x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medicamentul care îți „mănâncă” ficatul, scos din schemă

Medicamentul care îți „mănâncă” ficatul, scos din schemă

de Monica Cosac    |    28 Apr 2023   •   08:00
Medicamentul care îți „mănâncă”  ficatul, scos din schemă

Medicamentul Favipiravir, antiviralul folosit de aproape 3 ani în România în tratarea formelor ușoare și medii de COVID-19, despre care medicii și studiile au arătat că este total ineficient în cazul virusului SARS-CoV-2, dar este extrem de toxic pentru ficat, va fi eliminat, în sfârșit, din protocolul de tratament pentru pacienții confirmați cu infecție cu coronavirus, potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Sănătății. 

Protocol de tratament pentru pacienții cu COVID-19, introdus în România încă din martie 2020, a fost modificat de mai multe ori în cei trei ani de pandemie și va fi modificat din nou, la propunerea Comisiei de boli infecțioase a Ministerului Sănătății.

Noul protocol este cuprins într-un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătății, care înlocuiește, practice, anexa la Ordinul ministrului sănătății 487/2020 (pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2) și, potrivit referatului care însoțește documentul, a fost realizat în conformitate cu rezultatele ultimelor studii medicale. De asemenea, spun reprezentanții MS, au fost analizate recomandările emise de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), precum și prevederile unor ghiduri terapeutice și alte materiale publicate de la realizarea versiunii anterioare.

 

Noul protocol abordează cazul general al pacienților cu COVID-19 și are 19 recomandări principale, în mare parte asemănătoare cu cele în vigoare. 

 

Medicamentul care face mai mult rău decât bine

Cea mai importantă modificare este eliminarea din schema de tratament a medicamentului Favipiravir, un antiviral dovedit încă de la începutul anului trecut ca fiind total ineficient în tratarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, potrivit unui studiu publicat la momentul respectiv în jurnalul oficial al Societății Europene de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase (ESCMID).

Acest medicament utilizat inițial pentru gripă şi infecţia cu virusul Ebola este administrat pacienților români cu COVID, încă din vara anului 2020, în spitale, iar din ianuarie 2022 Ministerul Sănătății l-a introdus și în farmaciile cu circuit deschis, pentru tratarea cazurilor ușoare și medii, pe bază de prescripție medicală. La momentul respectiv, ministrul Alexandru Rafila daclara că Favipiravir „scurtează durata evoluției clinice”, cu toate că studiul amintit mai sus a demonstrat că antiviralul nu a influențat în bine nici recuperarea, nici spitalizarea celor infectați și nici nu a redus deloc timpul de eliminare a virusului din organism.

Din contră, timpul mediu până la inactivarea virală a fost de 10 zile în grupul tratat cu Favipiravir și de 8 zile în grupul placebo (pacienți care au primit, fără să știe, o substanță-martor inofensivă, în loc de antiviral). 

Ineficiența acestui medicament a fost semnalată în repetate rânduri și de medici, și de mass media, însă, conform protocolului actual, încă este administrat pacienților cu forme ușoare și medii de Covid, timp de 7 zile. Până la începutul anului 2022, schema de tratament prevedea 14 zile de tratament cu Favipiravir. 

Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) din România avertiza medicii, încă din luna iulie 2021, că administrarea acestui antiviral prezintă un risc ridicat de apariție a leziunilor la ficat și a malformațiilor: „riscul de teratogenicitate (n.r. – poate produce malformații în cazul unui copil conceput în timpul tratamentului);  riscul de creștere a enzimelor hepatice (AST, ALT, GGT); riscul de afectare hepatică/apariție a leziunilor hepatice induse medicamentos; riscul de hiperuricemie (n.r. – creșterea acidului uric în sânge)”.

„La nivel global, au fost raportate cazuri de leziuni hepatice induse medicamentos (drug-induced liver injury – DILI), asociate cu administrarea de favipiravir în asociere cu alte medicamente utilizate în tratamentul COVID-19”, se arată în documentul postat pe site-ul anm.ro, în prima parte a lunii iulie 2021. 

Ineficiența, învelită de MS în staniol

În noua variantă de protocol, Favipiravir este eliminat din lista de antivirale care pot fi administrate pacienților infectați cu coronavirus, Ministerul Sănătății recunoaște că, practic, e total inutil, dar o spune într-o formă învelită în staniol. 

„Rezultatele unor studii publicate în ultimul an nu au arătat eficiența tratamentului cu Favipiravir pentru cazurile moderate sau medii în infecția SARS-CoV2 și de aceea utilizarea sa nu se mai justifică”, explică reprezentanții MS decizia de a elimina medicamentul din listă.

Celelalte medicamente cu efect antiviral (Remdesivir, Anticorpi monoclonali neutralizanți, Molnupiravir și Paxlovid), ca și modalitatea de administrare din protocolul actual, au fost menținute și în noua variantă. „Antiviralele cu administrare orală (molnupiravir, paxlovid) pot fi folosite în formele ușoare și medii de boală, la pacienții evaluați clinic, imagistic și biologic, atât la pacienții spitalizați, cât și la cei tratați în ambulator”, se menționează în document.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: favipiravir covid 19 tratament protocol