Spitalele de geriatrie sunt în colaps din cauza pandemiei. În Argeș, una din unități nu mai poate interna, pentru că s-au înregistrat mai multe cazuri de îmbolnăviri. Un control al Direcției de Sănătate Publică s-a lăsat și cu amenzi pentru conducerea spitalului, căreia i s-a cerut să respecte un orar clar de dezinfecție. Un al doilea spital are o capacitate de 101 locuri și doar 21 de pacienți, ca să poată funcționa cu normele de distanțare. În această situație, mulți bătrâni cu boli cronice au fost externați.
În cele două secții ale Spitalului Călinești erau internați 12 pacienți, iar 4 dintre ei au ieșit pozitivi la testarea pentru SARS-CoV-2. Unul a murit chiar înainte de a ieșit rezultatul analizei. Pentru ceilalți au fost găsite locuri la unitățile COVID din județul Argeș.
Închis la Boli Cronice
Totul a pornit de la o pacientă care a avut simptome, a fost diagnosticată cu COVID-19 și apoi s-a făcut o testare generală, adică și a pacienților, și a personalului. Au fost testaţi 50 de asistenți, medici și infirmieri, şi au fost depisaţi pozitiv 15 dintre ei. Alte 4 persoane încă așteaptă rezultatul. În aceste condiții, pacienții neinfectaţi au fost externați. Toți sunt bătrâni cu boli grave.
„Am făcut un control la spitalul respectiv și am decis să fie închisă Secția Boli Cronice, acolo unde este focarul principal”, ne-a spus Sorina Honțaru, directorul Direcției de Sănătate Publică Argeș. „Am dat o amendă de 1.000 de lei și am stabilit condiții clare și termene pentru dezinfectare. Trebuie să limiteze la maximum accesul, ca să nu mai existe cazuri, personalul să poarte corect echipamentul, și este foarte importantă și manevrarea deșeurilor. Nu vom redeschide până nu va fi stins focarul”.
Testaţi la internare
Una dintre cele mai solicitate unități spitalicești din Argeș, până în pandemie, un loc unde pacienții erau internați cu programare făcută cu multe luni înainte, Spitalul Ștefănești este acum aproape gol. Aici ajung bătrâni cu boli în fază terminală sau pacienți de diferite vârste care au suferit accidente și au nevoie de recuperare. A fost păstrat sistemul de programări, dar înainte de a fi internați, pacienții sunt testați pentru COVID-19.
Cele două unităţi sanitare le erau extrem de necesare argeșenilor. Pentru mai mulți bătrâni care aveau nevoie de ele, familiile au reușit să le găsească instituţii de asistență socială care să îi primească şi să-i îngrijească.
Idee
Familia a cerut testarea unei paciente a Spitalului Călinești, fiindcă intenționa să o mute la azil. Așa a fost descoperit focarul.