x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Centru performant de medicină nucleară, la „Militar”

Centru performant de medicină nucleară, la „Militar”

de Monica Cosac    |    22 Feb 2018   •   12:30
Centru performant de medicină nucleară, la „Militar”
Sursa foto: Eugen Mihai

Spitalul Militar Central „Carol Davila” din Capitală a inaugurat, ieri, cel mai performant centru integrat de medicină nucleară din Europa pentru depistarea afecţiunilor oncologice, cardiovasculare şi neurologice. La acest centru medical, care a costat circa 4,5 milioane de euro, va avea acces orice pacient asigurat, potrivit ministrului Apărării, Mihai Fifor, dar va putea primi şi militari din ţările aliate.

„Ce avem aici, în acest centru, reprezintă dotarea cea mai performantă la nivel european într-un astfel de spital. Proiectul are o valoare de aproximativ 4,5 milioane de euro, investiţie a MApN şi a Spitalului Militar”, a declarat ministrul Apărării, Mihai Fifor, la inaugurare, precizând că noul centru va putea primi şi militari străini care ar avea nevoie de îngrijiri medicale. „Ne dorim ca în parteneriatul pe care îl avem şi cu SUA, dar şi ca ţară membră NATO, să putem să deservim, dacă va fi nevoie, nevoile aliate pentru medicină militară. (...) Spitalul este un spital de rol 4, asta înseamnă că este ultimul tip de spital din lanţul de intervenţie medicală în cazul în care este necesar acest lucru”, a afirmat ministrul Apărării.

Centrul de medicină nucleară are două aparte importante. Unul este SPECT-CT, care se adresează mai multor afecţiuni ale sistemului endocrin (tiroidă, paratiroidă), ale sistemului renal, afecţiuni ale sistemului cardiovascular, iar cel de-al doilea este PET-CT, care este dedicat depistării afecţiunilor oncologice.

Comandantul Spitalului Militar, Florentina Ioniţă Radu, spune că a obţinut în cel mai scurt timp avizele de la DSP şi de la CNCAN, astfel că investigaţiile izotopice SPECT-CT sunt deja cuprinse în contractul-cadru cu Casa de Asigurări.

„SPECT-CT este funcţional de mâine, investigaţiile izotopice sunt decontate de către Casă şi se adresează tuturor pacienţilor, care se pot programa la un număr care va fi afişat pe site (n.r. - site-ul spitalului)”, a explicat Florentina Ioniţă, precizând că în ceea ce priveşte PET-CT-ul, investigaţiile vor fi gratuite “în măsura în care Casa de Asigurări de Sănătate ne va include în program”. Până atunci, aceste investigaţii se pot face la cerere „exact la preţul decontat de către CNAS, adică mult mai ieftin decât la privat”, a adăugat comandantul Spitalului Militar.

Ministerul Apărării pregăteşte un memorandum prin care solicită deblocarea de posturi pentru Armata Română, din care 250 de medici, pe diverse specialităţi, vor fi pentru Spitalul Militar Central.

×
Subiecte în articol: centru medicina nucleara performant