x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Bebeluşii cu malformaţii congenitale vor fi operaţi în uterul mamei

Bebeluşii cu malformaţii congenitale vor fi operaţi în uterul mamei

de Monica Cosac    |    09 Mar 2016   •   07:30
Bebeluşii cu malformaţii congenitale vor fi operaţi în uterul mamei

Mai multe anomalii grave ale fătului, cum este, spre exemplu splina bifidă, vor putea fi corectate, de acum, înainte de naştere, prin intervenţii chirurgicale realizate chiar în uterul mamei. Aceste intervenţii complexe vor fi făcute, începând din această vară, la Unitatea de Asistență Materno-Fetală de Excelență, inaugurată, ieri, la Spitalul Obstretică şi Ginecologie “Polizu” din Capitală.

Noua unitate de asistenţă materno-fetală este prima de acest fel din România şi a fost construită după modelul unor unităţi similare din Occident. Aceasta va funcţiona în cadrul Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului (INSMC) “Alessandrescu-Rusescu” şi va intra în funcţiune în luna iunie, potrivit managerului Nicolae Suciu. Medicul a subliniat că aici “prin investigaţiile specifice ale laboratoarelor ultra-specializate, se vor da soluţii genomice şi de afecţiuni moleculare aproape la orice patologie care există în istoricul familiei”. De asemenea, în departamentul de screening neinvaziv prenatal se fac ecografii fetale şi proceduri diagnostice şi terapeutice eco-ghidate.

Mama şi fătul, operaţi simultan

Unitatea are şi o sală de operaţii multifuncţională, unde se pot face intervenţii chirurgicale simultan asupra mamei şi a fătului, de către două echipe de medici. Tot aici există şi un amfiteatru cu dispozitive media, care permite, prin sistemul de telemedicină, vizionări live ale operaţiilor, dar şi participarea interactivă a rezidenţilor şi specialiştilor interesaţi de medicina materno-fetală.

Prof. dr. Nicolae Suciu a făcut apel la medicii obstreticieni din ţară să trimită la acest centru modern, în timp util, toate gravidele care prezintă un risc de naştere prematură. Astfel, atât mama, cât şi bebeluşul vor putea să beneficieze de dotările moderne ale acestei unităţi.
Una dintre afecţiunile care vor putea fi rezolvate în această unitate de excelență este, de exemplu, splina bifidă (n.r. - un defect congenital al coloanei vertebrale). În acest caz, medicii pot interveni chirurgical in-utero, cu anestezie administrată mamei, fără efecte secundare asupra fătului, până în săptămâna a 25-a de sarcină. De asemenea, tot prin intervenţii relizate în uterul mamei, vor putea fi remediate mai multe tipuri de malformaţii congenitale cardiace sau extirpate formaţiuni tumorale.



Noua unitate are o suprafaţă de 1.740 de metri, iar proiectul este finanţat integral din fonduri europene, investiţia ridicându-se la peste 55 de milioane de lei.
Pacientele vor putea beneficia aici de servicii medicale decontate prin casa de asigurări de sănătate.

×