x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Apel către Iohannis: “Opriţi condamnarea pacienţilor la moarte!”

Apel către Iohannis: “Opriţi condamnarea pacienţilor la moarte!”

de Monica Cosac    |    24 Apr 2017   •   12:30
Apel către Iohannis: “Opriţi condamnarea pacienţilor la moarte!”

În condiţiile în care tot mai mulţi români întâmpină dificultăţi majore în a-şi găsi medicamentele necesare, organizaţiile de pacienţi îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea care permite oricărei farmacii să exporte medicamente şi atrag atenţia că adoptarea unui astfel de act normativ poate avea “efecte dezastruoase pentru bolnavii din România”. De asemenea, producătorii internaţionali de medicamente spun că legea recent adoptată de Camera Deputaţilor adânceşte criza medicamentelor din ţara noastră.

 

“Alianța Pacienților Cronici din România (APCR) este foarte îngrijorată de votul pozitiv acordat zilele trecute de către Camera Deputaţilor legii care va permite oricărei farmacii exportul paralel de medicamente. Considerăm că adoptarea unei astfel de legi poate avea efecte dezastruoase pentru bolnavii din România. Credem că accesul românilor la medicamente, şi aşa aflat de multe ori la voia sorţii, va suporta o nouă lovitură, deosebit de gravă”, spune preşedintele APCR, Cezar Irimia, într-o scrisoare deschisă transmisă preşedintelui Klaus Iohannis.

Acesta îi reaminteşte şefului statului că, prin Ordinul Ministrului 269 din 14 martie 2017, distribuitorii de medicamente sunt obligaţi să asigure stocuri adecvate şi continue de medicamente. Cu toate astea, dacă va fi promulgată legea care le acordă farmaciilor drept de distribuţie, “ne temem că asigurarea medicamentelor în farmacii pentru români va fi doar o opţiune”.

“În condiţiile în care Ordinul menţionat nu prevede niciun fel de sancţiuni, ce vor alege distribuitorii - să îşi crească business-ul făcând export paralel (complet legal) sau să aibă conştiinţa împăcată şi să lase medicamentele în ţară, dar cu profit mai mic pentru companiile lor?”, explică Irimia, subliniind necesitatea dezbaterii actului normativ şi a realizării unui studiu de impact.

“Am atras nenumărate semnale de alarmă despre lipsa medicamentelor din cauza exportului paralel al medicamentelor, dar și din cauza retragerii lor de pe piața din România. Și totuși, zilele trecute a trecut de Camera Deputaților (for decizional în acest caz) propunerea de modificare a Legii nr. 95/2006 care dă posibilitatea persoanelor juridice care eliberează medicamente către populație (farmaciile) să desfășoare și distribuție angro de medicamente. Acest lucru dă încă un imbold (dacă mai era nevoie) exportului paralel de medicamente”, a spus şi Radu Gănescu, preşedintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC). Potrivit acestuia, accesul la sănătate continuă să fie o mare problemă în România.

Adânceşte criza medicamentelor

Legea care dă undă verde farmaciilor să vândă medicamente angro este criticată nu numai de pacienţi, ci şi de reprezentanţii producătorilor de medicamente.

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) subliniază că proiectul de lege care prevede posibilitatea ca persoanele juridice autorizate ce eliberează medicamente către populaţie să le distribuie şi angro nu face decât să adâncească criza medicamentelor din România, în condiţiile în care pacienţii români întâmpină deja dificultăţi majore în a le găsi în farmacii.

Mai mult, actul normativ va îngreuna eforturile Ministerului Sănătății (MS) de a se asigura că exporturile paralele nu îi lipsesc pe pacienții români de medicamentele necesare, spun reprezentanţii ARPIM, adăugând că este dificil de înţeles ce a stat la baza deciziei Camerei Deputaţilor de a iniţia un astfel de proiect de lege, având în vedere că MS face eforturi pentru a găsi soluţii la criza medicamentelor.

 

 “Vă solicităm să nu promulgați această lege decât după efectuarea unui studiu de impact și după dezbaterea ei publică. Vă rugăm să vă asiguraţi că românii nu vor fi nevoiți să își caute medicamentele în străinătate pentru a supraviețui” 

Cezar Irimia, preşedinte APCR

 

 

“Politica celui mai mic preţ la nivel european reglementată în România a condus deja la exporturi paralele de peste 20% din valoarea pieţei. Mărind numărul de potenţiali exportatori, creşte semnificativ riscul ca acest fenomen să ia amploare în detrimentul accesibilităţii pacienţilor români la terapiile de care au nevoie” ARPIM

Potrivit legii care modifică art. 800 alin. (2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, persoanele juridice autorizate să elibereze medicamentele către populaţie pot să desfăşoare şi activitatea de distribuţie angro de medicamente.

×