x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cei 15 refugiaţi au ajuns la Galaţi. Cel mai tânăr dintre ei are şapte luni

Cei 15 refugiaţi au ajuns la Galaţi. Cel mai tânăr dintre ei are şapte luni

03 Mar 2016   •   16:44
Cei 15 refugiaţi au ajuns la Galaţi. Cel mai tânăr dintre ei are şapte luni

Cei 15 refugiaţi de origine siriană şi yemenită aduşi în România din Grecia au ajuns, joi după-amiază, la Galaţi, unde vor fi cazaţi la Centrul Regional pentru Solicitanţii de Azil, cel mai tânăr dintre migranţi fiind un bebeluş de doar şapte luni, iar cel mai vârstnic are 50 de ani, scrie news.ro.

Cei 15 migranţi au sosit la Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil din Galaţi în cursul după-amiezii de joi, potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul General pentru Imigrări.

"În perioada următoare, aceste persoane vor parcurge procedurile în materie de azil privind acordarea unei forme de protecţie internaţională în România, cererile lor urmând să fie procesate la Centrul de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Galaţi. Tot aici vor beneficia de cazare pe perioada derulării procedurii de azil, precum şi de asistenţă medicală, psihologică, juridică şi materială”, se arată în comunicatul citat.

Cel mai tânăr dintre migranţi are doar şapte luni, iar cel mai vârstnic are 50 de ani. Ei sunt de origine siriană, dar şi yemenită.

Avionul cu cei 15 migranţi repartizaţi României a aterizat joi dimineaţă în jurul orei 10.00 pe Aeroportul ”Henri Coandă”, de unde aceştia au fost preluaţi de un microbuz însoţit de forţe ale Jandarmeriei şi transportaţi la Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil din Galaţi.

Microbuzul cu care au fost aduşi migranţii a intrat direct în curtea centrului de cazare, fără ca vreun reprezentant al unităţii să facă vreo declaraţie jurnaliştilor.

Înainte de sosirea migranţilor la Galaţi, aproximativ 15 membri ai Partidului România Unită au protestat în centrul oraşului faţă de aducerea acestora. Ei au avut pancarte cu mesaje precum: ”Nu migranţi” sau ”România ţara românilor” şi au înaintat Prefecturii Galaţi un memoriu privind sosirea refugiaţilor în România.

Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Galaţi, unde vor fi cazaţi cei 15 refugiaţi, are o capacitate de 250 de locuri, care se poate suplimenta, într-o primă etapă, cu aproximativ 50 de locuri, potrivit datelor comunicate de reprezentanţii Inspectoratului General pentru Imigrări.

 Astfel, în camerele din centru se poate asigura cazarea unui număr diferit de persoane, acestea având disponibile de la patru până la zece locuri. De asemenea, în centru sunt puse la dispoziţia solicitanţilor de azil bucătării utilate cu maşini de gătit şi frigidere, grupuri sanitare, o cameră de joacă pentru copii, o cameră de rugăciune şi o sală dotată cu calculatoare şi acces la internet. Există şi o sală de sport modernă, dotată cu aparatură specifică - bicicletă, pistă de alergat, aparat de forţă, o masă pentru tenis de masă, aparate multifuncţionale, dar şi terenuri de fotbal, tenis de câmp şi baschet.

 




Regimul cazării în centru este unul deschis, solicitanţii având obligaţia să respecte regulamentul de ordine interioară. În prezent, gradul de ocupare în acest centru este de aproximativ cinci la sută.

Conform cifrelor propuse de Comisia Europeană, România ar urma să primească în total 6.351 de refugiaţi - 1.705 printr-un prim mecanism aprobat în iulie 2015 la Bruxelles şi restul prin mecanismul aprobat în luna septembrie de miniştrii de Interne ai statelor UE, la Consiliul extraordinar JAI.
 

Astfel, în primul an, România ar urma să primească 2.475 de refugiaţi, care se adaugă celor 1.705 conveniţi deja prin primul mecanism. În al doilea an, conform cotelor convenite, care însă pot fi modificate, României i-ar mai rămâne de primit 2.171 refugiaţi.

În România, există centre regionale de cazare şi proceduri pentru azil în Galaţi, Bucureşti, Timişoara, Giurgiu, Rădăuţi, Galaţi şi Maramureş. Împreună, cele şase centre au 950 de locuri, iar aproape 100 sunt deja ocupate acum.

 





 

×