul 2016   •   20:10
Ambulanţa, la 110 ani: deficit de personal şi maşini vechi
Sursa foto: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

Criză de personal, medici epuizaţi de atâta muncă şi maşini la limita de funcţionare sunt problemele cu care se confruntă Serviciul de Ambulanţă din România, la mai bine de un secol de existenţă. Deficitul de personal este de 42% la nivel naţional, iar 80% dintre maşini au o vechime de peste opt ani. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă,   Raed Arafat, spune că procedura de licitaţie este în derulare, iar maşinile vor fi înlocuite treptat.

“Nu se schimbă nimic de ani de zile, acelaşi deficit de personal, acelaşi ritm extrem de lent de achiziţie de ambulanţe în toată ţara. La nivel naţional este un deficit de 42%, în unele locuri este mai mare, 80% dintre maşini dintr-un total de peste 1.600 sunt mai vechi de 8 ani”, a spus, ieri, Cristian Grasu, preşedintele Asociaţiei Serviciilor de Ambulanţă din România, la festivitatea ocazionată de Ziua Naţională a Ambulanţei din România. El a precizat că lipsa medicilor şi a ambulanţierilor a fost acoperită prin muncă suplimentară, ceea ce a dus la epuizarea oamenilor. În prezent, ar mai fi nevoie de cel puţin 3.000 de angajaţi.

Parcul auto, înlocuit

Secretarul de stat Raed Arafat promite că, până la sfârşitul anului, vor fi cumpărate câteva sute de maşini, atât pentru Ambulanţă, cât şi pentru SMURD. “La acest moment este în derulare procedura de licitaţie, realizarea caietului de sarcini şi licitaţia pentru noul acord cadru referitor la ambulanţe (...) Cel mai probabil, în primul an, între 200 şi 300 de ambulanţe vor trebui şi pentru Ambulanţă şi pentru SMURD. Deci acesta este numărul de început, după care în fiecare an va creşte numărul, adică se vor da alte ambulante, până înlocuim parcul, pentru că ultima analiză făcută a arătat că parcul şi la Ambulanţă şi la SMURD deja a atins 7-8 ani în mare parte”, a spus Arafat.

Legat de deficitul de personal, Arafat a spus că sunt şi situaţii în care nu se prezintă nimeni la concurs, dar că vor fi găsite soluţii. Potrivit acestuia, o posibilă rezolvare ar putea fi implicarea rezidenţilor din medicina de familie în gărzile de la Ambulanţă.

Serviciul de Ambulanţă a aniversat, ieri, 110 ani de la apariţia primului serviciu de salvare din România

×