x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Boala care omoară o femeie la fiecare 3 ore

Boala care omoară o femeie la fiecare 3 ore

de Monica Cosac    |    26 Oct 2017   •   09:24
Boala care omoară o femeie la fiecare 3 ore

În România, în fiecare oră este diagnosticat, în medie, un caz nou de cancer de sân, iar la fiecare trei ore o femeie moare din cauza acestei boli. Asociaţiile de pacienţi avertizează că, deşi este o boală tratabilă, lipsa de informaţie face ca acest tip de cancer să fie depistat tardiv, iar lipsurile din sistemul medical le determină pe unele paciente să renunţe la tratament. În acest context, ieri, a fost lansată platforma educațională www.canceruldesan.ro, care conține exclusiv informații detaliate despre cancerul de sân.

Noua platformă online, lansată de Roche România, conţine peste 70 de articole despre cancerul de sân şi se adresează atât pacientelor cât și tuturor celor care doresc să afle mai multe cu privire la prevenirea, diagnosticarea și tratamentul  cancerului mamar, precum şi despre felul în care poate fi gestionată această boală.

“Cancerul de sân e cea mai frecventă boală malignă la femei, este pe primul loc ca mortalitate pentru cancerele la femei, dar există o mulţime de tratamente în momentul de faţă - o parte dintre ele disponibile şi în România – care vindecă acestă boală, sau care pot să prelungească supravieţuirea”, spune dr. Dragoş Median, specialist oncolog la Spitalul Filantropia din Capitală. Potrivit medicului, majoritatea femeilor supravieţuiesc acestui diagnostic, dacă boala este descoperita în stadiu incipient. Prin urmare, “educarea pacientelor și a publicului larg cu privire la aspecte de prevenție este foarte importantă, însă aceasta ar trebui dublată de introducerea unui program național de screening pentru cancerul de sân”, subliniază medicul.

Reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi au atras din nou atenţia asupra faptului că, în România, orice pacientă cu cancer luptă nu numai cu boala, ci şi cu sistemul de sănătate, pentru că nu are acces la investigaţii medicale şi, foarte de multe ori, nu are acces nici la tratament.

“Repet, şi voi sublinia de fiecare dată, că lupta cu sistemul este o luptă mult mai acerbă decât cu boala.(…)Acolo unde nu există posibilitatea investigaţiilor clinice, recomandate de medicul de familie şi acolo unde sărăcia e la ea acasă, din păcate, femeile acestea pierd lupta cu boala. (…) Chimioterapia, oficial, este gratuită, dar ea se plăteşte în privat în acest moment, deoarece fondurile de la Casa de Asigurări nu au fost corect distribuite sau nu au însoţit pacientul. Adică fondurile trebuie să însoţească pacientul, iar pacientul decide unde să se trateze: stat sau privat”, a spus Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABCR).

De asemenea, reprezentanţii pacienţilor spun că lipsa de informaţie face ca aceste cancere să fie depistate tardiv, iar lupta cu sistemul îi determină pe cei bolnavi să renunţe la tratament.

“Vă dau un exemplu concret de la Braşov: din oraşul Victoria, aflat la 100 de km faţă de Braşov, a venit o dată, a venit a doua oară pentru a-şi face tratamentul, nu a găsit medicamentele în spital pentru că nu au fost distribuite şi doamna respectivă a anunţat că renunţă la tratament. Deci renunţă la viaţă! Cine e de vină? Sistemul!”, exemplifică Cezar Irimia, precizând că “acesta e adevărul în România”.

Printre cele mai mari probleme legat de depistarea şi tratarea pacientelor cu cancer mamar din ţara noastră, medicii amintesc lipsa personalului specializat – medici oncologi, asistente medicale, psihologi şi specialişti în radioterapie – precum şi lipsa aparatelor de radioterapie.

“Avem pacienţi care au renunţat la terapie deoarece erau întotdeauna amânaţi că nu au venit medicamentele, că nu s-au făcut achiziţii sau nu au fost introduse pe lista de decontate”  Cezar Irimia, preşedinte FABCR

În afara informațiilor medicale, pacientele pot găsi pe platforma canceruldesan.ro și informații despre asociațiile de pacienți și grupurile de suport

×
Subiecte în articol: cancer de san