x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ce trebuie pus pe masă la sfeștanie

Ce trebuie pus pe masă la sfeștanie

de Redacția Jurnalul    |    18 Apr 2023   •   11:00
Ce trebuie pus pe masă la sfeștanie

Sfeștania este sfințirea aghiasmei. Este o practică creștină, pe care preoții o fac în anumite momente importante din an, cum ar fi Paștele. Chiar dacă toți oamenii au auzit de sfeștanie, puțini știu ce se pune pe masă la acest eveniment.

Paștele, una dintre cele mai importante sărbători creștine, implică o mulțime de tradiții. Una dintre ele este sfeștania. Preoții sfințesc aghiasma, iar cu aceasta merg din casă în casă și fac slujba în locuințele oamenilor, pe care le și sfințesc.

Pentru acest lucru, credincioșii trebuie să se pregătească, respectând tradiția și regulile. Înainte să ajungă preotul, aceștia trebuie să pregătească o masă cu câteva lucruri esențiale, printre care și mâncare.

Nu este însă nevoie de preparate extravagante și, în funcție de preferințele fiecăruia, este nevoie doar de o pâine. De asemenea, se mai pune undelemn și o cantitate mică de vin, care să simbolizeze binecuvântarea mâncării de către Dumnezeu.

Masa din casa care urmează sfințită trebuie pregătită și cu alte lucruri, în afară de mâncare. Credincioșii trebuie să nu uite să pună un vas cu apă în care preotul să bage busuiocul, un pahar cu ulei, minim două lumânări, tămâie, busuioc și un bețișor cu vată la unul dintre capete.

Toate aceste lucruri au o semnificație profundă. De asemenea, sunt folosite și de preot în timp ce face slujba și spune rugăciunile în casă. Sfeștania este nelipsită din casele românilor în momente importante.

Când e bine să faci sfeștania casei

Nu există o regulă în acest sens. Oamenii pot să cheme preotul să facă sfeștanie ori de câte ori simt nevoia. De cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă când casa a fost renovată, când oamenii își achiziționează o altă casă sau când fac curățenie generală.

De asemenea, se poate face și înainte sau după sărbători, iar alți oameni cheamă preotul inclusiv o dată pe lună.

×
Subiecte în articol: sfeștanie mancare