În perioada aceasta, când ne simţim adesea fără vlagă sau suntem măcinaţi de temeri şi griji, alimentele din cămară au rol tonic şi alungă gândurile negre. Ceaiul, fructele oleaginoase, sucul de morcovi sunt numai bune pentru a readuce buna-dispoziţie.
Somonul e sursă excelentă de vitamina D, care întăreşte imunitatea şi creşte concentraţia de serotonină din organism (serotonina e un ingredient important al bunei-dispoziţii). Fasolea, mazărea, lintea oferă fibre solubile, care echilibrează glicemia şi ajută la buna funcţionare a tractului digestiv, ajutând la eliminarea toxinelor din organism. Lintea înseamnă şi aport de acid folic, care ajută la buna funcţionare a sistemului nervos şi influenţează pozitiv metabolismul serotoninei. O cană de linte înseamnă 80% din necesarul zilnic de acid folic!
Bogate în fribre şi antioxidanţi sunt şi fructele – citricele, merele, căpşunile. Aduc bună-dispoziţie şi ţin doctorul la distanţă.
Fructele oleaginoase – nuci, alune de pădure, migdale – vin cu un aport de acizi graşi esenţiali Omega 3, benefici pentru creier. Asta, cu condiţia să le consumi neprăjite şi nesărate. Nucile au în compoziţie antioxidanţi care revigorează sistemul imunitar slăbit şi neutralizează efectul radicalilor liberi în exces. Oferă şi fosfor, numai bun pentru sistemul nervos, magneziu, excelent remediu antistres, şi sunt sursă de acizi graşi nesaturaţi Omega 3.
Gălbenuşul este considerat un adevărat medicament în medicina tradiţională asiatică. Se crede că alungă insomnia şi anxietatea. Când prepari un fel de mâncare, adaugă gălbenuşul la sfârşit.
Conform medicinei tradiţionale chineze, rădăcinile şi tuberculii – morcovul, spre exemplu – au efect tonifiant. Şi ciupercile sunt considerate un fortifiant general al organismului.
Ceaiul alungă depresia
Infuzia de ceai negru sau verde alungă stările depresive şi energizează. Bea o ceaşcă de ceai negru dimineaţa, eventual şi una de ceai verde, aromatizat cu iasomie, la prânz. Ceaiul negru în amestec cu aşa-numitele condimente calde – nucşoară, scorţişoară, piper roşu – capătă o aromă deosebită, o dulceaţă naturală şi aduce o stare de bine. Ceaiul roşu, rooibos, are şi el efect energizant.
.